Men skärpning!

När man beslutat sig för att ta kommando över kalorierna är Finn Crisp en bra hjälp. Om man till exempel gillar wienerbröd (jaaa!!) kan man testa en Finn-Crisp-variant som ger (nästan) samma kombination av frasigt (OK, krispigt) och lite salt och sött: Bre lite extrasaltat smör, mycket tunt på en Finn Crisp och finn crisp2lägg på ett lager skivad banan. Nästan som ett riktigt wienerbröd! Nästan… Ja, jag kämpar på. Och så möts man av detta. Ett vanligt Finn Crisp-paket, skulle man ju kunna tro. Ser ut som det brukar och kostar som det brukar, men så kommer man hem och öppnar paketet och vad finner man?

finn crisp 3Det fattas fem skivor i förpackningen. Nehej, det är inte en bra bantningsmetod. Om jag vill köpa luft som en del av mitt viktkontrollprojekt vill jag veta att det är luft jag köper. Det här är bara lurendrejeri. Skärpning, Finn Crisp!

Det här inlägget postades i Livet, vikten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

18 svar på Men skärpning!

 1. Musikanta skriver:

  Jag måste nog också räkna dem nästa gång jag köper ett paket. Tyvärr vet jag inte hur många det var från början… Men det är ju väldigt ofta fabrikanterna gör paketen eller flaskorna lite mindre för samma pris.
  Banan på Finn Crisp måste jag pröva.

 2. Karin skriver:

  Alltså, det var först när jag tog ut innerpaketet som jag såg att ytterkartongen var alldeles för stor. Har ingen riktigt koll på antalet, men nog ser det ut som om fem skivor till får plats i den där asken? Och eftersom man öppnar den där flärpen mitt över paketet tänker man vanligtvis inte på att det är tomt på sidorna.

 3. Skogsgurra skriver:

  Surskorporna! En mångårig favorit.

  Men, vadå? Tunt lager smör? Tjockt ska det vara. Gärna Valio smör. Det är lite billigare så man har råd med det som dansken kallar tandsmör – dvs så tjockt att tänderna sjunker ner till tandhalsen i det. Gärna med lite ristet lög ovanpå.

 4. Karin på Pettas skriver:

  Det finns inget godare än vårt ÅCA-smör!:)
  (Ålands Centralandelslag.)
  T.om. de svenska kändiskockarna använder det, men i och för sig så hör det ju inte till ämnet alls idag…man blir inte lättare av det goda smöret, tvärtom
  Om inte antalet skivor står på paketet så passa på att väga, för vikten måste finnas i så fall. Troligen har man medvetet ”lurat” konsumenten med att använda större förpackningar och minskat på innehållet. Kilopriset måste alltid finnas på prislappen….
  Det finns många knep och finter för att öka på vinsten.
  Vi har märkt mycket av det denna vinter då vi har fått mängder med bröd från affärerna, bröd som har haft utgånget datum och som ändå skulle kastas/avskrivas, bröd som våra rådjur och fåglar ätit med glädje. Vi har haft spännande forskningsmaterial, vill jag lova. Hur man bl.a. omskriver vad brödet innehåller, hur man faktiskt inte är riktigt ärliga med att använda språket på ett utstuderat sätt. Huvudsaken är att den stressade nutidsmänniskan tror att hon köper ett hundraprocentigt fullkornsbröd….men det är sällan hon gör det…alla skulle behöva läsa noggrannare på förpackningarna….och väga, räkna…
  Det är inte enbart i köttbranschen som det händer saker, säger bagarn som inte har hemfallit åt lurendrejeri. Antagligen därför hon aldrig blir rik på slantar heller…men det är inte bara vetet som är rent här, utan även samvetet:D

  • Karin skriver:

   Undrar var man kan hitta denna goda cigarr – jag menar detta goda smör. Finns det månne i någon av våra mathallar här i stan? Ibland hittar man till exempel Åländska läckerheter i Hötorgshallen. Måste kolla. För om man är lite sparsam med kalorierna måste de vara desto godare. Kalla mig gärna kaloridiva!

