Lördagstema: Vinterförvaring

Man borde kanske ta och lämna in sig på vinterförvaring? Ge upp, lägga av, gå i ide. Eller göra som fiskgjusarna, storkarna och skrikörnarna som vinterförvarar sig på sydligare breddgrader: Angola, Zambia, Sudan.

Jag undrar verkligen hur svanarna känner sig där de ligger och fryser om fötterna. 

Usch vad otrevligt det har blivit. Ska det verkligen vara så här. Undrar när det går över? Eller – tänk om det inte gör det? Och saknas det inte en massa kompisar? Vart tog de vägen?

Kan det vara som det ryktas att många fåglar flyger iväg till värmen så här års? Hmmm… Verkar jobbigt.

Kanske de tänker. Eller kanske de tycker om vintern och gillar att ha svankonferenser nere vid Strömmen och få gott bröd av förbipasserande.

Hur det än är med den saken får man väl inrätta sig på att tackla vintern på något kreativt sätt. Göra lite vintriga saker. Läsa mer. Se varenda intressant utställning som man tänkt att se, men inte hunnit. ”Hunnit.” Det är bara lättja och brist på kom-sig-för som hindrar. Allt som krävs är att man letar fram vinterstövlar, broddar, vantar och varma kläder och ger sig iväg på långpromenader i alla fall. Startar en proteströrelse. Lära sig dansa tango.

Och att man sätter upp en stor lapp på något lämpligt ställe:

”VÅGA VÄGRA VINTERFÖRVARING!”

Lördagsbloggarna är:

Byfånen Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt Det är Olgakatt som hittat på decemberteman för lördagsbloggandet och nästa vecka är temat Värmekällor.

 

Det här inlägget postades i Lördagstema och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Lördagstema: Vinterförvaring

 1. Musikanta skriver:

  Fantastiskt att kunna skriva ett helt inlägg om vinterförvaring utan att hålla sig till ämnet. Du får högsta betyg i motsats till förr i tiden när man inte fick godkänt när man skrev om annat än det påbjudna…

  Det var trevligt att läsa om fåglarna i Strömmen i synnerhet som jag känner igen platsen där du fotograferade. Jag förstår vidare av inlägget att du inte tillhör dem som hänger undan vinterkappor etc. och pepprar dem med naftalin, som min mamma gjorde i min ungdom. Hade ett svagt ögonblick snuddat vid tanken på att vinterförvara mig själv, men så är det så mycket kul som händer under den årstiden att jag gärna vill vara med!
  En skön helg önskar
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Det måste vara nätets fördärvliga inflytande! OT heter det ju numera, Off Topic, när man skriver lite vad som helst i stället för det som var tänkt. Under skoltiden hade jag turen att få lärare i svenska som uppskattade lite nya infallsvinklar, så det blev ofta godkänt eller mer på uppsatser som inte alls handlade om det de borde. Fast inte alltid – ja det måste jag ju berätta om! En docent i litteraturhistoria som var mer än lovligt rigid. Oj, oj, det måste nog bli ett eget inlägg, för det är lite långt att ta i en kommentar. Påminn mig om jag verkar glömma! Och tack för fint betyg!

   • Pysseliten skriver:

    Oj, jag hade en lärare som i min uppsats rättade så här: solstol solsäng. Alltså, ogillade mitt ordval. Det blev inget högt betyg, jag klurade aldrig ut vad gubben var ute efter.

    • Karin skriver:

     Alla dessa envåldshärskare till lärare med sina knäppa idéer! Påminner mig om en mycket from och världsfrånvänd lärare som ändrade ”det hängde några trosor på klädstrecket” till ”det hängde några trasor…”

 2. Kicki skriver:

  Det är ju så opraktiskt med vinter, man borde kunna göra något åt det. Dessutom fryser jag om fötterna, trots raggsockor.

  • Karin skriver:

   Ja, om inte Gretas varma raggsockor hjälper, då är läget riktigt allvarligt!

   • Kicki skriver:

    Dessutom blir man, ”enligt en vetenskaplig undersökning” på dåligt humör när man fryser. Som om det skulle behövas en undersökning för det! Jag är drabbad.

  • Skogsgurra skriver:

   Jag tror att Naturen håller på att göra något åt det. Det blir varmare rätt så kvickt nu. Tyvärr gör politikerna en grej av att motverka uppvärmningen. Alldeles i fåvitsko och alldeles utan verkan.

   • Karin skriver:

    Fyra grader kallare=istid, fyra grader varmare=naturkatastrofer och utrotade isbjörnar. Så man får lust att utropa: Freeze! Eller nåt.

 3. Skogsgurra skriver:

  Vi funderade länge på att vinterförvara oss i sydligare nejder. Och brukar väl också göra det lite då och då, åtminstone när vi kämpat igenom den värsta kylan.
  Men på senare tid har vi noterat en viss (mycket klen, men ändå) positiv inställning till vintern. Det har främst att göra med att vår väg då blir nästan farbar när bondens blandning av kreatursspillning, åkerjord och väta fryser ihop till en nästan farbar vägbana och när det sedan faller snö på den känns det nästan uthärdligt.
  Vår miljökamp, som resulterat i att vi slipper köpa 5 till 6 kubikmeter olja varje år, gör sitt till. I år såg vi faktiskt fram mot vintern!

  • Karin skriver:

   DET är en riktigt bra metod. Att investera i klimatvänlig uppvärmning, som gör att det inte kostar alltför mycket att hålla varmt på vintern. Då blir det i alla fall uthärdligare. Men lite mörkt och dyster är det trots allt. partiell vinterförvaring när vintern känns för lång är nog ingen dum komplettering.

 4. Karin på Pettas skriver:

  Så olika man kan tänka. I motsats till Musikanta så tycker jag att du lyckades ta fram vinterförvaringen på ett speciellt sätt, men förvaring upplevde jag helt klart att det handlade om…..och kanske att de kvarvarande vinterförvarade fåglarna tänker precis så där eller kanske de som flyttat söderut tycker att deras vinterförvaring är den allra förnämsta

  • Karin skriver:

   Fast jag fick ju godkänt av Musikanta i alla fall…
   Jag är så fascinerad av flyttfåglar. Tänk att flyga så långt. Och kunna hitta tillbaka igen. Varje vår, precis vid islossningen är den där i vår sjö, storlommen. Imponerande. Och det ska bli spännande att se om fiskgjusarna med radiosändare återvänder till sitt bo i Kalakotkas.

Kommentarer är stängda.