Vårens glada gäster…

Kan det vara en koltrast härutanför fönstret? Eller någon annan skönsångare som börjar tycka att det får väl vara vår nu då, även om snön ligger kvar under buskarna.

17 april 13När jag kollar kartan över flyttfåglar som utrustats med radiosändare ser jag att de flesta nu hunnit upp i höjd med Baltikum. Men inte alla. I norra Egypten har fiskgjusen Erika dött och fiskgjusen är Piret kvar. Vi vet ännu inte vad som hänt med henne. Och i Tunisien har tranan Ahja strandat.

Det är inga dåliga flygsträckor fåglarna har klarat av och jag är särskilt imponerad av den mindre skrikörnen Karin som varit ända nere i Botswana och vänt. Hennes rutt är markerad med brun linje på kartan.

Men hur ska det bli i fiskgjuseboet i Kalakotkas om inte Piret kommer tillbaka?

Nej, det är ingen idé att spekulera. Jag hoppas att hon bara tappat sin radiosändare där i Nildeltat och att hon en vacker dag står på bokanten, redo för en ny kull ungar. Och då kan man följa familjen via kameran som nu kommit igång igen. Så här ser boet ut idag. Verkar som om någon varit där och vårstädat. Det går bra att följa vad som händer där via den här länken.boet 16 april 13

 

Det här inlägget postades i fiskgjusarna. Bokmärk permalänken.

15 svar på Vårens glada gäster…

 1. Karin på Pettas skriver:

  De har ett tufft liv, de bevingade.
  Hoppeligen så har Piret redan kommit fram och städat…

 2. LupusLupus99 skriver:

  Ja nu får vi verkligen hoppas att det bara är radiostrul men det lär väl
  visa sig inom den närmsta veckan eller så.

 3. Hyttfogden skriver:

  I går trumpetade våra tranor alldeles förfärligt. De ville nog gärna tala om att de är här igen. Det är lite rörande att några stycken kommer hit varje år och stannar. Jag vill minnas att det redan på 1950-talet fanns tranor just här. Det torde väl inte vara det ursprungliga paret som söker sig hit, det är väl snarare så att den här platsen hos oss är just den familjens plats på jorden, ungefär som ett sommarställe kan vara den plats där generationerna i samma människofamilj avlöser varandra.

  Mitt i allt tranlarmet lät en uggla höra sina vårläten, för tidigt på dagen anser jag men hon kanske hade svårt att hålla igen inspirerad av de andra fåglarnas ljud.

  • Karin skriver:

   Era tranor är nog som våra storlommar. Återvänder troget varje sommar, även om de tröttnat på vår sida av ön. För många snabba båtar där.

   Ugglan har möjligen fått det där med sommartid om bakfoten. Eller kanske den är jetlaggad. Eller är de stannfåglar?

 4. Musikanta skriver:

  Jag längtar till Öland för där kan man höra alla sorters fåglar nu på våren. Här hemma i Mogata är det inte så många fåglar att välja på – mest sparvar och bofinkar. Inte ens lärkan har jag hört hittills…
  Fantastiskt att fåglarna orkar att flyga så långt och att det hittar hem överhuvudtaget.

  • Karin skriver:

   Ja Öland så här års är bäst! Ottenby fågelstation är alltid spännande förstås, men just när flyttfåglarna återvänder är det lite extra stämnngsfullt. Och man blir ju bara så imponerad av alla långflygare. Både att de orkar och att de hittar!

 5. Kulturchefen skriver:

  Alltså, av alla konstiga saker jag hittar på mina bibliotek så tar detta priset;

  Idag fick jag klart för mig varför det ligger en extra bräda ovanpå en kroklist på sisådär en meters höjd. Tänk förskolebarn som ska hänga av sig jackorna på en sån där klassisk list som alltid finns i skolkorridorer. En liten brädstump in mot hörnet var det, som plötsligt ramlade ner och var tvungen att förklaras; det var en koltrastfälla. Va? Jo, i någon slags glipa i en tillfälligt uppsmälld vägg klättrade förhoppningsfulla småfåglar upp mot ljuset från våningen under.

  Hur de hamnat på våningen under, dvs källaren, fick jag inte klart för mig eftersom jag och sällskapet skrattade ihjäl oss på fläcken. Kan följdaktligen inte avslöja vad de små liven brukade låna när de väl kom in på bibblan. Idéer?

 6. Örjan skriver:

  Tittar just på ensam fiskgjuse i boet. Ingen ringmärkning. Ernie?

  • Karin skriver:

   Ernie är ju väldigt ordentligt märkt, det var han som hade det där extra breda fotbandet, medan Katherines var lite smalare. Utan ringmärkning=nykomling=ockupant!

Kommentarer är stängda.