 5. margaretha skriver:

  Det har aldrig hänt mig, men Åsa (http://missmeistersmat.blogspot.se/) skrev om det för några veckor sedan. Vi konstaterade att man får väga paketen i framtiden – innan man lägger det i vagnen.
  Henne har det hänt flera gånger, så det är kanske dags att klaga hos vem det nu är som står för fusket.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Jamen vilka skurkar. Fast man behöver inte väga, det är bara att klämma på paketet från sidorna så känner man om det är en massa luft man köper. Eller låter bli att köpa, i så fall.

 6. Krönikören skriver:

  Nej du. Den går jag INTE på. Vem tror du att du försöker lura? ;) Skulle en (nyttig) knäckemacka med (nyttig) banan vara en sorts ställföreträdare för ett wienerbröd?!

  • Karin skriver:

   Nästan, skrev jag ju, flera gånger. N-ä-s-t-a-n.

   • Krönikören skriver:

    Jag vet. Men inte ens nästan tror jag på. Gegget, fraset som fastnar på läpparna, flottet på fingrarna … FinnCrisps är gott. Men nyttigt.

    • Karin skriver:

     Ack, jag som hade lyckats suggerera mig själv till att tro att det går lika bra med Finn Crisp… Men nu minns jag ju. Och det ligger ett litet bageri en bit ner i backen!

 7. Niklas skriver:

  Jag undrar om det inte varit så där med Finn crisp länge (det ser inte klokt ut särskrivet men de skriver ju så själva …). Jag känner igen att öppningen i kartongen är lika bred som själva brödpåsen. Det skulle kunna ha med transportsäkerhet att göra; skivorna bryts ju så lätt.

  Ålandssmör finns på ICA i Liljeholmen. När du ändå är där så pröva Hjordnäras filmjölk också.

  • Karin skriver:

   Det verkar vara ett nytt fenomen. Miss Meisters mat har mätt. Gamla paket med alla brödskivor på plats och nya med fem-sex skivor som fattas. Samma kartong. Skumt!

   Ålandssmöret känns alltmer uppnåeligt. Och tack för Hjordnärafiltips!

 8. Skogsgurra skriver:

  Nu har vi nytt surskorpepaket i huset! Innan vi kastade surskorporna och bananerna och satte i oss wienerbröden, som vi egentligen var ute efter – surskorporna köper vi bara för det ska se ut som vi var kalorijägare – så mätte, räknad och vägde vi ordentligt. Samt funderade.

  Detta är vad vi kom fram till:

  Bruttovikten är 231 gram.
  Nettovikten anges till 200 g. Kontrollvägning visar att vi fick 208 g surskorpor.
  Antalet surskorpor anges inte på förpackningen. Det var 30 stycken i vår förpackning. Det ser ut som du blivit rejält lurad eftersom du bara fick 28 surskorpor. Men vikten? Har du kontrollerat den?

  Vi har tidigare irriterats av två saker när det gäller surskorporna:
  Det ena är att nagghålsdiametern ibland varit så stor att vårt goda och nyttiga smör passerat igenom och fettat ner bland annat Andrées Handatlas, en gammal bibel plus några värdefulla konstböcker som vi alltid studerar när vi äter frukost eller dricker kvällste. Där finns det fortfarande problem.

  Det andra är att surskorporna kan vara spräckta. Man får då lite för många, vilket också kan irritera. Det nygamla utförandet av förpackningen (lägg märke till att cellofanflikarna är orienterade så att de utgör buffertar) gör att nyttolasten, dvs surskorporna, hålls centrerad i kartongen så att man undviker att stötar från sidorna spräcker dem.

  Jag ser inga som helst problem med detta. Om jag var anställd på surskorpefabriken så skulle jag bryskt tillbakavisa varje reklamation. Varför tror människorna att dom blir lurade hela tiden? Är det för att dom själva luras?

  • Karin skriver:

   Ja, det har du nog rätt i.

   • Niklas skriver:

    Det är bra SG, skönt med ett ordentligt klargörande. Att jag inte kunnat bidra med ett liknande utan stannat vid teorier och lösa antaganden beror på att vi på senare tid övergivit surskorporna till förmån för Vikabröds hårdbröd bakat på surdeg och korn. Jag tror bestämt jag behöver en liten bit nu.

Kommentarer är stängda.