Och så fåglarna, då

Inte nog med att man ska oroa sig för dottern som ger sig ut i världen (jo, hon har landat lyckligen i Brasilien nu). Man ska hålla koll på flyttfåglarna också och särskilt förra årets trevliga bekantskap, Katharine/Piret, som drog till Afrika i höstas och som nu är på väg tillbaka till sitt hem i Kalakotkas i Estland. Man har lovar att rigga en kamera i boet så att vi kan följa hennes och familjens liv även i år.  Jag som själv är lite kameraskygg undrar ibland vad fåglarna egentligen tycker om det.

ornitolog

Men jag kan ändå inte låta bli att gå in och se hur det går med hennes hemfärd, som man kan följa på kartan, tack vare en liten radiosändare som hon utrustats med.

5 aprilAllt har gått bra från Södra Sudan, genom Sudan, upp genom Egypten, till Nildeltat. Men där förolyckades hennes reskompis Erika och sedan har Piret inte velat fortsätta. Pirets resväg markeras med ljusrosa och Erikas med mörkrosa.

Sedan den 22 mars har hon bara flugit av och an i området. Ibland har det sett ut som om hon tänker ge sig norrut, men så har hon vänt tillbaka igen. Och värst av allt: sedan den 5 april har hon inte rört sig ur fläcken.

svart storkDet kan vara sändarfel, det har hänt förr. Och några av de andra fåglarna som är på väg hemöver har också stannat upp och ligger still.

Deras färdvägar slokar som vårblommor i kylan.

Här är ett par svarta storkar och en mindre skrikörn som stannat till i Ukraina. Kanske har de hört rykten om den kalla våren? Eller kanske har de också…

Nehej. Här ska inte tas ut några katastrofer i förväg.

installing spring

Bildtipstack till Eva Gozdz Englund!

 

Det här inlägget postades i fiskgjusarna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Och så fåglarna, då

 1. Pysseliten skriver:

  Jag skulle också tveka om jag var fågel. Här i GB är våren knappt påbörjad heller och i Sverige vet vi ju hur det ser ut … (Igår morse hade vi minus tio på termometern)

 2. Örjan skriver:

  Gjort likartat konstaterande ang hennes ”orörlighet”.

 3. Cecilia N skriver:

  Jag tycker att bilden på ornitologens mardröm ser ut att vara ritad av Camilla Christensen men jag finner inte stöd för det någonstans. Någon som vet?

  Finns det nån som hittar vårens F5-knapp? Tryck!

  • Karin skriver:

   Teckningen är av ”wumo”, dvs Wulff&Morgenthaler. Det syns inte så bra, men signaturen finns nere i högra hörnet.

   Och nu måste jag testa vad F5-knappen gör, för det har jag glömt. Inte ”freeeze”, väl? Fast forward?

 4. Hyttfogden skriver:

  I förmiddags hoppade några gulnäbbade trastar omkring i drivorna och tittade efter
  något att äta. De fick gammalt formbröd i bitar men de blev bortmotade av
  skatorna. Så kom det ett par starar också. Trastar som älskar att dra daggmask ur
  backen. Inte finns det nåra såna nu. Vad ska man bjuda dom på? Lite kôrrv kanske?
  Skuren i långa maskliknande strimlor.

  • Karin skriver:

   Maskkorv blir bra, eller kanske det heter korvmask?

   Jag är inte så bra på de där svarta mellanstora fåglarna, men jag tror att det var en stare på balkongen i går. Den var helt orädd och blev jätteglad åt lite bröd. (Hur glada grannarna inunder blir åt fågelbajsrisken är en annan fråga.)

 5. Örjan skriver:

  I väntan på hennes hemkomst. Eva Stengård (Dieva) har på Facebook tipsat om annat fågelpar (Örnar). http://www.looduskalender.ee/en/node/15887
  Och även om ett fiskgjuspar i västra Wales, även med kamera. http://www.dyfiospreyproject.com/stream

  • Karin skriver:

   Fast skulle inte kännas som… ja, typ som att vara otrogen eller nåt. Men jag fortsätter i alla fall att kolla på Eriks och Ilmar när de kämpar norrut. Under tiden undersöker man i Egypten vad som hänt, med hjälp av ”ett mail om detta på maillistan Egybirdgroup eller Facebookgruppen med samma (typ) namn”.

 6. LupusLupus99 skriver:

  Ingen som sett någon mer info om vad som hänt, mer än att
  sändaren inte har rört sig ur fläcken på över en vecka?

  • Karin skriver:

   Nej, ingen info alls. Men jag tror att de egyptiska vännerna är alerterade. De som gav sig ut och letade reda på Pirets kompis Erika när hon kraschat in i kraftledningen. Vi får hoppas att Piret bara tappat sin sändare. Eller att den lagt av, på grund av batteriproblem och att hon en vacker dag dyker upp där i sitt hem i Kalakotkas.

Kommentarer är stängda.