Glöm inte grillen!

Det droppade in ett brev i mail-boxen i morse, med en påminnelse om NaNoWriMo (National Novel Writing Month), skrivarmånaden november.

”Varna alla i omgivningen att här ska skrivas!” löd upp- maningen. Den åtföljs av en liten bild av en vapensköld, med de viktigaste vapnen inför den kommande kampen: en kopp kaffe, en dator, pennor och papper. Så långt är jag med. Men den där Vikingahjälmen längst upp förbryllar lite. Där har jag ingen bra tolkning.

I brevet finns också en påminnelse om hur William Faulkner fick ett refuseringsbrev med slutklämmen: ”Den här boken har ingen story.” Då bestämde han sig för att strunta i förläggare och skriva för sig själv i stället, för skrivandet: “One day I seemed to shut a door between me and all publishers’ addresses and book lists. I said to myself, Now I can write.” Så satte han igång och skrev Stormen och vredenWilliam Faulkner är för övrigt en lämplig NaNoWriMo-förebild, när det gäller att skriva koncentrerat. Det sägs att han skrev en av sina främsta romaner på sex veckor: Medan jag låg och dog. Samtidigt som han jobbade på ett kraftverk. Dessutom lär han ha druckit en hel del, men det tror jag inte främjar snabbskrivandet. Han hade nog klarat det på fyra veckor om han hållit sig nykter.

Man kan förbereda sig lite för novemberskrivandet. Städa till exempel. Se över skrivplatsen. Skaffa en bättre arbetslampa. Bunkra upp lite mat i frysen. Fundera ut en grovskiss till sin berättelse, så att man slipper ägna de första dagarna åt det. Se till att man har en bra back-up-funktion till sin hårddisk. Låta bli att skriva, så att man är riktigt skrivsugen den 1 november.

Och dessutom ska man ju ställa tillbaka grillen i sin bod i natt, om man har någon. Jobbigt, tycker jag, att man har bestämt att det ska ske vid en så konstig tidpunkt. Vad mycket smidigare det skulle vara att kunna plocka in den i morgon förmiddag, till exempel.

 

Det här inlägget postades i Att skriva. Bokmärk permalänken.

9 svar på Glöm inte grillen!

 1. Skogsgurra skriver:

  I natt? Ganska suddig tidsangivelse. Finns det ett bestämt klockslag, kanske?

  Ordnas det Grillinställningspartaj? Och måste man i så fall se till att grillen är ordentligt släckt när den ställs tillbaka i boden? Hur är det med brandvakt? Ordnas sådan centralt? Det är ju rätt opraktiskt om alla grillägare själva ska ordna brandvakt.

  En i sammanhanget viktig fråga är hur de som brukar grilla på balkongen ska göra. De har ju sällan tillgång till en bod. Ordnar samhället detta, ungefär som insamling av begagnade julgranar, eller måste man hyra lagringsplats hos SureGard eller SafeStore eller vad de heter? Eller finns det grillhotell? Surdegsproblemen finns det ju lösningar för. Och däckförvaring. Men grillerna sätter sig verkligen i huvudet.

  Det börjar bli sent på dagen och jag är inte alls säker på att alla berörda ens visste att grillen måste ställas tillbaka i natt. Vi kommer att se många oöverlagda och ogenomtänkta lösningar på det här problemet. En närliggande granne löste det smidigt i fjol genom att dra en sopsäck över grillen. Out of sight, out of mind – tycktes han mena. Men när våren kom och både sopsäck och inneliggande grill massakrerats av oförsiktig snöröjare i traktor insåg han att det nog inte var en bra lösning. Snabb, visst. Bra, nej.

  Jag tänker, i likhet med många andra gånger, sätta mig över det här centrala påbudet. På samma sätt som påbudet att säga ”tjugohundraelva” i stället för ”tvåtusenelva” och att på okristligt vis alltid ängsligt ta av mig skorna vid vistelse inomhus. Den där momsen gick vi inte heller med i. Ganska onödigt påfund anser jag.

  • Karin skriver:

   Jo det finns en precis tidpunkt. Klockan tre i natt ska grillen vara undanställd och det är bråttom, för samtidigt blir klockan av någon besynnerlig anledning två. Just då och nåde den som har grillen framme efter det tre som blivit två för då, då förvandlas den till en pumpa och kan aldrig grilla mer.

   Förvaringsproblemet är – som alltid – en fråga som vi ser mycket allvarligt på.

 2. Skogsgurra skriver:

  Men, om klockan blir två klockan tre. Då kan det ju inte vara så bråttom? För då är det ju en timme kvar innan klockan blir tre igen – eller?

  • Karin skriver:

   Känns lite nervöst allt det där. Jag tror att två är det nya tre i natt, så man ska nog försöka vara punktlig. Pumptlig?

 3. Nilla skriver:

  Haha, här ställer vi in trädgårdsmöblerna i förrådet. Inatt kl.03.00 förstås, ingen sport annars.
  Vad glad man blir att se att förläggare tyckte att Faulkners manus saknade story. Verkligen njutbart. Jag har läst när-han-låg-och-dog-boken, fast på engelska, kommer dock inte ihåg titeln. Det var en fantastisk läsning!

  • Karin skriver:

   OK, trädgårdsmöbler går också bra, så länge det sköts snyggt och vid rätt tidpunkt.

   As I Lay Dying tror jag att Faulkners bok heter, som jag läste för väldigt länge sedan. Om jag minns rätt är det plot så att det skulle ha räckt till ett dussin romaner till. Förläggaren har inte alltid rätt!

 4. Kicki skriver:

  Här har vi lite problem, grillen står under ett verandatak, räknas det som ute eller inne?

  • Skogsgurra skriver:

   Ett ganska komplicerat fall. Lite Krakavarning. Jag ska inte säga nåt till myndigheterna.

  • Karin skriver:

   Konstigt. Jag skrev utförliga instruktioner om hur ni skulle göra i natt. Ställa ut grillen på gårdsplanen på kvällen och sedan ta in den under tak klockan tre. Vart tog den kommentaren vägen? Kanske den försvann i det mystiska kommunikationsavbrott som vi drabbats av. Vår vanliga uppkoppling vägrar att släppa in oss. ”Din tid är ute” säger den. Så nu kör vi på reservtid via våra iPhones och det funkar ju det också. Ska nog säga upp bekantskapen med Comhem.

Kommentarer är stängda.