Så var det dags igen!

Visserligen går en månad fortare än ett hjärtslag, om man får tro Bodil Malmsten, men att det redan har gått ett halvår sedan vi senast ställde om klockan är lite överraskande.

Om jag förstått tidningarnas råd rätt gäller det att hålla sig vaken i natt för att ställa fram grillen i tvåtiden. Det är inte så lätt för oss som bor i lägenhet i stan.  Här kommer ett extra minnesknep för stadsbruk, i repris, för alla som har svårt att hålla reda på om det var bakåt eller framåt.

Det här inlägget postades i Att tolka, Livet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

30 svar på Så var det dags igen!

 1. Musikanta skriver:

  Hos oss är det trädgårdsmöblerna som ska ställas fram. Eftersom MM är vegetarian äger vi ingen grill. Grillade sojakorvar är ingen höjdare…
  Men jag håller med Bodil om att tiden går väldigt fort, i synnerhet när man blir äldre.

  Ingrid som glömt bort att vi skulle ställa om klockan idag. Ska skriva en lapp och lägga på matbordet. Skulle inte vara kul att komma försent till mässan som jag ska spela på i morgon…

  • Karin skriver:

   I natt är det som det ska ställas om, tror jag. Och visst kan man ha vegetariska grillfester! Jag var på en sådan när trädgårdsmästaren på Läckö slott ville bevisa att det var godare med grillad fänkål än med biff. Och det gjorde han! Fast det var ju annat än fänkål också, alltihop mycket läckert och med fantastiska röror och såser till.

   • Skogsgurra skriver:

    Låter lite som när organiserade nykterister försöker festa till på Weisslack och annat otyg. Så likt som möjligt – men ändå inte rätt grejer. Kan det bli bra?

    • Karin skriver:

     Jag närmade mig anrättningarna med precis samma farhågor, men det var bara att kapitulera. Det var VÄLDIGT gott. Kanske det hjälpte att alla grönsaker var det allra läckraste små primörer som togs direkt ur slottsträdgårdens alla odlingar.

    • Kulturchefen skriver:

     Ja, men faktiskt, SG! Har med stort nöje sett utbudet växa explosionsartat senaste åren, så att ickedrickaren kan dricka något annat än saft. Och empiriska studier visar att många bartenders gärna expimenterar med vita drinkar. En synnerligen trevlig gosse på ett lokalt hak sa att det ju var rätt kul att få göra annat än en stor stark … och dessutom får de ju själva smaka om de vill veta hur det blev.

 2. hyttfogden skriver:

  Tror ja det att det går fort med ett halvår sedan klockan ställdes bakåt eftersom det
  bara är fem månader som passerat. Slutet av oktober -11 var det. Så lite trösterikt är det ju att tiden inte går sååå fort. I början av det här befängda förfarandet med sommartid var det ju sista september som gällde.

  Jag har en kalender från Kattfonden hängande på väggen och förutom ordinarie namnsdagsbarn vill man också hylla katter med fina namn så gissa vem som har namnsdag i morgon den 25? Miranda såklart!

  Min klockradio styrs från Braunschweig – jag kallar den atomuret – så när morgonen gryr söndagen den 25 kan jag med tillförsikt rätta rätta våra andra ur därefter.
  Förresten har väl både du och jag en dotter som fyller år idag.

  • Karin skriver:

   Jamenvisst har vi det! Hälsa dotra så mycket och födelsedagskrama om du kommer åt. Och så sänder vi alla en tanke till Miranda, som nog kliver omkring på de elyseiska fälten numera, eller i alla fall i någon älghimmel, med saftigt gräs och gott om morötter och äpplen.

   PS. Det var ju för väl att det fattades en månad på det som jag trodde var ett halvår!

   PPS. Fjärrstyrt atomur är naturligtvis vad man ska ha. Om man nu inte lyckas övertyga regering och riksdag i det lämpliga i att strunta i den där korkade klockruckningen.

