Handbok för tankspridda

Jag kan vara lite tankspridd ibland. Det har jag alltid varit, men min kloka mor brukade trösta mig med att det berodde på att jag hade en hel del att sprida ut tankarna på, så det var bara naturligt. Det var nog när jag var på väg till ett sammanträde och hon var barnvakt, som hon påpekade detta. Jag hade givit mig iväg med kassen med barntillbehör, i stället för väskan med sammanträdeshandlingar. Det löste sig, den gången också, möjligen med lite knappa marginaler.

Minnet dök upp när jag skulle fika på stan och var ute i god tid. Kompisen dröjde, men turligt nog hade någon glömt en bok där jag satt, så det var bara att läsa så länge: ”Handbok för tankspridda” av Johan Rapp.

En del episoder känns lite väl välbekanta. Lägger inte alla sina glasögon i besticklådan emellanåt?

Men kvinnan som lämnade bilen hemma och tog bussen till bilbesiktningen överträffar mig i tankspriddhet, även om jag kan förstå hur det gick till. Man kollar upp adressen till bilbesiktningen och upptäcker till sin förtjusning att det går buss hela vägen och tänker att det är ju mycket smidigare än att köra bil och först när man är framme kommer man på att det ju var bilen som var själva ärendet.

Eller hon som efter en sen festnatt i panik ringer jobbet på morgonen för att sjukskriva sig och får svaret: ”Men? Slutade inte du här för en månad sedan?”

Jag hann läsa ut boken och styrkt och tröstad såg jag mig om efter fikasällskapet. Fel dag? Fel plats? Och varför har hon inte ringt? Eller vänta, var är mobilen?

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

21 svar på Handbok för tankspridda

 1. Kicki skriver:

  En familjekrämpa kanske? Häromdagen kom jag på att jag skulle tvätta bilen och så svängde jag in på macken, men jag svängde ut igen när jag kom på att jag satt på cykeln.
  Dåligt lokalsinne och tankspriddhet lär höra till Vata-personer och det beror på att vi är så kreativa så mor hade nog rätt. Ayurveda t ex här http://www.halsosidorna.se/AyurvedaTest.htm

 2. Skogsgurra skriver:

  Jag borde ha fotograferat den. Den bok som hänger i kassan på Konsum i Bråten (jo, jag vet, men orkar inte kommentera längre – det heter faktiskt Bråten). Det är en stor och präktig spiralbunden grön bok. På pärmen står det med stora bokstäver:

  KVAR
  GLÖMDA
  VAROR

  Jo, bekräftade kassörskan, folk glömmer mer och mer. Just den butiken har inte övermånga åldringar. Mest yngre aktiva människor som handlar där.

 3. Skogsgurra skriver:

  Ja, gör det. Och kom förbi en sväng. Det är bara cirka 6 kilometer kvar.
  Tacksam om du inte berättar vem du är. Åtminstone om kuppen misslyckas.

  Inte så att jag har mycket rykte att försvara. När vi en gång skulle ordna extrem bubbelpool i plastbassäng modell större slängde jag mig i bilen, stormade in på Konsum i kallingarna och rev ner ett tiotal flaskor YES från hyllan. När jag kom fram till kassan hade jag förstås inget att betala med. DET minns dom än.

  Kallingarna var typ boxershorts och jag tror att dom uppfattade det som badbrallor. Det är i alla fall vad jag hoppas.

 4. hyttfogden skriver:

  Och sen tog jag bilen och åkte och betalade och tog hem flaskorna. Kassörskan log vackert, vi kände ju varandra sedan många år eftersom jag handlat i den boa sedan vi flyttade hit 1977.

  • Karin skriver:

   Alla tio Yes-flaskorna? Då har ni diskmedel ett par decennier, eller så. Och så undrar jag din uppstädning efter SGs framfart höjde eller sänkte hans anseende i boa. Sådant kan vara svårt att bedöma för en utsocknes.

   • Skogsgurra skriver:

    Jag tror att du bekymrar dig för fel saker. Det exakta antalet diskmedelsflaskor är inte det viktiga i historien. Inte heller om det var just YES eller något annat fabrikat. Eller om vi löste diskmedelsöverflödsproblemet genom att ett halvår senare slå in flaskorna i presentpapper och göra populära och omtal… omtyckta julklappar av dem.
    Nej, det berättelsen vill förmedla är en annan sak. Tänk en gång till.

 5. Karin skriver:

  Åh, jag försökte bara vara lite diskret… Lovar att uppträda belevat och framförallt inkognito vid kommande besök i boa. Kanske skickar Nina Jaribu för säkerhets skull!

 6. Nilla skriver:

  Ha ha.
  Den boken har jag också, den ligger på toa och läses vid behov. (Hehe, där var jag minsann vitsig.)

  Tycker om din bok! =) Återkommer med reflektioner när jag läst ut den.

 7. Jane Morén skriver:

  Vad roligt, den boken vill jag läsa och känna igen mig i:)

  • Karin skriver:

   Jag var svårt frestad att plocka på mig den där boken, men då skulle den bara blivit ett dåligt samvete. Hoppas den fortfarande finns att köpa.

 8. hyttfogden skriver:

  Handbok för tankspridda finns på antikvariat.net och säkert också på bokbörsen.
  Där kan man hitta det mesta och jag skulle tro att den som bor i Stockholm kan gå in på ett antikvariat och fråga.

Kommentarer är stängda.