Påklätt

Vi har haft besökare från olika länder på sistone, vid sjön i Dalarna. En av dem, en ung man från England, konstaterade något skandaliserad att våra grannarna var nakna nere vid stranden. (Det är långt mellan stugorna så han måste vara mycket skarpsynt.) Jag lugnade honom med att grannarna troligen var chockade över att vi hade kläder på oss. Möjligen gjorde det honom ännu mer fundersam.

Det är olika vanor längs sjön och ingen bryr sig. Hos oss är det för det mesta Manhattan som gäller till skillnad från grannarnas textilfrei. Termerna är lånade från Tyskland och om man tar bort ett ”t” i Manhattan blir det begripligare: Man hat an, dvs man har på sig.

Långärmat mot solen!

Det här inlägget postades i Att tolka, Livet, Ord och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

25 svar på Påklätt

 1. Kicki skriver:

  Badar ni nu?

  • Skogsgurra skriver:

   Med kläder på blir det kanske inte så kallt?

  • Karin skriver:

   Klart vi badar. Vattentemperaturen håller sig mellan 18 och 20 grader och det funkar fint att simma i. Fast de senaste dagarna har vi ägnat åt 30-årskalas, på annat håll, så nu lider jag av svår simabstinens.

 2. ByFånen skriver:

  Klart man badar! i vår ände av världen cirkus 25 km söder om nämnda sjö var det 18 grader i vår sjö i går. Helt acceptabelt. Dessutom SG har fel, kläder är bara i vägen och gör att vattnet känns kallare!

 3. ByFånen skriver:

  OK, det var en fråga, men den innehåller ett implicit påstående. Det är ju en kände teknik att ställa frågor som egentligen ar påståenden. Jag kunde förstås framfört min ståndpunkt utan att påstå att du hade fel.
  Angående våtdräkt, dom är tillverkade av ett slags ganska tjockt poröst material. Jag tror att tanken är att vattnet som tas upp av dräkten ska vara still där inne i materialet och värmas upp av kroppsvärmen. Våtdräkter är också tjata och sitter mer eller mindre som en kondom på kroppen, ingen plats för inre strömningar, som för bort det värmda vattnet, mellan dräkt och kropp. Våtdräkter är heller inta avsedda att hålla en varm längre tider, bara lägre än utan dräkt.
  Men om man vill uppleva känslan av ett bad är inte våtdräkt en bra idé. Rip it off!

  • Karin skriver:

   Hörni pojkar, börja inte bråka nu!

   Fast visst kyler kläder, till och med baddräkten. När tillfälle ges (dvs när det är folktomt till sjöss och till lands) åker den av. Redaktörn råkade dock i den situationen ut för att grannarna kom strosande nerför slänten för att diskutera någon grannangelägenhet. Redaktörn hade ingen lust att gå upp ur vattnet näck, så det var bara att trampa vatten och diskutera trädfällning samtidigt!

 4. Karin skriver:

  :) och jag njuter som vanligt av kommenterandet på den här bloggen.
  Som nästan finländare, jag är ju ålänning, så är vi vana att bada näck när vi har badat bastu, annars åker nog simkläder på. Ute i havsbandet där man är ett med naturen är det det nakna som gäller. Tur att man kan vara precis som man vill vara…
  fastän det alltid finns någon som rynkar på näsan på något sätt. Men det måste de ju få göra om de mår bra av det

  Karin på Pettas

  • Skogsgurra skriver:

   På Åland!?
   Perfekt. Framlidne TPH-aktivisten Erik Tudéer bodde på Åland och TPH-amatörerna hade en stående inbjudan att besöka de namnkunniga utedassen i närheten av hans hem på Eckerö.
   Vad vi saknade var en formell inbjudan från Självstyret. Erik hade känningar där, var troligen en före detta medlem i självstyret, och vi saknar både Erik och inbjudan. Kanske att du skulle kunna vara en centralpunkt vid ett sådant besök?

   • Karin skriver:

    För att Karin på Pettas och alla ska förstå vilken seriöst verksamhet det är frågan om länkar jag till några grundläggande PDF-dokument på den här adressen. Förutom själva bedömningsblanketten finns det också länkar i text till utredningsmaterial, fältrapport och medlemstidskriften.

 5. Örjan skriver:

  Sydostasien, bland lokalbefolkningen,(dvs inte på turistorter) badas såvitt jag vet, normalt med (tunna) kläder på. Av anständighetsskäl.
  Våta kläder på land kyler ju, men där, i värmen, är det ju en fördel.

  • Karin skriver:

   Ja, jag har faktiskt badat i sari några gånger. Rekommenderas inte för längre simturer, men annars är det rätt trevligt att flyta omkring tillsammans med fem meter tunt tyg. Man känner sig lite som en manet!

 6. Musikanta skriver:

  Härligt med alla kommentarer – ett inlägg i sig att njuta av! Kommer inte att tillföra något nytt utom att jag föredrar Manhattan – för att inte chocka medbadande…
  Ingrid

 7. Kulturchefen skriver:

  Denna sekruttsommar löser det sig så fint genom att det inte blir något badväder. Häpp!

  • Karin skriver:

   Vattentemperaturen håller sig i närheten av 18 grader eller över och vi har sluppit snöstorm och drivis. Då är det badväder för oss simberoende.

Kommentarer är stängda.