Fredagstema – choklad.

Pettas-Karin bossar för denna månads fredagstema och idag är det Choklad. Och det är verkligen en av mina laster, en som jag inte lyckats hemlighålla särskilt väl.

Men attans, nu kom det annat emellan så jag återkommer senare i kväll med en fortsättning.

– – –

Sisådär. Nu är jag tillbaka. Choklad var det, detta outtömliga ämne. Bekännelserna först: Jag minns min första Non Stop. Falun. Och min första Marabou chokladkaka av det där tjockare, lite mjukare slaget, med en aning mera salt – lite åt kolahållet. Storvik. Min första egna Alladinask. Skinnskatteberg.

Det allra värsta jag gjort i chokladfrossarväg är nog när jag jobbade som piga i en Parisförort och hade ledigt några timmar i veckan för att åka in till Paris och gå på fransk kurs. Av någon anledning drabbades jag av mitt livs värsta chokladsug under den där perioden (och det vill inte säga lite) så jag försökte handskas med det genom att undvika kontanter när jag åkte in till stan, bara biljettremsan och lunchkuponger. På så sätt skulle det vara omöjligt att köpa choklad, var den listiga planen. Men vad händer? Jo jag kränger mina pendeltågsbiljetter till underpris och liftar till stan och sedan säljer jag också lunchkupongerna billigt och köper choklad i stället. Ingen bra idé alls och rätt pinsamt, egentligen.

Och ögonen på ögonkakaon som alltid funnits där. Det sägs att Mazetti ville försäkra sina kunder om att det verkligen var 100% kakao i påsarna och inte inblandad rågmjöl eller något annat billigt. Så man lanserade en reklamkampanj: Se med edra egna ögon att ni får äkta Mazetti kakao. Och så tillkom 1956 den berömda designen som  Olle Eksell är pappa till. En klassiker.

Och jag blir inte det minsta förvånad när jag läser om de ohyggligt obehagliga dementorerna i Harry Potter. Dementorer är elaka väsen – tre meter långa – som vaktar fängelset Azkaban. De suger ur all glädje ur sin omgivning.

De får en att må dåligt. I extremfallet då de suger ur dig alla bra minnen och bara lämnar kvar de riktigt dåliga.

Så här ser dom ut och man ska se upp med dem. Men det finns tack och lov ett botemedel. Om man bara får tag i en bit choklad mår man bra igen. Så är det ju. Man blir på bra humör av choklad.

PS. Nu har jag hunnit kolla några andra chokladinlägg bland dem som deltar i fredagstemat. Gott! Kolla längst upp under fredagstema och april så hittar du hela listan. Och tack Pettas-Karin för inspirerande aprilteman!

Det här inlägget postades i fredagstema, Livet. Bokmärk permalänken.

21 svar på Fredagstema – choklad.

 1. Pettas-Karin skriver:

  :), väntar snällt!
  Spännande och god last!

 2. Nilla skriver:

  Mmmmmums. Jag har köpt Geisha till kvällens soffhäng.

 3. Kicki skriver:

  Jag vikarier lite med choklad på min blogg.

 4. Korpus skriver:

  När du har ätit upp all choklad i förråden, menar du?

 5. Musikanta skriver:

  Jag tycker att det var ovanligt försigkommet att kränga både biljetter och lunchkuponger för choklad. Du borde kanske ha blivit entreprenör i chokladbranchen. Eller marknadsföringschef på Cloetta eller något sånt.

  Läste just en blogg där skribenten avsagt sig all kännedom om och bekantskap med choklad och blev lite ledsen. Sen har jag läst två bloggar där det mumsas oavbrutet så nu är jag glad igen. Att gilla choklad har att göra med livskvalité anser jag.
  Ha en skön helg önskar Ingrid

  • Karin skriver:

   Ack vilken trevlig idé, fast lite sent påtänkt kanske. Marknadsföringschef för choklad… Varför var det ingen syo-konsulent som tipsade mig om det?

   • Kicki skriver:

    Det finns en firma som heter Maliva, dom har också bra choklad. Och som finns det en firma som har chokladpulver med chili i, för drickchoklad, men jag minns nu inte vad dom heter, förargligt.

 6. Kristina Lejdström skriver:

  I Ringen kan man köpa åtta små maffiga chokladpraliner för 99 kronor. Eller 70 % ig
  mörk som är så nyttig för typ 88. Då förstår man att det är mycket fint, gott och nyttigt. Rena hälsokuren. Yvonne Lombard lär vara lika tokig i choklad som reklamen och hon är ett riktigt gott föredöme. Över 80 bast och spelar fortfarande. Har bara glömt bort att spela en gång då hon satt ute på ett skär och förmodligen käkade choklad. Och Karin i Paris är en höjdarhistoria!

  • Karin skriver:

   De där chokladpralinerna ska jag nosa upp så snart tillfälle ges! Och någon berättade just om ett radioinslag nyligen (Kropp och själ?) där det återigen slogs fast att choklad är nyttigt.

 7. HeLena skriver:

  Choklad är toppen, på alla sätt! Och visst är det nyttigt! Jag tror på att det är bättre att äta vad man vill när man vill och vara lycklig än att säga ”…fast jag borde inte…” och må dåligt över det man stoppar i sig, det har en dålig inverkan på kropp och själ.
  Ha en fin söndag!

  • Karin skriver:

   Lyssnade just på en repris på radion (Vetandets värld, tror jag) där man bekräftade att choklad är nyttigt och turligt nog just de sorter som jag gillar bäst, inte för söta, med mycket kakao!

 8. Olgakatt skriver:

  Parischokladen är för kul!
  Det fanns ju Ögonkakao före Eksells logga. Vet du vem som gjorde den gamla designen?

  Jag kryddar oftast min drickchoklad med chili, det är jättegott. Inte behöver man färdigt pulver till det.

  • Karin skriver:

   Jag tror det började med en reklamslogan ”Se med egna ögon att ni får äkta Mazetti kakao” eller något sådant. Sedan kom någon på att trycka ögon på papperspåsarna som man hällde upp chokladen i och så blev det ”Ögonkakao”. Men vem som ritade de tidiga ögonen, eller de mer naturalistiska ögonen som fanns på kakaopaketen före Eksell vet jag inte.

   Efter alla kaffesorter som man kan välja mellan på stan vore det trevligt med en mer utvecklat chokladkultur, chokladerior, där man kan få sin choklad spetsad med chili eller andra spännande smaker!

 9. Gnuttan skriver:

  Vilka härliga chokladminnen! :-) Och det med ögonen var nytt för mig; minns hur jag alltid tittade och tänkte på dem som barn.

Kommentarer är stängda.