Piratdrottningen, igen

När jag skrev om vikten av att använda broddar häromdagen kom kommentarsfältet in på piratradiosändningar på 60-talet och det är inte alls så långsökt som det kan verka. Radiosändningarna skedde från båtar utanför svenskt vatten och de kunde därför sända reklam, vilket annars var förbjudet på den tiden.

Bland många populära reklaminslag fanns ett om Broddmanns, Broddmanns, Broddmanns… I Stockholm kunde man höra Radio Nord, och kapten ombord var Jack Kotschak.

Kapten Jack Kotschak. När sändningarna lades ner spelade han: ”Hit the road Jack!”

I södra Sverige fanns Britt Wadner, som först jobbade åt danska Radio Mercur, men som sedan startade Radio Syd. Musikanta som läste om detta bland bloggkommentarerna bidrog då med följande information:

”Kul att höra talas om Britt Wadner igen. Väcker minnen… Hon var hemma hos oss, min salig exman och mig, i Lund tillsammans med några studentkompisar några dagar före/innan jul någon gång i slutet av 50-talet. Med förenade krafter drack vi upp all vår införskaffade julsprit. Jag minns att vi hade väldigt roligt, åtminstone den kvällen och natten. Den följande morgonen har jag glömt som väl är.”

Det låter ju som en trevlig bekantskap och det tyckte Tage Erlander också, när han var på en studentafton i Lund. I hans dagbok står det den 26 februari 1960:

”En söt liten fru från Malmö har varit här och spelat in tre minuters frågor och svar för en lokal utsändning över Malmö i kväll. Det blir väl inte mycket mening med det; det skadar väl inte heller.”

Den söta frun var alltså piratdrottningen Britt Wadner och ”den lokala sändningen” möjligen olaglig. 1962 stiftade riksdagen en lag som förtydligar förbudet mot piratradiosändningar, men den söta frun framhärdade och fick krypa in i finkan.

Men ett annat resultat blev faktiskt att vi fick P3 och Melodiradion 1961.

Det här inlägget postades i Debatt, Livet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Piratdrottningen, igen

 1. Musikanta skriver:

  Jag kommer ihåg att BW var väldigt enkel och trevlig – vi var mycket imponerade av henne i alla fall. Det var ju något helt nytt och lite farligt med Radio Syd. Och som Tage Erlander nämnde, snygg var hon också. Den här ”tillställningen” måste ha ägt rum 1959, alltså innan hon var tvungen att stoppa utsändningarna.

  • Karin skriver:

   Man blir ju lite nyfiken om Erlander deltog i en olagligt sändning! Men om det var danska Radio Merkur, som ”spillde över” till svenska lyssnare var det väl inte reglerat. Han verkar i alla fall inte riktigt haft koll på vad han deltog i. Lokalradio fanns ju inte på den tiden.

 2. Skogsgurra skriver:

  Ett reklaminslag jag minns var ljudet av ett glas som föll i golvet. Utan att gå sönder. Och en tjejröst som ropade ”Manna! Det höll” Det var Duralex (hållfasta glasgrejer) som gjorde den reklamen.

  Snabbt som ögat kom uppföljaren: ”Mamma det sprack!” Durex
  (dominerande kondomfabrikat på den tiden).

  Om Kotschak var särskilt kortfattad minns jag inte. Men en kommentar efter nerläggningen var: ”Kotschakt – slut”

Kommentarer är stängda.