Konsten att kränga en arkitektonisk katastrof

För ett år sedan klubbades ombyggnaden av Slussen igenom i Stadshuset, trots omfattande kritik och osäkerhet när det gäller finansieringen. ”Nya Slussen” har ritats av den internationellt kända engelska arkitekten Norman Foster. Min första tanke när jag såg de tjusiga skisserna var att den mannen kan inte ha varit i närheten av Slussen. Hur kan man rita in en solig parkmiljö mot norr, med höga skymmande hus och Katarinaberget bakom? Där lyser aldrig solen. Många har varit kritiska och det är svårt att välja en länk bland många. Det får bli ”Blåsningen” eller ”Konsten att kränga en arkitektonisk miljökatastrof som ett tropiskt semesterparadis

I går, precis ett år efter beslutet om Nya Slussen, kom en dom i Mark- och miljödomstolen som slog fast att de planerade kontorshusen framför KF-husen inte får byggas. Stadsbyggnadsborgarrådet Kevius är obekymrad. Staden överklagar förstås och under tiden fortsätter man förberedelserna för Nya Slussen, trots att invändningarna hopar sig och den tänkta finansieringen från olika håll uteblir.

kryssat slussen

Så här har förslaget ändrats, sedan det presenterades. Nu bör man troligen kryssa över ett hus till (som jag kryssat med blått på kartan). Det innebär att det ursprungliga förslaget, som byggde på förtätning och inkomster från kommersiella byggnader, nu är helt avlövat och då finns andra bättre lösningar att ta fram i stället.

Till exempel Plan B, med bättre ekonomi, snyggare lösningar, bättre bussterminal och kortare byggtid.

Det här inlägget postades i Debatt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Konsten att kränga en arkitektonisk katastrof

 1. Skogsgurra skriver:

  Den länken har jag missat. Men nu jävlar! Nu ska den spridas!

 2. Lotten Bergman skriver:

  Det var en väldigt bra länk, den där. Man blir ju alldeles upplyst – som vore man en Slussen.

  På Centralen står just nu massa nasare som säljer tröjor, godis och annat. Men även Trafiknostalgiska Förlaget säljer böcker där, och just där såg jag i tisdags en synnerligen intressant bok om Slussen för 150 kr. Som jag inte köpte, förstås.

  • Karin skriver:

   Mycket belysande, ja. Och arg blir man, mest för att Nya-Slussen-maffian verkar tro att man är både korkad och lättlurad. Och för att de verkar tycka att tio miljarder hit eller dig inte spelar någon roll.

 3. Hyttfogden skriver:

  Visste ni att Slussen och Lundsbergs skola, båda mycket omdebatterade, har ett gemensamt förflutet. Arkitekten Tage W-Os far William O köpte Lundsbergs gård av sin svärfar och byggde upp internatet efter engelsk förebild. Williams fru Maria f Bergman var kusin med min mormor. När William O dog 1923, antog alla hans och Marias barn efternamnet William-Olsson. Och många är de i dagens samhälle som härstammar från William och Maria och fler blir de.

  • Karin skriver:

   Oj! Allt hänger samman. Slussenarkitekten var din mammas tremänning? Då är du väl sakägare i Slussenfrågan? Stäm Stockholms Stadshus för att de vanhelgar släkarvet!

 4. Niklas skriver:

  Hyttfogden! Vi är släkt! William Olsson var min morfarsfar.

  För övrigt brukar jag sucka och säga att vi har de politiker vi förtjänar men fan vet om det inte är ännu värre. Vi har tydligen även de tjänstemän vi förtjänar.

  • Karin skriver:

   Jamen har man sett! Jag visste väl att det fanns en connection av något slag.

  • Skogsgurra skriver:

   Niklas
   Hyttis kokar soppa åt far. Hon upptäckte faktiskt denna knytning för flera veckor sedan. Jag ville inte genera dig med att nämna det vid Dörrs högtidliga överlämnande.
   OK. Jag glömde det.

 5. Cecilia N skriver:

  Jag tycker den där ”Stråket” inte var dum heller. Men kanske att det fattades det där med bussterminaler och sånt i det tänket. Han var nog lite ”luddig i kanten” på såna saker, lämnade öppet för andra att klura på detaljerna om precis hur vägarna ska gå osv.
  Just det här med att slippa gå i snålblåst uppskattar jag väldeliga. (Jag bor i en väldigt snålblåsig stad.)

  • Karin skriver:

   Eftersom jag går där dagligen har jag hittat de skyddade stråken i dagens Slussen och det verkar som om Plan B behåller mycket av det. Men ”Stråket” är onekligen en trevlig idé, även om jag själv blir nervös i biltunnlar.

 6. Pysseliten skriver:

  Det här är bra för både ekonomin ser du! Folk måste vara sysselsatta, tjäna pengar och konsumera. Tjänster. Vi får inte slösa på miljöns resurser, det är inte bra för framtiden. Jag tycker att det verkar som om Slussenprojektet uppfyller alla krav för hållbar ekonomi och miljö.
  Ett annat lyckat projekt kan man säga var förbifart Uppsala. Beslut om vägbygget togs 1974 och dröjde sedan ända till 2007 innan det var klart.

 7. Hyttfogden skriver:

  Niklas! Ja släktskapet upptäckte jag nu i höstas när jag läste om Släktkrönikan skriven av Mats Pehrson och Bengta Källström Boken kom ut för cirka tio år sedan och jag hoppas att du har den. Annars finns ex kvar hos Matses änka Ingrid som bor på Bergsgatan.

  Jag är fyrmänning med din mamma,och du femmänning med våra två barn.

  • Niklas skriver:

   Släktkrönikan har jag inte läst så det vore kul att göra. Däremot har jag en inte så lite devot bok om William Olsson skriven av hans son Halvor. Om du är intresserad har jag något extra exemplar.
   Jag brukar använda benämningen trasslingar om avlägsna släktingar så det är väl det vi är.

 8. Karin skriver:

  Liten komplettering med Plan B-fakta.
  plan b

 9. Pingback: Plan B | Karin Englund

Kommentarer är stängda.