Lördagstema: Utsikten från min plats

Utsikten från min plats är HeLenas förslag till lördagstema idag. De som tittar in här ibland har kanske förstått att utsikten från den här platsen är Slussen och bitar av Gamla stan, Kungsholmen och Norrmalm.

vintersluss

Men när jag såg konstutställningen nyligen om ”När Stockholm var modernt” såg jag utsikten ur ett nytt perspektiv. Tack vare konstnären Holger Almqvist som egentligen är landskapsmålare från Österlen, fick jag syn på nya miljöer och perspektiv. På 1960-talet bodde han här på Urvädersgränd och målade det som jag inte brukar fotografera. OK-garaget nedanför huset. Thor Modéens trappor (Gick Thor Modéen någonsin i dem? undrar jag när jag kämpar uppför de hundratals trappstegen),  KF-huset som skymmer sikten österut, men som ju är en rätt spännande byggnad. Tack Almqvist för att jag fick syn på lite fler motiv från utsikten från min plats!

tor modenkfsnöskottare Holger Almqvist

Uppdatering: Margaretha undrar om inte tunnelbanespåren borde finnas med på målningarna från Slussen. Det gör de förvisso på många av Slussenmotiven och jag tror att det beror på att det fanns några konstnärsateljéer på den västra sidan av Slussplan.

slussensnö kopiaHärifrån Urvädersgränd ser man lite grann av spåren också, men rakt ner är det Slussenkarusellen och dess förlängning upp på Katarinavägen som är i blickfånget. Till vänster ser man både järnvägsspåren och tunnelbanespåren.

Och Örjan undrade hur man gör med snön idag på den där gångbron från Mosebacke över till Katarinahissen. På målningen forslas snön bort med skottkärra. Hur gör man idag? Jo, man lägger upp den i högar längs bron och väntar på våren. Och eftersom Katarinahissen ändå inte fungerar spelar det ju ingen roll. Det är inte många som överhuvudtaget använder bron längre.

guantanamo

snöhögar kopiaÖvriga lördagsbloggare är:  Byfånen Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt 

 

Det här inlägget postades i konst, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Lördagstema: Utsikten från min plats

 1. Musikanta skriver:

  Roligt att se Holger Almqvists målningar. Vad jag tycker om utsikten vet du ju sedan tidigare…

  • Karin skriver:

   Jag kände inte alls till honom tidigare, men gillar honom verkligen. Och det är kul att han letar upp lite andra vinklar än de vanligaste.

 2. margaretha skriver:

  Kära gamla Slussen!
  Blev förvånad över att tavlorna målades så sent som på 60-talet. Jag minns ju när man kunde kika ned på tunnelbanan, den översta bilden ser nästan ut som då – fast jag ser ingen tunnelbana. Är jag ute och seglar?
  Margaretha
  som ska se om
  hon hittar några
  gamla slussenfoton

  • Karin skriver:

   Jag tror att tunnelbanespåren är mer till höger på översta tavlan och mer till vänster på tavla nummer två. Den översta är daterad 1960 och de två andra odaterade. Men det är lite mystiskt med den där trappen och tunneln till höger på den övre. Det känner jag inte riktigt igen. Konstnärlig frihet?

  • Karin skriver:

   PS Kolla uppdateringsbild på Slussenvyn härifrån.

   • Örjan skriver:

    ”KOnstnärlig frihet” eller utfart från arbetstunnel, nu förbyggd?
    Kolla flygbilden och ”dubbla” gångbron över Katarinavägen.
    http://kartor.eniro.se/m/n0e2G

    • Karin skriver:

     Troligen en förbyggd arbetstunnel, ser det ut som. Och vad häftigt, där är ju vårt hustak också!

     • Örjan skriver:

      Självklart var ditt hus med, men intressantast fann jag att ”flygfototolkningsprogrammet” ej rätt återgav gångbron över Katarinavägen. Klar miss i programmeringen, som ej lyckades tolka höjdskillnaden mellan gångbro och gatuplan.

 3. Eva skriver:

  Din utsikt Karin, måste ju vara en av de mest skiftande, intressanta – och omdebatterade – i Stockholm!

 4. Gnuttan skriver:

  Det är både kul och nyttigt att se på sina omgivningar med nya ögon ibland, eventuellt med andras. Det vardagliga, som man ser, kan ju vara långt mycket mer spännande och detaljrikt än man tror.

 5. Örjan skriver:

  Mest fascinerad är jag av snökskottningsbilden. ”Snökärra !”
  Hur löser man snöskottningen nu för tiden? ”Bara” plogar till ytterkant av gångbron?

Kommentarer är stängda.