Lördagstema: Betong

Betong säger Byfånen att vi ska skriva om idag. Jag trodde egentligen att jag klarat av även lördagstemat i går när jag kombinerade Galleri Fredags Glas med lördagstemats Betong, men så lätt slipper jag inte undan: Skriver du om arkitekten Pei, när din dotter just har flyttat till Brasilien? Va!? Men Oscar Niemeyer då?

Ja Niemeyer ja. Han passar ju alldeles utmärkt bra, när det handlar just om betong. De böljande kurvornas fader. Mannen som befriade betongen från sin klossiga fyrkantighet och visade att man kan bygga precis vad som helst med betong. Staden Brasilias skapare.

sverka

På gymnasiet gjorde jag ett special-arbete som min lärare troligen hade tänkt sig att det skulle handla om förnyelsen av stadskärnan i Avesta. Men jag hade andra planer och beslöt i stället att göra en modell för en ny svensk huvudstad.

Sverka, Sveriges sentida svar på Birka och moderna pendang till Brasilia. Jag har inte modellen kvar, bara en rekonstruktion av en skiss. Här ser man en Sverkabo på utflykt. Alla invånare i Sverka hade små luftmopeder. Klart jag snott en hel del från Niemeyer. Kurviga husfasader och det påskäggsliknande huset som, om jag minns rätt, var riksdagshuset i Sverka.

över och underhus

Så här ser riksdagshuset ut i Brasilia. Där har påskägget delats i två halvor, eftersom man har tvåkammarriksdag; överhuset i domen, underhuset i skålen och administrationen i de höga husen emellan.

Jo, visst hade vi tvåkammarriksdag i Sverige också när jag designade Sverka, men jag tyckte att äggformen var ett bra argument för att avskaffa den och införa enkammarriksdag i stället.

Och här har vi de övriga Betong-bloggarna:

Byfånen Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt, Pysseliten

Det här inlägget postades i Lördagstema och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Lördagstema: Betong

  1. Skogsgurra skriver:

    Äntligen har vi fått svar på den urgamla frågan om ägget eller hönan kom först!

    Niemayer och Englund demonstrerade tidigt ägg. I New Yorks huvudstad, Albany, besökte jag nyligen ett ”Performing Arts Center” som är utformat som ett ägg. Det finns säkert flera äggformade byggnader i världen.

    Men – och detta är viktigt – DET FINNS INGA HÖNSFORMADE BYGGNADER!

    Alltså kom ägget först. Något annat är för övrigt inte rimligt.

    Tips: Satsa på ”The Egg” på Ladbrokes innan detta blir allmänt känt.

    Nästa fråga: Kom bullen eller kanelen först?

    • Karin skriver:

      Ack vore det så att denna eviga fråga kunde anses avgjord, men nej. Arkitekturens vägar äro outgrundliga…
      hönshus

    • Skogsgurra skriver:

      Jo, alltså, hönshus har det ju funnits länge. Vad jag menade är hus som ser ut som höns.

      • Karin skriver:

        OK, låt oss alltså fastslå att vetenskapens nuvarande ståndpunkt är: Ägget var först!

        • Skogsgurra skriver:

          Ett historiskt ögonblick!

          Tänk att denna fråga äntligen fått sitt svar. Stort.

          Den något mindre kontroversiella frågan om ägget och omeletten anser jag också vara besvarad. Där har tvekan kanske inte varit lika omfattande. Men jag känner människor, nära vänner till mig, för övrigt, som anser att man kan göra omelett utan att knäcka ägg.

  2. Gnuttan skriver:

    Tack för inte bara en men två intressanta ”arkitektuppdateringar”. Tänk så många spännande, fantastiska och för att inte glömma fula byggnader det finns världen över.

    • Karin skriver:

      Ja, visst är det en fascinerande verksamhet de ägnar sig åt, arkitekterna. Och, som de brukar säga till varandra i obevakade ögonblick: En läkare kan i alla fall begrava sina misstag, men allt vi arkitekter kan göra är att plantera murgröna.

  3. Karin på Pettas skriver:

    …men murgröna är vackert och äggformade riksdagshus skulle onekligen pigga upp i vårt annars rätt så fyrkantiga samhälle. Tänk ändå så glad man blir varje gång man ser det runda huset i närheten av Slussen, man ser det verkligen. Skulle det vara fyrkantigt så såg man det troligen inte alls. Och det låter rimligt att det är ägget som kom före hönan. Skogsgurra är på rätt spår tror jag. Låter väldigt logiskt.

    • Karin skriver:

      Du menar det här? Risken är nog dessvärre stor att den försvinner när man bygger om Slussen. Men visst är den rund och fin.
      rund

      • Skogsgurra skriver:

        Kolingsborg! Där fick jag (nästan) min andra hyra på en båt. Men hänvisades till Skeppsbron där hyrorna ropades ut. På Kolingsborg var det stuverijobb.

  4. Hyttfogden skriver:

    Kyrkor får visst se ut hur som helst, i alla fall de som byggts ”i modern tid” dvs på
    1900-talet. Ni skulle vara se Österledskyrkan här i stan! I folkmun kallas den för kassaapparaten, en sån där gammaldags med lite bukig form. Dess motpol är
    Lunedskyrkan en enkel byggnad där altartavlan är ett stort fönster rakt ut i naturen . På sommaren är det verkligen vackert med all grönska i bakgrunden.

    Så får vi inte glömma St Bodtvids kyrka i Oxelösund, byggd i betong ser den ut som en stor stubbrytare (usch va svårt!) stubb-brytare. Sankta Cementa kallas den, ingen kommer någonsin ihåg det ursprungliga namnet.

Kommentarer är stängda.