 3. margaretha skriver:

  Om jag bryr mig om trädgårdsmöblena så flyttar jag dem ut och in, så jag fortsätter med den engelska ramsan som jag lutat mig mot i över tjugo år – fast jag faller bara ”back”.
  Margaretha
  not THAT
  backward

  • Karin skriver:

   Ja, grillar och möbler fram och tillbaka är förvirrande.

   Men nu blev jag ju nyfiken på hur det är med engelskan: fall back, fall backward eller fall backwards. Alla tre? De två första? Eller? Man vill ju inte uppfattas som bakom.

   • margaretha skriver:

    Karin,
    Jag tror inte att backward är fel, spontant säger jag bara back, kanske för att det var så jag hörde ramsan först.

    Så här säger The American Heritage Dictionary of the English Language:

    back·ward
    adj.
    1. Directed or facing toward the back or rear.
    2. Done or arranged in a manner or order that is opposite to previous occurrence or normal use.
    3. Unwilling to act; reluctant; shy.
    4. Behind others in progress or development: The technology was backward, but the system worked.
    adv. or back·wards
    1. To or toward the back or rear.
    2. With the back leading.
    3. In a reverse manner or order.
    4. To, toward, or into the past.
    5. Toward a worse or less advanced condition.
    backward·ly adv.
    backward·ness n.

    Usage Note: The adverb may be spelled backward or backwards, and these forms are interchangeable: stepped backward; a mirror facing backwards. In Standard English, however, the adjective has no -s: a backward view.

    The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition copyright ©2000 by Houghton Mifflin Company. Updated in 2009. Published by Houghton Mifflin Company. All rights reserved.

    Och på ett annat ställe står det :
    backward – retarded in intellectual development
    feebleminded, half-witted, slow-witted

    förutom det jag redan räknat upp.

    Margaretha

 4. Musikanta skriver:

  Förstår inte alls vad som kan vara förvirrande med att trädgårdsmöbler ställs FRAM på våren och ställs TILLBAKA på hösten. Åtmionstone våra – en del har dem kanske ute jämt…

  • Skogsgurra skriver:

   Trädgådsmöbler? Sånt modernt fjås.
   Vi har sparkstöttingen framme hela året. Vi åker med den på vintern och sitter på den på sommarn.

 5. Musikanta skriver:

  Åtminstone ska det vara – hade lite för brått…

  • Karin skriver:

   För folk med antingen ömtåliga eller stöldbegärliga trädgårdsmöbler blir det att ta fram och ställa tillbaka hela tiden och i sparkstöttingfallet händer ju ingenting och då är i stället ett atomur (som Hyttfogden har) eller minnesknepet med spring forward osv en bra lösning.

   • Skogsgurra skriver:

    Ärligt. Hur stort problem kan det vara att göra rätt? Solen går upp tidigare på sommaren. Och då gör vi det också.

    ”Pedagogiska knep” på diverse språk ställer bara till förvirring. På samma sätt som pedagoger, ekonomer, präster och andra onödiga funktionärer i samhället alltid gjort.

    För övrigt håller jag fullständigt med om att sommartidseländet är lika onödigt som ekonomerna och prällarna. Att det stör djurhållningen har vi vetat länge. Att det får oss att må sämre har jag själv upplevt och nu är det också medicinskt verifierat.

    • Skogsgurra skriver:

     Noterar att mitt inlägg, som skrevs 07.10, fått tidstämpeln 06.10. Hmm..

     • Karin skriver:

      Ja, det beror på att det är så förvirrande, till och med om man använder minnesknep (och för mig är det omöjligt utan). Men jag har inte gjort något åt tidsinställningen på datorn och ändå visar den rätt, uppe i högerhörnet. Möjligen saknas atomur i WordPress. Eller kanske det är på webbhotellet som dom inte hunnit ställa om klockorna?

