Blåsippor

Under advent har man kunnat man roa sig dagligen med en tävling på Den skrattande språkpolisens hemsida. Den är mycket finurligt upplagt. Man får ett antal ledtrådar, t.ex. en parafras på en känd text. Det gäller att lista ut vem som gjort den och dessutom ska man svara i kommentarsfältet på ett så inlindat sätt att man inte ger uppenbara tips till de medtävlande. Så här kan en ledtråd se ut, i förkortat skick:

”Jag har en sådan dålig relation till min mamma att jag har valt att bortse från det hon säger. Vad anbelangar min fader så är jag rädd att situationen är densamma. Båda två har påpekat att jag agerar på ett för dem oacceptabelt sätt, men jag måste nog säga att jag blir tvungen att nonchalera dem båda, trots att de är mina dagars upphov. /…/ Adjö. Jag menar det verkligen. Adjö.”

Fullständigt solklart, eller hur? Det måste bara vara Jesus! Jag hoppade in i kommentarsbåset och skrev ”Jisses vad svårt”. Sedan gottade jag mig åt alla andras galna gissningar: Buffalo Bill, Madonna och jag vet inte allt. Facit nästa morgon avslöjade att det inte alls var Jesus utan Magnus Uggla. Ledtråden var en omskrivning av hans låt  ”Jag skiter” (i morsan, och jag skiter i farsan, dom säger jag skiter i allt, men det skiter jag i.)

Så där är det ofta. När facit kommer inser man att det var inte Edit Piaf utan Hjalmar Söderberg. Inte de tre vise männen utan Magnus, Brasse och Eva…

Så har begreppet Blåsippa uppstått. Det innebär att man blint tror på sin egen teori, trots att det riktiga lösningen ligger där i öppen dag. Någon var fast övertygad om att det var ”Blåsippan ute i backarna står”, vilket det inte var, utan Einstein.

Begreppet är användbart i fler sammanhang. När jag läser en sammanställning om hur nio olika personer gripits i Göteborg som misstänkta för att ha planerat mord, eller terrorhandlingar, baserat på avlyssning och på polisens tolkningar av vad man hört, då tänker jag blåsippa. När jag läser om hur Säkerhetspolisen och Rikskriminalen enligt den nya FRA-lagen ska få övervaka det vi skriver på nätet, då tänker jag att det finns en risk att blåsipporna kommer att stå som spön i backen.

Ett minimikrav borde vara att alla som ska arbeta med detta borde genomgår minst fem adventskalenderperioder hos den Skrattande språkpolisen, som ett obligatorisk inslag i utbildningen. Först efter det kommer de att inse hur lätt det är att bita sig fast vid en felaktig teori, hur svårt det är att upptäcka andra alternativ när man väl fått upp ett spår, hur riskabelt nära till hands det är att man gör en blåsippa.

Det här inlägget postades i Att tolka, Språk, Språkpolisen. Bokmärk permalänken.

25 svar på Blåsippor

  1. Miss Gillette skriver:

    Jag var aldrig hos Lotten under advent förra året eftersom jag vet av erfarenhet att jag försummar allt annat de dagar jag läser hennes kalender. Därför är det kul att få lära sig begreppet blåsippa, för jag antar att det lär dyka upp i kommentarerna även framöver.

    Och dina reflektioner över ordet är synnerligen kloka. Myndigheter som springer iväg och gör förhastade saker är en mardröm. Rätt vad det är sitter man där med lagar som känns minst sagt tvivelaktig. Och inte går de att ändra i förstone heller.

    Men hörru. Varför hittar jag inget sätt att abonnera på kommentarerna till din blogg?

    • Karin skriver:

      Lottens julkalender är beroendeframkallande, så är det bara. Men samtidigt både allmänbildande och rolig, så jag rekommenderar den till alla jag känner. Nästan ett år till nästa gång.

      Ja, varför kan man inte abonnera på kommentarer, månne? Det är en gåta för mig också men jag hoppas kunna åtgärda det när jag gått en WordPress-kurs som förhoppningsvis inte är fulltecknad. Försökte anmäla mig i november men då var det fullt. Försöker igen nu i januari.

  2. Annika skriver:

    Ett för mig okänt begrepp! Tack för lite folkbildning.

    • Karin skriver:

      För att inte tala om vad allmänbildande själva kalendern är. Håll utkik i början av december nästa år!

      PS Annika, för sjutton. Gå in och kolla på http://www.lotten.se/ läs igenom julkalenderfacit och annat. Jag menar på allvar att det är en av de mest folkbildande bloggar jag träffat på och tycker att Lotten borde nomineras till årets folkbildare. Du som är i branschen – vad tror du?

      • Örjan skriver:

        Korrigering. (Som Lotten-addict.)
        Läs luckan, med alla kommentarer.
        Kolla därefter facit.
        Gratulerar! Du har >100 luckor att läsa.

  3. Pysseliten skriver:

    Fantastiskt bra sammanfattning av kalendern och jag ser fram emot att få se ordet blåsippa dyka upp med denna nya betydelse i språkrådets nyordslista nästa gång.

