Galleri Fredag och Lördagstema: Vardag ur mina gömmor

Temat för Galleri Fredag är Vardag. Lördagstemat är Ur mina gömmor. Och då slumpade det sig så att jag hittade ett par fina vardagsbilder som min pappa tagit, när jag letade i mina gömmor vilket ledde till en kombilösning: Vardag ur mina gömmor.

Fikarast i timmerskogen. Femtiotal. Foto Martin Englund

Veckotvätt vid sjön Rossen. Foto Martin Englund.

Annika står för fredagsgalleriteman i september och föreslår för 21/9 Skördetid och för 28/9 Höstkänsla. Fredagsgalleristerna är:  DesireeAnnika EricaKarin på Pettas,  FourmomKatarinaVictoria, HelenaEmmaMariannePennyAnnikaCecilia,  Olgakatt,  AnnaChannalJaggerJenny 

Musikanta står för våra Septemberlördagsteman och hennes förslag för kommande veckor är 22/9 Musik och 29/9 Efternamn. Övriga temabloggare är Byfånen  Gnuttan  Helena  Karin på Pettas  Livsrummet  musikanta  Olgakatt

Det här inlägget postades i fredagstema, Livet, Lördagstema och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

32 svar på Galleri Fredag och Lördagstema: Vardag ur mina gömmor

 1. Kicki skriver:

  Vilken grov tall farbror Sigurd fällt! Såna träd finns inte längre, de blir virke eller massaved långt innan de nått den grovleken. Och faster Alice kom ut i skogen med fika.
  (sade experten som jobbat flera månader på skogsmuseum)

 2. Karin skriver:

  Så där gjorde mina föräldrar också, sa´Uffe när jag visade dessa pärlor för honom.
  Det är någonting speciellt med svartvita bilder. Och vardagen fick du in på ett förträffligt sätt och också vad du hittade i dina gömmor. Två vackra flugor i en smäll!

  • Karin skriver:

   Tack! Ja gamla svartvita bilder har ofta en alldeles särskild laddning. Och fikarasterna var viktiga i alla dessa sammanhang, i skogen, under tvättdagarna, på verkstaden eller fabriken.

 3. Annika skriver:

  SNYGGT Karin!! TVÅ flugor i en smäll.
  OCH du, vilka UNDERBART vackra bilder du illustrerar med!
  Otroligt fina!
  Jag kan ärligt säga att jag är glad över att ha min tvättmaskin i min egen källare så att jag slipper gå till sjön och tvätta :-)

  Måste säga, återigen, att jag VERKLIGEN tycker om dina bilder idag! SÅ himla fina!!

  Ha en bra helg!!

  • Karin skriver:

   Tack Annika! Jag tycker det är kul att min pappa verkligen försökte hitta lite egna motiv, inte bara släktporträtt vid högtidsdagar. Det finns en hel del negativ att gå igenom… God helg tillbaka!

 4. Kicki skriver:

  Fortsätt så, nu kan jag samla ihop ett eget album med barndomsbilder, inte så mycket min barndom kanske men kul i alla all.

  • Karin skriver:

   Ja, vi borde hitta någon gemensam plats att lägga bilder som vi skannar in. Nåt moln eller eller så. Jag har har inte kollat vad som är bäst, men det känns som en bra idé att göra någon sorts släktdepå för bilder. Undrar vad som fungerar och som kan tänkas fungera även om femtio år? Du som är i branschen, kanske vet?

   • Kicki skriver:

    Jag tror att om 50 år finns papperskopiorna fortfarande finns kvar. Hur det är med Dropbox och liknande är tveksamt.

    • Karin skriver:

     Jo men såhär: du har en pärm ( låda, hög, arkivbox) med Kicki-foton. Brorsan har ett album med brorsanbilder. Och jag har en pärm med mina bilder. På många av dessa bilder finns också varandra med och miljöer och andra personer. Vore kul att skanna vad vi har och lägga ihop det på något sätt på nätet. Det där med evigheten är egentligen inte så viktigt, eftersom pappersbilderna finns kvar hos var och en.

     • Kicki skriver:

      Du menar att vi ska ordna det så? Varsin samling alltså. Jag har en pärm med några bilder i men den är mager. Och du vet hur det är, det första barnet blir mest fotograferat, sedan har man inte tid.

 5. Penny skriver:

  D e t var då en annorlunda vardag än vad vi lever i nu idag. Gud, så kul att ha kvar foton från den tiden! :-)

  • Karin skriver:

   Undrar vilket som var jobbigast egentligen, hugga skog för hand eller tvätta för hand. Tvättandet var ju något som måste ske hela tiden. Jag säger som Annika, tack och lov för tvättmaskinen!

 6. Marianne skriver:

  Vilka fantastiska bilder! Dels för att han var en väldigt duktig fotograf, din far, dels för att det verkligen är en riktig skatt att ha sådana dokumentärer från familjen i tider som flytt.

