Fiat sa Maria…

I dag är det Marie bebådelsedag, som också kallas Vårfrudagen, som i sin tur har folketymologiserats till våffeldagen. Alla dessa dagar är förstås framförhandlade i efterhand. Med tanke på att Jesu födelse är en omtvistad företeelse – tidpunkten infaller inom ett tjugoårsspann – är dagen för hans tillblivelse förstås lika diffus. Men nu har olika kyrkomöten bestämt att det är just i dag för 2013 år sedan som Maria insåg att hon på något obegripligt sätt blivit gravid.

La Anunciación, by Fra Angelico, from PradoHon är ständigt aktuell i kyrkliga kretsar. Det är många som försöker få till en ny Mariadogm. I Katolska kyrkans katekes från 1995 står det, att

”då Maria uttalar sitt fiat (må det ske) vid bebådelsen och ger sitt samtycke till inkarnationen samverkar hon redan i det verk som hennes Son skall genomföra. Hon är moder överallt där han är Frälsare”.

Annunciation d el grecoFörrförre påven, Johannes Paulus II, uppvaktades av 5 miljoner katoliker, varav 42 kardinaler och 500 biskopar, med en vädjan om en ny Mariadogm, där hon äntligen skulle erkännas som ”Faderns dotter, Sonens moder, Andens gemål och Kyrkans moder”.

Påven Johannes Paulus II var rätt person att uppvakta. Hans valspråk, syftande på Maria och löd ”din i allt”. Och den nya påven talar också entusiastiskt om Maria.

Undrar om man ska se det som ett gott tecken på himmelsk jämställdhet. Eller om man ska bli oroad?

Den här bebådelseversionen är målad av El Greco och han får ursäkta men jag tycker inte den är så lyckad. Det där molnet som Gabriel kommer farande på ser mer ut som en demolerad segway och ärkeängeln själv ser lite dubiös ut.

Virgin_Mary_and_Jesus Maryam and Isa

Men hur som helst så blev det ju en liten Jesus som också dyker upp på miniatyrmålningar inom islam, till exempel på den här lilla målningen. Här heter de Miriam och Isa. Men, invänder någon, inom islam får man ju inte avbilda människor överhuvudtaget. (Jag fick den frågan apropå de där persiska och indiska miniatyrerna häromdagen, i mitt blogginlägg.)

Jodå, det är bara inom vissa striktare delar av islam som det inte går för sig. Men annars finns det en lång bildtradition, både inom hovkulturen och en mera folklig, främst i Iran och mogulernas Indien.

Och så såg jag i någon tidning att det är väldigt stor skillnad på våffeljärn och att de gammaldagsa gjutjärnsjärnen ger de frasigaste våfflorna. Men gör man frasvåfflor utan ägg kan man nog inte misslyckas, vilket järn man än har:

 • 4 dl grädde
 • 4 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver (eller inte – jag tycker det går bra utan)
 • 25 gram smält smör
 • 3 dl kallt vatten eller mineralvatten
 • 1/4 tsk salt

Värm våffeljärnet. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop bakpulver, salt och mjöl. Tillsätt vatten och rör till en jämn smet. Ställ åt sidan. Vispa grädden hårt. Vänd ner mjöl och vattenblandningen i grädden. Vispa i svalnat smält smör (spar lite att pensla våffeljärnet med). Grädda. Happy våffeldagskväll!

Det här inlägget postades i Att tolka, historia, konst och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Fiat sa Maria…

 1. Karin på Pettas skriver:

  Det våffelreceptet måste testas i påsk när barnbarnen kommer….

  Det finns många sidor på ett järnspett. En framstående svensk, nu död etnolog, som jag kände, påstod att Jesus inte korsfästes utan flydde till Indien och tog sig en ny fru och fick en hoper med barn tillsammans med henne. Ny fru? Ja, den han redan hade många barn med flydde till Frankrike ….och deras barn gifte sig ståndsmässigt och fick barn och barnbarn och barnbarnsbarn…och någon av dem blev så småningom en Bernadotte
  Vet inte om det hör hit, men det blev så här i alla fall, att jag berättade vad jag hörde en gång för länge sedan
  Ha en fin vårfrudag!

  • Karin skriver:

   En sådan person skapar många myter och spännande berättelser. Ingen slump att Dan Browns bok om Jesus sentida släktingar blev så populär. Det jag verkligen skulle vilja veta är vad han hade för sig mellan 13 och 25 års ålder. Det finns de som påstår att han tog en sväng till Indien då. Ja, och så kanske han rymde dit igen efter att ha överlevt korsfästelsen…

 2. Skogsgurra skriver:

  Namnet bernadotte är för övrigt fornskandinaviska. När Jesus och hans barn, de var till övervägande delen flickor, tröttnade på Indien – som inte alls hette Indien på den tiden utan något helt annat – så drog han sig norrut. Klimatet i Skandinavien var varmt och skönt på den tiden. Det berodde förstås på att man eldade med ved så att det blev stora koldioxidutsläpp. Så Jesus och döttrarna fann sig väl tillrätta. Hustrun följde också med. Och som det ofta händer när pojke möter flicka så blev det på det där viset igen. När dåtidens skandinaver hörde små ljud inifrån det stall som Jesus (Isa) och Miriam sin vana trogen hade flyttat in i så frågade de Isa på sin fornskandinaviska ”Äur thet ein baern?” ”Aye”, svarade Isa. ”A datter”. Så kom det sig att orden ”Baern? A datter” så småningom blev vad man kallade den märklige invandraren, som inte bara kunde gå på vatten utan även förvandla vattnet till vin, kom att kallas Baern-a-datter och när han sedan vände åter till Jerusalem försökte fransmännen, som ju tycker mycket om vin, hålla honom kvar i sitt rike (som inte alls hette Frankrike utan något helt annat). En av de fåtaliga sönerna stannade kvar hos fransoserna och hade ett helvete med att förvandla vatten till vin. Han trodde det var enkelt eftersom hans knäppa farsa ju hade fixat det så lätt. Men han gav inte upp. Så småningom kom han på knepet. Det gällde att odla ett visst sorts bär och sedan låta bären ligga några veckor så blev de vin av dem.
  Fransoserna var nöjda med det och lät honom stanna kvar i landet där namnet sakta omvandlades till Bernadotte. Resten är ju känd historia men bakgrunden är det inte många som känner till.

  • Karin skriver:

   Nej, det är det nog inte så många som känner till, nej. Men det är en detalj som jag undrar över, nämligen att Jesus och Maria skulle ha… nej, det kan nog inte stämma ändå.

 3. Musikanta skriver:

  Din bror kan nog bli en ny Dan Brown om han vidareutvecklar sina synpunkter!
  Maria hos El Greco ser definitivt inte ut som någon femtonåring (eller kanske ännu yngre) som hon troligtvis var. Min bror, som är präst, levererade ännu en sanning om Josef och Maria när han höll passionsgudstjänsten här i Mogata. Josef var tvungen att bryta trolovningen för att inte Maria skulle bli utskämd och han anklagad för att vara far till barnet. I alla fall var han väl trolovad igen när de begav sig av till Betlehem. så här efter 2000 år är det inte så lätt att få ordning på saker och ting.

  • Karin skriver:

   Ja, vi väntar bara på Jesus goes Scandinavian, eller nåt, av Skogsgurra.

   Och visst finns det mycket att undra över när det gäller Marias graviditet, det gör det.

Kommentarer är stängda.