Gott 2012!

Bland vindsfynden finns inte bara små handbroderade julkort med tomtar, granar, hjärtan med mera utan också några Gott-Nytt-År-hälsningar.

På det här finns bara mottagarens namn och orten på baksidan. Ingen gatuadress, ingen postbox och inget postnummer, men det kom fram ändå. Det nya året marscherar in som en tomtedemonstration för HELSA LYCKA GLÄDJE. Det kan väl passa bra idag också så jag vidarebefordrar tomtarnas gott-nytt-hälsning till er alla.

Alla flaggorna? Ingen aning. Jag vet inte om det är ett uttryck för fosterlandskärlek för ungefär 100 år sedan, eller om det var så att Jenny Nyström tyckte att kompositionen behövde lite blått och gult.

Det här inlägget postades i Att rita. Bokmärk permalänken.

11 svar på Gott 2012!

 1. Karin skriver:

  Jag önskar Dig detsamma!
  Gott Nytt År och tack för trivsamma, humoristiska inlägg under 2011!

  Karin

  • Karin skriver:

   Tack själv! (Blev förvirrad en stund och undrade om det jag jag själv som önskat mig ett gott nytt år, men så kom jag ihåg att vi är fler med samma namn.)

 2. margaretha skriver:

  Ser ut som ett demonstrationståg – tur att jackorna inte är brunare!
  Ända in på sent 60-tal hade jag vänner på mindre orter, dit det bara behövdes namn och ort på brevet. Min far fick förresten ett brev från Frankrike med bara namnet och Sverige som adress – och ändå var hans namn inte helt ovanligt. Fast det var tidigt 50-tal, då posten fortfarande satte en ära i att leverera all post till rätt person!
  Önskar dig ett gott nytt år.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Ja, ack forna tiders brevbärare. Men för ett tag sedan, när dottern höll på att flytta hemifrån och hem igen och så iväg, då lade faktiskt brevbäraren till sist en lapp i brevlådan där han skrev att han tyckte det var bäst att stoppa hennes post i mammas brevlåda tills det rett upp sig med hennes boende. Och det hade han ju alldeles rätt i!

   Gott 2012 på den trassliga bastmattan!

 3. Skogsgurra skriver:

  Inga yngre damer med i tåget? Eller var detta så länge sedan att dom inte fick vara med? Otroligt vad mycket som hänt under hundra år.

  Men det tar vi nån annan gång. Nu är det Gott nytt år som gäller – och hälsa redaktörn att han ska vila och ta det lugnt. Det är bästa medicinen.

 4. Musikanta skriver:

  Intressant det din bror skriver om bristen på damer i tåget – jag brukar upptäcka sånt själv direkt i vanliga fall men missade det den här gången. Och bruna jackor – det var väl inte uppfunnet för 100 år sen, eller? Men fosterländska skulle alla tomtenissarna tydligen var i alla fall. Har aldrig förr sett tomtar med flaggor i händerna, men någon gång ska vara den första!
  Gott Nytt År önskar Ingrid i ”de sista skälvande minuterna” och som också önskar dig ”helsa, lycka och glädje” under nästa år.
  PS. Jag brukar ju skriva Karin E. i min kommentar med anledning av att jag har en bloggvän på Åland, som också heter Karin. Det kan ju annars bli missförstånd som du nämner :-)!

 5. Malin skriver:

  En orsak till att Jenny Nyström blev tomtetecknaren framför andra var ekonomisk. När hennes man i unga år fick turberkolus blev hon ensam familjeförsörjare.

  Som ung konststuderande blev hon första kvinna att vinna Konstakademins stora pris, en nationalromantisk tavla med den unge Gustav Vasa som motiv om jag minns rätt.

  Bland deltiologor står hon fortfarande högt i kurs, åtminstone hennes mer rara alster.

  • Karin skriver:

   Deltiologer? Hmmm, vad är nu detta för slags? Måste undersökas.

   Jo, så här är det tydligen. Deltiolog är kanske inte svenskans vanligaste ord, men det betyder i alla fall vykortssamlare. Då undrar man ju varför det heter så. Från deltio- delt- delta? Vykortet – en massprodukt som sprider sig som ett delta i ut i världen? Nej det verkar inte troligt. Måste kolla.

   Nehej, det handlar snarare om bokstaven D, delta på grekiska. Av det bildades ordet deltos som betyder liten skrivtavla. Eller kanske från de semitiska språkens daltu, som från början betyder ”dörr” men som kom att användas för små skrivtavlor. I vilket fall handlar det om något smått som man skriver på. Typ vykort.

   • Malin skriver:

    Jag visste att du skulle lista ut ordets etymologi. En sådan utmaning ger du dig inte för.

Kommentarer är stängda.