 7. Erica Pettersson skriver:

  Vad roligt att kunna kombinera temana på ett sådant fint sätt :D
  Jag älskar gamla bilder, kanske för att jag tycker om historia :-)

  Hoppas du får en bra helg!
  MVH /Erica Pettersson

  • Karin skriver:

   Gamla foton berättar ibland mer än vad fotografen avsett och det gör dem ännu mer värdefulla. Någon detalj i bakgrunden eller som på skogshuggarbilden: det är min farbror som häller upp kaffet, inte faster. Det kanske säger något om deras relation.

 8. Skogsgurra skriver:

  Instämmer. Synd att Martin inte fick allt berömmet när han var i livet. Men han förstod nog att uppskattningen skulle komma. Han var ju lite av en samlare av tidigare folklivs och arbetslivsdokumentation.

  Jag minns att jag var lite fascinerad av Sigurds korta pekfinger. Jag vet inte vad som hände men en illustration i Blandaren kan peka på en möjlig händelse. ”Så här ska ni inte göra, barn” säger en deindexerad man sedan han glömt att ta bort fingret från det vedträ han just kluvit.

 9. Musikanta skriver:

  Hade inte Skogsgurra påpekat (!) att farbror S hade ett kort pekfinger hade jag inte sett det. Men man förstår nog hur han fått det. Intressanta bilder och utmärkt att slå ihop två teman (temata?) till ett. Enda gången som vi sköljer i vattnet från vår brygga på landet är när vi tvättar mattor. Det är faktiskt utmärkt praktiskt. Men annars tror jag nog att den maskin som jag är i särklass gladast över är tvättmaskinen. Och den inbyggda centrifugen. Måste ha varit ett h-e för kvinnorna att skölja tvätten i vatten på vintrarna.
  Ingrid som vet att fikarasten fortfarande är viktig, både hemma och på akrylkursen.

 10. Karin skriver:

  Ja det är skillnad – tvätta mattor på landet på sommaren är ren nöjeskörning. Vardagstvätt på vintern i en iskall å var nog rätt otrevligt. Finns en novell någonstans om tvätt… måste leta upp den. Återkommer…

  • Örjan skriver:

   Variant av ”enkel” mattvätt under vintern, som jag varit med om, var att ta ut mattan/mattorna till närmaste snödriva och skrubba dem med snö.
   Lite renare kanske de blev.

   • Karin skriver:

    Säkert rätt mycket renare. En effektivare variant av att skaka mattor, låter det som. Men hualigen vad kallt! Det haddes väl varma vantar hoppas jag.

 11. Kulturchefen skriver:

  Ljuvliga bilder, och så gott kaffet måste smaka med en doftande nystubbe som bord!

  Kanske ska kontakta ert länsmuseum och kolla om de jobbar med digital bildbank? Har ju hittat min släkt i diverse versioner, här är det mormorsmor Stina och hennes kompisar som designat en bygdedräkt för en tävling;

  http://bildarkivet.jamtli.com/bild.aspx?page=1&vemnamn=stina+h%c3%a4llberg&rader=3&Kolumner=5&numinset=0&FotoId=127

  • Karin skriver:

   Åh, vilka fina dräkter och vilka värdiga kvinnor. Intressant att man designade folkdräkter då, att det var så pass levande och öppet att man kunde tänka sig något nytt. Till och med ordnade tävlingar!

   Ja, vem vet vad man skulle kunna hitta i Dalarnas museum, har faktiskt inte tänk på att kolla med tanke på att jag har en synnerligen odigital bilddatabas, mest negativ, att gå igenom efter pappa. Men morfar skulle möjligen kunna finnas med på någon Falu-bild.

   • Kulturchefen skriver:

    Om bildmaterialet är intressant så gör de ju det som en del i sitt statliga uppdrag, alltså scannar och lägger in. Det är förträffligt upplagt eftersom man kan söka på plats, eller person eller sökord och klicka runt hejvilt. Har hittat en massa spännande bilder som hör till släkten, och så kan man ju kommentera och komplettera info.

    En hel del av våra ”traditionella” dräkter lär vara konstruerade, eller åtminstone dokumenterade runt förra sekelskiftet. Den här vann dock inte tävlingen. Drömmer om att kunna sy upp en Borgendräkt till mig själv, för naturligtvis finns inte mormorsmors kvar. Den skulle vara väldigt stilig med sjal och brosch. Dessvärre skulle den nog kosta i trakterna av en bil att få uppsydd. Men en vacker dag!

 12. Anna (Sthlm) skriver:

  Vad kul att se gamla foton och kul kombo!

 13. Gnuttan skriver:

  Vilka helt fantastiska foton! Otroligt roligt att ha sådana vardagsfoton från förr. Jag har ju sett att du har en hel del sådana, som ju trots allt ar lite av rariteter. Det var ju inte som nu, då man kan knäppa och ta foton ganska gratis i parti och minut.

Kommentarer är stängda.