Lördagstema konsumtion. Eller: It’s not the having, it’s the getting…

imagesShopoholics – köpgalna personer, blir det väl ungefär på svenska – har anammat ett berömt citat av Elizabeth Taylor som sitt motto: ”It’s not the having, it’s the getting.” Det är själva shoppandet som är grejen. Att köpa, inte att ha. Shop till you drop. (Det finns andra tolkningar också, men inte om du frågar en shopoholic.)

Det anses vara ett typiskt kvinnligt beteende, men det stämmer dåligt med mina erfarenheter. Upphovet till den föreställningen är kanske de studier som gjorts på olika personer i julhandeln. En rejäl felkälla med de metoder man använt. Men har helt enkelt skickat in män och kvinnor på några större varuhus i värsta rusningstid, med en köplista. Efter en timme kollade man stresshormonerna. Hos männen brukar de ligga i nivå med stridsflygare under strid, medan kvinnorna ofta har normala nivåer.

Åh, nej! Det där är ju en sidavbitare. Ändavbitare står de ju på köplistan. ÄNDAVBITATE!

Åh, nej! Det där är en sidavbitare. Ändavbitare står det ju på köplistan. ÄNDAVBITATE!

Vad säger detta test egentligen? Just inget mer än att kvinnor har större vana än män att handla på Åhléns och NK. Men hur hade stressnivåerna blivit om man i stället fått en i uppdrag att gå till Clas Ohlson och köpa lite saker som skruvdragarbits, dykert i lämpligt dimension för nya panelen, ett slangvattenpass och en enklare ändavbitare, Det är inte omöjligt att stressnivåerna hade sett lite annorlunda ut då.

Själv är jag en ganska medioker shoppare. Jag kommer mig sällan för och det händer att det går så långt att redaktörn klagar på att jag aldrig handlar kläder. (Ska han säga!)

Någon enstaka gång kan jag, gärna med hjälp av inspirerande sällskap, tycka att det är riktigt kul att handla kläder. Men för det mesta lämnar jag affärerna ohandlad. Som idag. Massiva reautbud, där det känns och märks att det handlar om kläder med mycket kort livstid gör mig bara nedstämd. Och får mig att fundera på om det inte skulle kunna gå att sy om något av det jag har liggande. Och kanske rentav stoppa strumpor! Och så har vi ju all annan konsumtion av klotets knappa resurser… När ska vi börja spara på allvar, tro?

trasig hylla rea

 

Tack Karin på Pettas för riktigt inspirerande teman i januari!

Här finns övriga lördagsbloggare: Byfånen Gnuttan HeLena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt. I februari är det HeLena som tar över, tror jag.

Det här inlägget postades i Lördagstema. Bokmärk permalänken.

11 svar på Lördagstema konsumtion. Eller: It’s not the having, it’s the getting…

 1. Kicki skriver:

  Ja det är du som har stoppsvampen.

  Jag har tröttnat på att handla kläder, antingen är det giftiga färger eller producerat under ojusta förhållanden eller också är det alldeles för syntetiskt. Skor är det knepigare med, det måste man ju ha. Och saker, är det någon som har brist på det?

  Apropå saker, är det någon som har en sparspis över, alltså en liten minispis som man sätter ovanpå vedspisen?

  • Skogsgurra skriver:

   Va!? Är det där den är? Den som kusin Ulla vann åt mig på smedsbofesten 1950. Som jag letat. Men, OK – hon får väl slita den några decennier till. Sedan får hon (eller du) ärva den.

   Jag misstänkte att ett barnbarn kunde utvecklas till en shopaholic en gång när vi kom in på en mack där utbudet av icke fordonsrelaterade varor var ovanligt stort. ”Jag vill köpa!” utbrast han. Men i likhet med vissa grängesbergsbor ”Rann hä åv’en”.

   Vi har en liten gjutjärnsspis märkt J.C.G. BOLINDER STOCKHOLM. Den är ca en halvmeter bred. Men tror att Hyttis vill ha den kvar. Hur ska du använda den?

   • Karin skriver:

    Jag har två, så inte ska vi starta någon släktfejd för en stoppsvamp. När det finns två att slåss om, menar jag. Fast den ena har en konstig metallspiral runt kanten, så den kanske inte alls är någon soppsvamp, eller? (OK, SG, ser vad du syftar på. Det ska stå sToppsvamp.)

   • Karin skriver:

    SG: Jag kan förstå att köplusten rann av barnbarnet. Det är precis vad som händer mig i sådana situationer med ett stort och tämligen håglöst utbud.

   • Kicki skriver:

    1. Stoppsvamp används när man stoppar strumpor, lyxvarianten har en fjädrande resår.
    2 Sparspisen behöver jag ha när jag ska koka morgongröten och inte vill elda mer än så. Jag har full förståelse för Hyttis kärlek till sparspisen. Använd den, sparspisen alltså.

    • Skogsgurra skriver:

     Morgongröten? Har vi inte avhandlat det där redan?
     Se detta som en välkommen anledning att slippa gröten.

     Är ni inte elektrifierade uppe i Mora/Selja?

 2. Musikanta skriver:

  Vad började vi med – det var inte stoppsvampar i alla fall. Även jag har två stycken utan spiral. Men de duger bra att stoppa strumpor med. Det var inte sååå längesen jag faktiskt stoppade en socka som det hade gått hål på efter första gången som MM använde dem. När det sedan gick hål på den andra sockan efter den andra gången han använde dem slängde jag dem…
  Just nu upplever jag samma sak som du – är bara glad för allt jag inte behöver köpa när det är rea överallt. Och absolut ingenting till hemmet. Dessutom har jag givit mig själv ett löfte att inte handla några kläder förrän jag gått ner 10 kg, i bästa fall framåt sommaren. Och för små kläder har jag ganska mycket av (det har ännu inte blivit av att lämna dem till återvinningen) så det lär väl räcka med det.
  Enligt Mirren kommer kicken inte bara av att köpa utan av att KUNNA köpa!

  • Karin skriver:

   På sätt och vis var det väl stoppsvampar, apropå det där med att återanvända i stället för att konsumera mera.

   Trevligt att kunna få på sig favoritkläder från tidigare smala perioder. Kämpa på. Det är så väldigt skönt när det lättar lite!

Kommentarer är stängda.