      • Skogsgurra skriver:

       Men, det kan jag inte förstå. Var finns problemet?
       Om vi tittar på varför denna idiotiska institution kommit till (att vi försöker ”utnyttja” dagsljuset) så finns det två sätt att styra befolkningen så att just detta sker. Det ena sättet är att säga att ”Nu jävlar! Nu får ni starta alla aktiviteter en timme tidigare”. Det andra sättet är att luras lite genom att flytta måttstocken ett hack, dvs ställa om klockan.
       Det finns ganska många skäl att välja det senare sättet. Men principen är densamma och jag kan inte fatta varför det ska behövas ”knep” för att hantera en så enkel och självklar grej.

 6. Karin skriver:

  Det finns säker något som börjar på ”dys”- för oss som tänker fel, eller för konkret eller vad det kan vara. Så här: ”Usch i morgon är det den där hemska dagen då man måste gå upp tidigare än vanligt och klockan går fel. Javisstja måste ju ställa om den. Nu ska vi se… om klockan egentligen är sju i morgon bitti när den är sex då måste jag alltså vrida tillbaka den. Sisådärja!” Och så blir man försenad två timmar nästa dag. Blir man väl?

  • Skogsgurra skriver:

   Det handlar inte om att tänka fel eller konkret. Knappast abstrakt heller. Det handlar om att man inte tänker över huvud taget. Att man tror att det är så svårt att det är lika bra att inte ens försöka.

   Om man ska sätta en term, gärna utrikisk, på detta så tror jag att ”Acquired Helplessness” skulle passa. Där finns det det troligen ett bra latinskt uttryck?

 7. Karin skriver:

  Nja SG, du har lite fel där. Och lite rätt. Det handlar inte om att tänka rätt, fel, konkret eller abstrakt. Men det handlar faktiskt om att tänka. Magiskt tänkande kanske. Både klockan och jag ska vakna tidigare, tänker man, alltså ska både den och jag upp tidigare än vanligt. Alltså… osv. Visst går det att reda ut med papper och penna så att det blir rätt, men det är faktiskt enklare med minnesregler.

  Precis som olika formler i matematiken och fysiken. Visst kan man konstruera dem varje gång man behöver dem, men det tar tid och då är en formeltabell bra att ha.

  • Karin skriver:

   PS. Testade just att ställa om WP-klockan till sommartid och det gick bra. Först tänkte jag ut som jag trodde det skulle vara och så tänkte jag att det ju egentligen är tvärtom och så gjorde jag det som kändes kontra-intuitivt och se där – nu går den rätt!

   • Skogsgurra skriver:

    OK! Du ser. Det funkar ju.

    Kan hålla med dig om att en formelsamling kan vara bra att ha. Min tjockaste bok (80 mm på bibelpapper och i stort format) är just en formelsamling. Men att behöva leta efter formler för vardagsföreteelser är knappast praktiskt. Lite som att släpa med sig Ribbings (urk, ouähh) böcker i vardagen.

    Vi blir nog aldrig överens i den här frågan. Och jag fattar fortfarande inte vad som är problemet.

 8. Kulturchefen skriver:

  Förvirringen idag bestod i att mobilen tänkte själv. Jag fixade min vana trogen biffen i hela huset innan jag la mig. Och blev lite stressad när jag vaknade mycket senare än jag tänkt. Fast när jag fnattat en stund insåg jag att mobilen hoppat fram en timme till. Och jag hade gott om tid att förbereda mig för Marie beb och våfflor. Mums! Och solsken och påskpyssel, det räcker för att att jag oförargat ska stå ut med tidsomställningen.

  • Karin skriver:

   Nu hänger jag inte med. Du försov dig och dessutom förlorade du en timme genom tidsomställningen. Och fick ändå tid över till trevligheter. Kan man gå någon kurs, eller så och lära sig det där?

 9. Kulturchefen skriver:

  Nej, kära du, det där är ett av de ärliga misstag som man bara kan göra om man inte försöker. Som att stormskälla på ett telefonbolag och få en hel faktura struken, bara för att inse att man egentligen hade totalfel från början. I alla fall får jag återigen konstatera att min smart phone är smartare än jag.

 10. Musikanta skriver:

  Jag håller fortfarande på trädgårdsmöblerna – sparken hade också varit bra om den bara inte stått ute året om…

Kommentarer är stängda.