Fredagstemat är krock

ByFånen förser oss med fredagsteman denna månad och veckans tema är Krock.

Det ger mig en möjlighet att tipsa om ytterligare en bok, som jag ofta läser om på somrarna, Anita Sjöbergs Bryggan. Den handlar i stor utsträckning om krockar av olika slag, mellan förväntning och verklighet, mellan fördom och fakta.

Som när hon som journalist på tidskriften Vi får i uppdrag att skildra en krocketmatch mellan Nacka Skoglund och dåvarande statsminister Tage Erlander på Harpsund och hon klär sig lite nervöst tjusigt i sidenklänning och hatt. Erlander i kortärmad bomullsskjorta och säckiga byxor undrar om hon ska på fest…

Eller när hon förgäves försöker inleda samtal med hjälp av en parlör i ett flygplan över sydkinesiska sjön.

Eller när hon tillsammans med en god vän tar in på vandrarhem för första gången i livet och båda är övertygade att vandrarhem är något i stil med strikta schweiziska flickpensionat. De har laddat med lite Knutstorps sparkling till kvällsmaten, men utgår från att det är förbjudet att förtära alkoholhaltig dryck inom vandrarhemmets väggar.  De beslutar att kamouflera den genom att pilla ner den i en pumptermos. Men först måste ju flaskan öppnas.

”Skräckslagna lyssnade vi till kork- smällens eko bland fjällen. Skulle de andra gästerna förstå vad vi höll på med? Vi intalade oss att de kanske trodde att det var ett pistolskott, vilket då föreföll mer harmlöst än en korksmäll.”

Till sist tar de med termosen med vad som blev kvar av fuskchampagnen och går ut i köket för att fixa mat. De morsar på de andra gästerna, men det är först när en av dem medlidsamt betraktar deras termos och undrar om de missat systemet, som de inser att det står minst en hela Absolut på varje bord.

Och så bryggan då, som vilar på ett fundament från Solna Skrot & Diverse och ska i och upp varje sommar. Det blir en hel del krockar kring den också, alla lika nöjsamma att läsa om, när man själv slipper eländet. Boken finns fortfarande att få tag i på nätet och är en säker sommarinvestering.

Det här inlägget postades i Att läsa, Böcker, fredagstema, Livet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Fredagstemat är krock

 1. Kulturchefen skriver:

  Officiellt dagavill. Jag trodde det var torsdag. Och så fattade jag inte vad Bryggan hade med kock att göra. Nu går jag och lägger mig, ok?

  (försökte förresten kommentera på din kärleksfulla sågning av DN. En av många problem jag har med dylika publikationer är söndagar, som i denna del av världen infaller först på måndagar.)

  • Karin skriver:

   Men vilken överraskning att Bryggan redan låg ute för läsning i morse när jag öppnade datorn! Misstänker att jag av misstag tryckte på ”publicera” i stället för ”spara utkast” när jag avslutade i går kväll.

   Krockarna? Ja det kanske är en fri tolkning av temat, men nog tycker jag författaren skildrar både kulturkrockar och krockar mellan reklamvärldens fagra löften och den hårda verkligheten, mellan förväntningar på att övernattande karlar äntligen ska hiva bryggan i sjön och vad de sedan gör i stället. Äsch, läs boken, vettja!

   (Jag tror inte att det går att kommentera inlägg äldre än… well, gamla inlägg. Kul att du läste DN-kritiken!)

 2. Gnuttan skriver:

  Tack för ännu ett boktips! Verkligen kul att det blir hittat helt olika vinklar på temat. :-)
  Trevlig helg!

  • Karin skriver:

   Detsamma!

   Det jag läst hittills av veckans fredagstema tyder på att de flesta tolkar det symboliskt. Någon bilkrock (eller liknande) har jag ännu inte sett, lyckligtvis.

   • Kicki skriver:

    Jag funderade på bilkrock ett tag men eftersom jag bara blivit påbackad, två gånger, och båda gångerna var tutan trasig. Lite förargligt.

    • Karin skriver:

     Men! När du för en gångs skull hade goda skäl att lägga dig på tutan och riktigt avreagera dig! Faktiskt ännu mer frustrerande än själva påbackningen.

 3. Pettas-Karin skriver:

  Jag har helt missat var man kan läsa dagens tema. Försökte spara ner Byfånen för att följa men min dator sade att det absolut inte gick och så har det blivit som det har blivit.
  En krock på något sätt:). Jag ber att få återkomma med mitt tema…någon gång någon dag innan nästa fredag.

  • Gnuttan skriver:

   Karin på Pettas, ja det var lite strul med hans link, men jag tror det fungerar nu. Om inte så är junis teman:
   1/6 Krock
   8/6 I denna ljuva sommartid
   15/6 Kratta
   22/6 Sill med tillbehör
   29/6 Bakom knuten

  • Karin skriver:

   Jag tror att ”Backeby homeserver” var lite opasslig några dagar när husse var ute på vift, men nu är den igång igen. Jag lägger in fredagsteman vartefter, uppe i listen under huvudet här ovanför, månad för månad under rubriken Fredagstema, men layouten är ju lite diskret, så det är lätt att missa.

   Ser fram mot en Pettas-Krock!

  • ByFånen skriver:

   Jo, det har sina sidor att vara sitt eget web-hotell. Vissa mackapärer tål liksom inte att bli ensamma hemma. Tekniska förbättringar planeras… Tyvärr räknas jag väl av närstående till dem som är duktigare på att göra planer än att genomföra de samma. F.ö. är de närstående inte alls intresserade av planer kring servrar och annat tekniskt mumbo-jumbo, det viktiga är att kunna komma åt en dator och ut på nätet.
   Gnuttan & Karin Tack för hjälpande händer!

 4. Pettas-Karin skriver:

  Tack både Karin och Gnuttan!
  Jag återkommer så snart jag hinner med krocken!:)

 5. olgakatt skriver:

  Jodå, nu finns det en bilkrock eller två! Men visst ska temana tolkas helt fritt. Ett tag tänkte jag lägga till -et och skriva om krocket, haha.
  Tackar för boktipset. Har läst författaren i VI, mycket läsvärt.

  • Karin skriver:

   Krocket-krockar, kanske! Det är ju rätt gulligt med det där krocket-partiet mellan Erlander och Nacka Skoglund i boken, men jag har förstått att det kunde bli rätt så upprört på Harpsunds krocketplan, där det gällde alldeles egna regler. Som hur man får krocka bort motspelare, mm. Hmmm… bilkrock. Låter ruggigt. Måste kolla hur det gick!

Kommentarer är stängda.