Lördagstema: Kungligheter (fast på fel dag)

Livsrummet är temavärd i november och föreslår Kungligheter denna vecka temat Anonym, fast jag läste fel och skrev om nästa veckas tema i stället. Jag får återkomma med anonymiteten.

Jag passar på tillfället att påminna om en genial konstinstallation, parafras, postmodernistisk ironi, kort sagt en kul grej som fått alldeles för lite uppmärksamhet i samband med det kungliga bröllopet i England härförleden (detta ålderdomliga ord brukar användas när man inte riktigt vet tidpunkten).

När prins William och Kate Middleton gifte sig var pressen alldeles till sig över detta sagobröllop. Flickan av folket och så. Allt såg välbekant och sagoaktigt ut. Den stilige (nåja) prinsen i sin röda jacka med epåletter och sabekoppel och revärer på de svarta byxorna. Och så den vackra blivande prinsessan i vitt. Askungen och hennes prins.

Det skulle ju kunna vara en ren tillfällighet. Walt Disney visste väl hur ett prinsbröllop skulle se ut och och det vet det brittiska kungahuset också.

Men så dyker en annan bild upp och nu ser det ut som om verkligheten, som så ofta, efterliknar konsten.

Här har vi de elaka styvsystrarna från Askungefilmen och så två av bröllops-gästerna. Kanske inte styvsystrar, men på något sätt närstående (jag är inte så bra på kungligheter dessvärre) och närvarande vid bröllopet. En påpasslig person (Nicolas Ponsar) hittade förlagan och presenterade dem, sida vid sida, på Youtube. KAN det verkligen vara en slump? Allt stämmer, hårfärgerna, två nyanser blått och en ljusare och mörkare nyans beige. Och så de alldeles enastående fåniga huvudbonaderna. Den eller de kreatör(er) som fått till detta mästerverk måste ha haft väldigt roligt och man undrar ju om de inblandade visste vilken performance de deltog i och om de i så fall hade lika roligt.

Om övriga lödagsbloggares förhållande till kungligheter tankar om anonymitet kan man läsa här (och om kungligheter nästa vecka):

Byfånen Gnuttan Helena Karin på Pettas Livsrummet musikanta Olgakatt

Det här inlägget postades i Att tolka, Lördagstema och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Lördagstema: Kungligheter (fast på fel dag)

 1. Karin på Pettas skriver:

  Fantastiskt!
  Om det är en slump så är den sagolik i dubbel bemärkelse.
  Här sitter jag och ler stort, inte heller särskilt inkommen i det kungliga ämnet,
  men blev väldigt glad av ditt inlägg.
  Behövs en dag som denna som är mera än mulen och grå

 2. Pysseliten skriver:

  Så himla kul och det skulle inte förvåna mej om objekten kände till det. Brittisk humor när den är som bäst!

 3. Kicki skriver:

  Ja den är bra och jag förstår att du inte kunde låta bli, det är ju riktigt roligt.
  Nästa vecka kommer jag däremot att få problem.

  • Karin skriver:

   Det är en favorit i repris och jag tyckte det var så lägligt med det kungliga temat så att jag fick en chans att påminna om den.

 4. Musikanta skriver:

  Det är klart att det hela var arrangerat som i Disneyfilmen (flickan av folket får sin prins). Och jag tror visst att tjejerna i uppvaktningen visste om det – annars hade de nog aldrig satt på sig sådana förskräckligt hemska hattar. Man undrade ju när man såg dem…
  Pracical joke när den är som bäst – ingen som såg bröllopet kommer väl någonsin att glömma ”styvsystrarnas” kreationer – kända eller ökända, vilket man vill. Kul med den som kom på det och la ut det på Youtube.
  Ingrid

 5. Gnuttan skriver:

  Så du tjuvade till det och blev royal en vecka innan oss andra, men det fungerade ju väldigt bra det med. Låter ju nästan för otroligt för att vara en slump, men fågelboet och hamsterlekstativet var säkert på fullaste allvar, hur fult det än var.

  • Karin skriver:

   Det var ju verkligen en uppvisning i besynnerliga hattar det där bröllopet. En hamster skulle kunna ha mycket kul i den beige hatten! Minns att jag såg ett hattreportage också, men det hittar jag inte nu. Kul är det i alla fall.

 6. Kulturchefen skriver:

  Oh, fantastiskt! Hur hittade du youtubet? Hamnar på massa konstiga sidor. Som den här;

  http://www.youtube.com/watch?v=iQmh2sw6apM

  • Karin skriver:

   Annorlunda prinsessbröllop! Jag minns inte hur jag hittade de där bilderna första gången och nu har jag inte lyckats leta upp dem igen på Youtube, bara i min egen hög med sparade bilder.

 7. Kulturchefen skriver:

  Äsch då! Nåväl …

  Hattparad finns länkad till här;
  http://kulturchefen.se/2011/04/29/skyldig/

  Och upplösningen på hattandet här;
  http://kulturchefen.se/2011/05/24/all-is-well-that/

  • Karin skriver:

   Aha, det är Beatrice som har ekorrhjulet/hamsterleksaken. Jag börjar tro att hon var med på Askungeupplägget. Hon verkar ha sinne för humor och känsla för feeling. Att sälja hatten för (ja vad blir det, bortåt en miljon?) för att skänka till välgörenhet – kudos!

 8. Krönikören skriver:

  Helt underbart! Det sista alltså. Jag kommer ihåg dem från bröllopsreportaget, deras host host huvudbonader nämndes speciellt. Tydligen är de två (har för mig att det är Fergies döttrar) kända för sina speciella på-huvudet-saker.

Kommentarer är stängda.