Ramla bakåt

Hur gick det med alla grillar och trädgårdsmöbler? De där olika minnesreglerna för hur man ska ställa om klockan mellan sommartid och så kallad normaltid ställer till förvirring. ”Ställa undan grejer och ta ut dom igen, vad har det med klockan att göra?” Eller: ”Grill? Löjligt, har ingen och tänker inte skaffa mig någon.” Själv fick jag inte riktigt ordning på det där förrän jag snappade upp de engelska minnesknepen för tidsomställningen:

 

 

 

 

Engelskan tar hjälp av dubbelmeningen i fall (höst) och spring (vår) och egentligen, om man ska vara riktigt noga, borde tjejen till vänster ta ett språng i stället för att springa.

Nu är klockan i alla fall en timme mindre än den borde vara, men vad hjälper det. There’s no such thing as a free hour. Vi måste lämna tillbaka den lånade timmen i vår. Och jag väntar fortfarande på att någon ska förklara för mig varför vi ska hålla på så här och vem som kom på det. ”Ta tillvara dagsljuset på sommaren” är en vanlig förklaring, men den är väl fullständigt irrelevant på våra breddgrader. Om det gör någon skillnad längre söderut i Europa vete 17. Skulle man inte kunna ha sommartid hela tiden i så fall? Ännu längre söderut är ju dag och natt i stort sett lika året om, så där är det meningslöst att ändra. Så snälla, kan någon förklara vad poängen är? Om det – vilket jag misstänker – inte är någon poäng kan vi väl sluta med de här dumheterna.

Det här inlägget postades i Debatt, Livet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Ramla bakåt

 1. Kicki skriver:

  Ja jag väntar nyfiket på den förklaringen. Att ändra klockan för att ta vara på sommarljuset är väldigt meningslöst på de här breddgraderna. Det är något land som har tagit bort sitt sommartidstrassel har jag för mig, vilket?

  • Karin skriver:

   Var det inte Ryssland som insåg att det var mer krångel än nytta? Om man inte är med i EU kan man ju göra lite som man vill.

 2. Musikanta skriver:

  Väldigt rolig teckning – kopierar och sparar den om du inte har något emot det. Håller helt med dig när det gäller ändring av tiden. Jag anpassar mig ALDRIG till sommartiden utan är lika trött på morgonen som jag är pigg på kvällen under hela den perioden.

  • Karin skriver:

   Självklart, kopiera gärna och dela ut till alla som i likhet med mig har svårt att få ordning på det där hit- och ditandet med tiden. Misstänker att jag egentligen inte tror att det är tiden som går utan vi som passerar olika tidsstationer vartefter och då känns flyttande av någon timme väldigt konstigt. Hoppigt, liksom.

 3. Kicki skriver:

  Jag ställde tillbaka väckarklockan till 02:00 och så gick jag runt i huset och ställde om alla klockor men jag var nog inte riktigt vaken för jag tror jag har gått flera varv. Nu undrar jag, hur mycket är klockan, egentligen?

  • Karin skriver:

   Kollade datorn tid och den är lika förvirrad. Finns Fröken Ur kvar? Vad sade hon i så fall klockan 03.00 i morse? När klockan var liksom tre och två samtidigt.

 4. Nilla skriver:

  Och nu är det BÄCKsvart! Var är det där förbenade ljuset man skulle vinna?

 5. Miss Gillette skriver:

  Instämmer i den unisona klagolåten här ovan. Omställningen är hemsk, sluta med tortyren! Jag röstar för konstant sommartid (eftersom jag inte är bonde). De här förfärliga eftermiddagarna från nu och fram till i mars, de tar ju nästan kål på en. Vartenda år är det liiite mer av ens väsen som ger tappt och blir obotlig pessimist. Ljusare på morgnarna blir det ju ändå inte så att man märker det, men att det blir svart inte långt efter lunch, det märker väl alla.

  Det kanske är nån sorts kollektiv bestraffning. Hallå alla ni som inte sover med händerna på täcket (det är självfallet ingen i det här kommentatorsbåset): skärp er genast, så att alla vi andra slipper ställa om klockorna stup i kvarten!

  • Karin skriver:

   Men är inte bönderna på vår sida? Eller åtminstone kossorna. Har någon frågat dem hur det känns? Kan inte vara lätt att plötsligt tvingas producera på andra tider än de är vana vid.

  • Skogsgurra skriver:

   Jag har alltid varit emot centralstyre. Scandics centralstyrda menyer. Påbudet att använda den onaturliga tjugohundrakonstruktionen. Och sommartidstokerierna. Allt ett resultat av dåligt tänk och klåfingrighet. I scandicfallet anar man ekonomtänk, men eftersom alltfler lämnar Scandic så kommer det att visa sig att ekonomerna kanske inte ska försöka att tänka.

   Jag har för mig att vi hade sommartid ett tag men lade ner de plågsamma försöken någon gång under min livstid. Och sedan var det tydligen någon som inte kunde släppa tanken och återinförde sommartid någon gång på sjuttiotalet. Dags att skapa en Front Mot Sommartid!

   • Karin skriver:

    Hear, hear. Tänk om THP-amatörerna och SACS bildade gemensam front mot sommartiden. Och om man fick med LRF dessutom, då kanske man kunde få stopp på detta tidsfnattande!

    Visst hade vi sommartid en gång i tiden, som vi övergav eftersom det var dumt. Nu är det ett EU-påbud, så vi kommer inte undan, med mindre än att vi skapar en europeiskt motfront.

 6. Skogsgurra skriver:

  Men, är inte EU ett bra mycket yngre påfund än sommartiden? Dags för forskning!

 7. Karin skriver:

  Ja det tycks du ha alldeles rätt i! Enligt Vikis utmärkta lilla artikel om detta (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sommartid) infördes sommartiden 1980 i Sverige. Men jag ger mig sjutton på ett det var någon slags Kol- och stålunionsgrej från början.

  För oss som har svårt att fatta vad tid är överhuvudtaget är det i alla fall trösterikt med Vikis påpekande att ”jordens rörelse runt solen och runt sin egen axel påverkas inte av tidsomställningen”.

Kommentarer är stängda.