Glas och betong, Galleri Fredag och Lördagstema

Galleri Fredag har som tema Glas och lördagsbloggtemat är Betong. Men skulle kunna tro att temavärdarna Nilla och Byfånen har pratat ihop sig, för sällan har väl två teman passat bättre att göra en kombo av. Glas och betong, den moderna arkitekturens grundämnen. Ja, lite stål också, då möjligen. Och eftersom jag kanske verkat lite negativ på sistone när det gäller (vissa avarter av ) modern arkitektur, som Slussenombyggnaden och Stockholm Water Front, vill jag passa på att berätta att det finns mycket som jag gillar också.

En arkitekt som lyckats göra vackra byggnader i glas och betong, originella och ändå på något sätt klassiska, är amerikanen Ieoh Ming Pei, med rötter i Kina. louvren2

Han har ritat tillbyggnaden till Louvren på ett helt acceptabelt sätt, med en glaspyramid för den nya entrén. Visst är den omstridd och visst undrar man hur de gör när de tvättar glaset, men ändå, den är inte alltför påträngande, den är till och med riktigt vacker och den låtsas inte vara något annat än det den är.

rock and roll2rock and rollHan försöker anpassa sina byggnader till omgivningen, snarare än att göra ett ”statement” som många arkitekter tycker är så viktigt. Fast en och annan spektakulär byggnad blir det ju ändå, onekligen. Som Rock and Roll, Hall of Fame i Cleveland Ohio. En stadig fyrkant, en glasklippa och en rund rulle. Rock and Roll. Enkelt och kul. Och såvitt jag förstår funktionellt och praktiskt.

athmospheric research boulder coloradoHan har också ritat ett forskningscenter uppe bland höga berg i Colorado. Här är byggnaderna fotograferade i grodperspektiv så att de ser mäktigare ut än bergen. Men jag har sett andra foton (som jag inte hittar nu) där det syns bättre hur de sandstensfärgade konstruktionerna samspelar med bergens formationer.

south DAKOTA mount rushmoreDessutom tycker jag nog att byggnaderna på något sätt leder tankarna till de där märkliga jätteskulpturerna i South Dakota, som föreställer George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln. Om det var I M Peis avsikt vet jag inte, men nog sjutton ser det ut så. Bistra miner som tittar i olika riktningar.

Fredagsgallerister och lördagsbloggare finns under respektive rubrik i sidhuvudet. Nästa fredag är det Trä och lördagstemat är Spår.

Det här inlägget postades i fredagstema, Lördagstema. Bokmärk permalänken.

26 svar på Glas och betong, Galleri Fredag och Lördagstema

 1. Bra idé att kombinera två teman, det har jag också gjort vid något tillfälle! Arkitektur är spännande och det finns många både fina och spektakulära exempel. Bra inlägg. Ha en fin fredag!

  • Karin skriver:

   Men, vilken tur att jag kollade spammedelandena innan jag raderade, för där låg du! Undrar varför. Förhoppningsvis har spamfiltret lärt sig nu att du inte är skräp.

 2. Skriv gärna in din länk i widgeten hos mig! Ha en fin helg!

 3. Kulturchefen skriver:

  Men! Precis!

  Favoritarkitekten har förstås anknytning till min älsklingsstad; Frank Lloyd Wright. Dagens boktips; Loving Frank av Nancy Horan. Historien om hans liv är rätt spännande!

 4. Kulturchefen skriver:

  Mycket spännande alltihop. Vad betyder det där på swahili? Användbart i vilket sammanhang? Qu’est-ce que ce comme chien?

  • Karin skriver:

   Möjligen betyder det: Hälsa kompisen. Fast om du tänker använda frasen som hälsningsfras plockar du bort allt utom: Habari? Och då har du frågar henom om läget, på ett ungefär, eftersom habari betyder nyheter. Fast egentligen ska man först… äsch, fråga grannen vettja! Då kanske du får lite mer sockerkaka.

 5. margaretha skriver:

  Jag är lite kluven till NCARs byggnad. Vacker. Ja, men en gnutta opersonlig. Spännande med alla terrasser, vinklar och vrår – jättevackert ljusspel. Ändå är det något som ta’r emot. Måste fundera på vad det kan vara.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Ja, inte är det direkt inbjudande, det kan man ju inte påstå. Mer stramt och slutet. Men har du varit där? Spännande i så fall. Jag har bara sett det på bild.
   forskningscenter

   PS Jag har retat mig lite på de där konstiga fyrkantiga pluttarna upptill, men när jag insåg likheten med presidentporträtten accepterar jag dem som ”näsor”.

 6. margaretha skriver:

  Ja, jag har varit där. Har nog bilder någonstans…
  De fyra originalpresidenterna har jag inte sett, men jag har sett en kopia i en park utanför Atlanta. Därifrån har jag nog bara diabilder.
  Margaretha

 7. margaretha skriver:

  ”Ars longa, vita brevis”
  Eftersom jag inte vet vad bloggeri heter på latin, så får konsten representera bloggandet.
  (Google föreslår visserligen ”diarii longus est. vita brevis est”, men jag låter mig inte övertygas). Hur som haver, så är det stående problemet att bloggidéerna är fler än dygnets minuter. (Ett annat problem, av flera, är att skannern vägrar att umgås med datorn – eller möjligtvis tvärtom).
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Bloggandet är, kan vara, borde vara, en konstform det också, så ditt latincitat är helt i sin ordning. Men jag vet. Bloggämnena radar upp sig i långa köer och varken dagar eller tid (vilket är helt olika saker) räcker till.

 8. Kulturchefen skriver:

  Om du inte får tag på Loving Frank, så hojta! Och beställ biljetter till Trollflöjten den 18 september!

 9. Pysseliten skriver:

  Vilken skön liknelse! Som att tolka en kubist.
  Snaaaart åker Gry och jag till Paris och vi ska bo nära Louvren, för dit vill vi. (Det blir mitt första besök.)

 10. Myhran skriver:

  Louvren känner jag detsamma för, tycker att tillbyggnaden gör sig riktigt bra. De andra hade jag missat helt – men vilka spännande byggnader!

 11. Myhran skriver:

  Kanske Ieoh Ming Pei som borde ha fått uppdraget att göra om Slussen…

Kommentarer är stängda.