  4. Skogsgurra skriver:

    Jag tror att det var Ökenråttan som tyckte att det här citatet: ”It is a capital mistake to theorize before one has data. Insensibly one begins to twist facts to suit theories, instead of theories to suit facts” var en bra beskrivning på det som hon själv döpt till ”blåsippa”, nämligen att vara just så säker som man kan bli när allt stämmer – och man ändå tänkt fullständigt fel.

    Fast, egentligen har man ju tänkt alldeles rätt. Det är bara det att även andra svar passar bra in på de fakta man har att gå efter. Och det är ju det som problemet. Då gäller det att ställa frågor till problemet. Ibland kan man göra det genom att mäta (tekniska problem) och ibland kan man hålla förhör (som polis/deckare) och ibland får man ventilera problemen i en miljö där man inte har en aning om vem man kan lita på. Som i Lottens julkalender.

    Den är genialisk. Inte förvånande att Lotten behöver vila lite efter säsongens kraftprov.

  5. Miss Gillette skriver:

    Jag håller alldeles med om hur begåvad och beroendeframkallande och berikande kalendern är. Jag ska läsa den nu efteråt istället, det går lika bra det. Men är fortfarande inne i en hårdjobbperiod, så det får anstå lite till.

  6. Musikanta skriver:

    Att ha andra lösningar på problem än de som är tänkt att vara de rätta, lärde jag mig på lärarlinjen att det kallades kreativitet. Ett svar behöver inte vara fel bara för att det inte stämmer med det som facit förordar.

    Att få svaret ”Blåsippan ute i etc.” i stället för ”Einstein” på en inlindad fråga tycker jag tyder på ett enastående mått av just den egenskapen!

    Jag avstår gärna från Lottens blogg eftersom de bloggar jag läser (för att dessa bloggare läser min blogg) tar upp en ansenlig del av den tillvaro som jag borde ägnat åt t.ex. hushållsarbete.

    • Karin skriver:

      Ja, det är nog en fråga om att välja. Jag kastade mig ovetande in i detta adventskalenderäventyr och det var väl ett och annat som fick stå tillbaka under advent, knäckkok, pyssel och annat. Men roligt är det, så valet är långtifrån självklart nästa advent! Eller jo, det är det nog. Man får väl pyssla och koka knäck i november.

    • Cecilia N skriver:

      Äsch Musikanta, hushållsarbete är överskattat.
      *drar dig i Bagheera-svansen* ;-)

  7. Miss Gillette skriver:

    karin: Man ställer in kommentarsfunktioner under Settings –> Discussions. Jag har fått en skärmdump som wordfil av en wp-bloggare som du kan få, fast du grejar det säkert när du väl är där.

    Abbans vad du kan briljera på kursen sen! *ler*

    • Karin skriver:

      Gissa vad som hände i går. Det ringde en kursadministratör från det tilltänkta studieförbundet för att förvissa sig om att jag valt rätt nivå på kursen. Efter en stunds resonemang kom vi fram till att det inte var rätt kurs för mig eftersom den handlade om att starta en blogg från scratch. ”Du skulle bli galen” sa hon. Det kallar jag service.

      Liksom ditt erbjudande om en skärmdump som wordfil av en wp-bloggare. Jatack!

      • Karin skriver:

        Och av skärmdumpen framgår att jag inte har det tillägg som jag borde ha, men när jag försöker installera det blinkar varningslamporna: denna version har inte testats med din WP-version. Aj då, får väl vänta lite och se om jag kan hitta någon som kan hålla mig i handen när jag fixar det. Men det kommer, det kommer…

  8. Kicki skriver:

    Även jag var där och gläntade på en lucka och tänkte lite trött att det där var för enkelt för mig, Karin Boye, det var ju inte svårt. Ska det vara på den nivån så får det vara. Men det var det ju inte, enkelt. Så nästa gång körde jag huvudet i luckan och satt fast. Sen gav jag upp. Jag är ju arbetslös och pryar (eventuellt) som pensionär så jag har annat att tänka på.

    • Karin skriver:

      Det riktigt fiffiga med kalendern är ju att det är lika roligt att gissa fel, nästan i alla fall. Och dessutom kan man ju vinna hur fel man än hade.

  9. Dina skriver:

    Vilken bra förklaring av begreppet blåsippa. Bara att klippa klistra rakt in i rätt del av SAOL och andra lexikon. Hur lobbar man för det här nu då?

    • Karin skriver:

      En metod vore kanske att börja med Språkrådets nyordslista. Om tillräckligt många skriver till sprakradet(à)sprakradet.se och tipsar om detta förträffliga begrepp så att det hamnar på nyordslistan borde det kunna komma till användning i de vidaste kretsar.

  10. Lotten Bergman skriver:

    En får tacke för ett helt blåsipperelaterat inlägg med samhällelig knorrpoäng!

    (Nu måste vi alltså mullra rejält i leden för att blåsippan verkligen ska stå som spön i backen i nästa års nyordslista.)

Kommentarer är stängda.