Fotoförbud

Tillgänglighet kan skapa otillgänglighet. Öppenhet kan resultera i mindre information inte mer. Det hävdas ibland att vår offentlighetsprincip leder till kortfattade protokoll, magrare beslutsunderlag och fler hemligstämplar än nödvändigt. Ta det engelska systemet, säger man, där finns inte samma offentlighetsprincip och där flödar det av information. För historiker, ja. Men för samtiden?

Nä, offentlighetsprincipen är nog bra både för demokratin och rättssäkerheten, även om det förstås är en komplicerad fråga när ny teknik ska inkluderas i gammal lagstiftning. Det är sånt man kommer att tänka på när det är försommarfest på dagis och alla småttingarna sjunger visor så fint att inget öga är torrt och man skulle kanske ta en bild…

Man får rikta kameran åt annat håll, till exempel upp i kronan på det gamla fina kastanjeträdet som står på dagisgården.

Nej, STOPP! Det är fotoförbud. Många föräldrar har ju beslutat att inte blogga eller facebooka om sina barn och då vill man inte gärna se sitt barn på andras bloggar eller Facebooksidor heller. Det finns barn med skyddad identitet som inte är det minsta skyddade när deras bilder läggs ut på nätet. Det finns barn som vill sjunga sina sånger ostörda av kameror, som tycker det är jobbigt att ständigt bli fotograferade. Det finns föräldrar som gärna vill njuta av den sånguppvisning som barnen tränat på hela våren, utan störande blixtar.

Fotoförbudet var effektivt; såvitt jag kunde se var det inte ens någon som smygfotade, men när föreställningen var över tog dagispersonalen några bilder för det egna albumet. Offentlighetsprincipen då? Ja, den är ju bra för offentlig verksamhet, men det innebär inte att man måste acceptera att ens barn publiceras, om man inte vill det.


Det här inlägget postades i Att skriva och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Fotoförbud

 1. Pettas-Karin skriver:

  Precis så är det! Jag tycker att det är jättebra att det finns fotoförbud i vissa sammanhang. Vi måste inte exponera andra människor på det sätt som görs idag. Och folk som inte har en aning om det finns ofta på både blogg och FB..
  Ett blommande träd är så vackert att vila ögonen på:)

  Karin som tog sig en liten bloggläsarpaus mitt i allt

  • Karin skriver:

   Eftersom jag är lite fotoskygg själv är jag rätt bra på att inte ta på andra när de inte vill det och att slänga alla bilder som blev dåliga.

   Den där gamla kastanjen som står där på dagisgården och som har sett barn springa där i alla år känns som en fin symbol för dagiset och deras fest som just hålls varje år när den blommar som finast.

Kommentarer är stängda.