Grammatikfika!

Vet ni vad? Det är Grammatikdagen idag. Därför bjuder den alltid lika uppdaterade som skrattande språkpolisen Lotten på grammatikfika med tilltugg i sin blogg i dag. Eftersom hennes favoritord är pluskvamperfektum tycker jag att det är lämpligt med en bild på företeelsen.

Här är tre hus som hjälpte Uppsalabarn att förstå det där med tempus, fram till slutet av sextiotalet då de revs. Det vänstra huset, som knappt syns i bild skulle alltså vara pluskvamperfektum, dvs mer är fullbordad handling i förflutet tid (Han hade ätit soppan då matgästen kom). Medan det högra skulle illustrera perfektum, fullbordad handling i förfluten tid. (Han har ätit soppa.) Egentligen var det det mittersta som fungerade bäst som illustration. Det visade – särskilt när det var ännu mer förfallet, pålappat och under ständig reparation – imperfektum, eller ”ofullbordad handling i förfluten tid.” (Han åt soppa när matgästen kom.)

Jag har letat efter en illustration där det höga huset vid Fyrisån framstår som det skrytbygge det ansågs vara, på sin tid och där mittenhuset är mer förfallet, lappat och lagat, medan det vänstra bara är färdigbyggt sådär i största allmänhet, men ni får använda fantasin i stället.

Och på den här gatan har man Volkswagenbubblor.

Egentligen tror jag, vid närmare eftertanke att det bara var Imperfektum från början och att de andra två benämningarna kom till för att det är lite naturligt att fylla på serien.

Här är i alla fall ett vykort, föreställandes ”Imperfektum” utan något nämnande av andra tempus. Och från min Uppsalatid minns jag bara Imperfektum, som jag för övrigt har en tuschteckning av någonstans. Hmmm… Var kan den vara?

Och vart tog folkvagnarna vägen?

Det här inlägget postades i Att skriva, Att tolka, Ord, Språk, Språkpolisen och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Grammatikfika!

 1. Lotten Bergman skriver:

  Nämen så förtjusande underbart! Är detta allmänt känt och jag blott tappad bakom en vagn, lite lagom bakom flötet?

 2. Skogsgurra skriver:

  Kan intyga att detta (imperfekthuset) är allmän kunskap norr om Mälaren. Men sedan verkar lundahandikappet ta över.

  • Karin skriver:

   Så är det nog. Återstår mysteriet med folkvagnarna.

   • Skogsgurra skriver:

    Om det inte hade varit en så illa komponerad bild så kunde det kanske ha varit någon form av reklam för VW. Men, tror inte riktigt på det heller. För längst till vänster i bild finns en halv Volvo PV 545. Mysteriet tätnar. Det handlar troligen om att någon började med att köpa en VW. ”Men kolla! Nu har Svensson köpt en folka! Nu måste vi också köpa en!”
    Den enda som ännu inte berörts är killen med Volvon. Civilkurage!

Kommentarer är stängda.