Rätten till liv, frihet och strävan efter lycka – men störst av allt är yttrandefriheten

Jodå, jag tycker att den amerikanska självständighetsförklaringen är ett viktigt dokument. Mer här. Jag tycker också att man får skoja med födelsedagsbarn och det här gänget lyckas bra med det. Tipset kommer från Annika i kommentarsbåset hos Lotten.

Men jag tycker att det är mycket obehagligt, det som nu kommer fram om USA:s intrång i andra länders säkerhetssystem. Upprördheten är inte särskilt stor i USA, verkar det som. ”Så där gör väl alla?” Och där undrar man varför vi hetsar upp oss här i Europa. Det tycker jag inte att vi gör – vi borde vara mycket argare. Angela Merkel är visserligen rasande att USA buggar EU-datorer och på så sätt kanske fått fram information inför de kommande förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Ja, vem skulle inte bli förbannad om motparten i en förhandling redan tjuvtittat på alla ens kort! Men frågan är ju större än så.

Den amerikanska självständighetsförklaringen slår fast att när en regering inte kan garantera medborgarna sina oförytterliga rättigheter som ”rätten till liv, frihet och strävan efter lycka” så har folket rätt att ”förändra eller upphäva denna styrelseform och att inrätta en ny, enligt de principer som för folket framstår som de mest troliga att påverka deras trygghet och lycka”.

För att det ska fungera krävs en öppen debatt och då krävs en fungerande yttrandefrihet. Även för de hemliga verksamheter som olika regeringar anser sig nödsakade att ägna sig åt (och som eskalerar i dessa terrorbekämpningens tider) ska det finnas rättssäkra rutiner och demokratisk insyn. Fungerar inte det, behövs personer som Edward Snowden, som vågar slå larm.

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Rätten till liv, frihet och strävan efter lycka – men störst av allt är yttrandefriheten

 1. LupusLupus99 skriver:

  Jag håller helt med dig Karin.

  • Karin skriver:

   Gläder mig! Och visst borde fler vara argare? För vad håller dom på med over there. Blockerar nyhetstidningen The Guardian i USA inom militären så att de inte ska kunna läsa om Snowden. Övertalar Österrike att tvinga ner ett plan med Bolivias presiden, för att man tror att Snowden eventuellt är ombord. Med vilken rätt!?

 2. Redaktören skriver:

  Norska nobelkommittén brukar utse överraskande pristagare. I år borde självklar mottagare av fredspriset vara Edward Snowden.

  • Skogsgurra skriver:

   Det var en oväntad synpunkt. Och alldeles i linje med min egen uppfattning.

   Killen har medvetet kvalificerat sig för en tjänst på en position där han har tillgång till information som han vill sprida.
   Han har sökt och fått tjänsten och han har spridit den information han anser att omvärlden bör känna till.
   Han har uppenbarligen känt till vad detta kunde leda till och att han utsatte sig för risk. Hans motiv var hela tiden osjälviska.
   Ja, han är en självklar kandidat till fredspriset.

   Inkubationstiden brukar vara längre. Men den här gången behövs ingen inkubationstid.

  • Karin skriver:

   @ Redaktörn: Skriv och nominera, vettja!

 3. Olgakatt skriver:

  Synd att killen inte satte sig i säkerhet innan han smällde av sin raket. Nu är han så het att ingen vågar ta i honom med grytlappar. Sen får man hoppas att han inte är lika osmart som Assange som inte var lika begeistrad av öppenhet när han själv inte fick hålla i taktpinnen längre.
  F ö kan det knappast vara kul vare sig att sitta på Ecuadors ambassad och mögla eller på Sjeremetjovo, rena fängelsetillvaron.
  USA är ett konstigt land, inte bara dubbelmoral utan multimoral klarar man av med en axelryckning. Och straffar barnet som konstaterar att kejsaren är naken.
  Vadå Watergate? ” Alla andra gör likadant”; världens sämsta undanflykt, inte värdig någon över 4 år.

  • Karin skriver:

   Ja, pojkstackarn… Det verkar som om han var mer fokuserad på att få ut informationen än att tänka på sin säkerhet efteråt. Och visst är det konstigt att det inte blivit någon ”-gate” av denna präktiga skandal!

 4. Musikanta skriver:

  Håller med alla kommentatorerna. Hoppas han klarar sig – Snowden – till Venezuela! Vet kanske inte om han bör nomineras till fredspriset – både USA och EU är ju på krigsstigen – kanske någon medalj i tapperhet i stället?

  • Karin skriver:

   Hans pappa (som som tillsammans med en advokat har skrivit ett öppet brev till sonen) citerar Thomas Paine, som ju inte är vem som helst. Eftersom han ses som den amerikanske självständighetens fader är ju detta citat särskilt intressant i sammanhanget: ”Det är varje patriots plikt att skydda sitt land mot regeringen.”

Kommentarer är stängda.