NK 3

I våras, efter bastuns andra vinter, var spänningen stor när tjälen gick ur jorden. Hade den kanske rättat till sig av sig själv under vintern? Rent teoretiskt skulle ju marken kunna frysa lite annorlunda efter dräneringen, så att tjälen kunde tänkas knuffa upp just de delar som sjunkit ner förra året. Men så blev det inte. Pagodstilen hade markerats lite ytterligare och dessutom LUTADE hela byggnaden lite bakåt. Den hade helt enkelt satt sig på bakhasorna. Kanske på grund av det myckna grävandet för dräneringen, framförallt bakom huset?

Återigen började jag med att förneka fakta. ”Nej då, inte lutar den, det ser bara så ut.” Sa jag och lutade på huvudet och då såg det riktigt bra ut. Men i längden var det svårt att vifta bort alla påpekanden om att antingen lutade bastun eller också lutade allt annat, inklusive sjön. Ett vattenpass bekräftade farhågorna.

Efter lite grävande kunde vi konstatera att det inte såg så bra ut, därunder. Plintarna skulle behöva bättre bottenplattor och dräneringen gick liksom baklänges. Vattnet från hängränna och stuprör hamnade vid den främre plinten och bidrog till att frysa upp den så att huset lutade bakåt. Plintteamet och dräneringsteamet tillkallades och det blev intressanta förhandlingar för att finfördela skuldbördan rätt. Allt sköttes dock i god problemlösaranda under trevliga fikapauser. Men mycket grävande och ett nytt Nagorno Karabach blev det ju, innan bastun stod där, rak och fin.

Så var det gräsmattan då. Vid det här laget är jag lite trött på stora fordon på tomten och drog mig för att beställa ett lass jord, som sedan måste nerför en brant slänt med hjälp av någon lastare. I stället har jag använt ett par hemmagjorda metoder, tuvtricket och påsmetoden. Tuvtricket går ut på att man tar grästuvor lite varstans på tomten där det inte märks (att kantskära paradrabatten gav åtskilliga fina kärror!) och fyller i den eländigt sönderkörda leråkern framför bastun. Sedan köper man vanliga 60-liters påsar med jord (extrapris på ICA), skickar dem utför en rutschkana så att de hamnar i närheten av målet och så sprider man ut jorden jämnt och fint och sår gräsfrö.

Först hade jag tänkt mig en pampigare altan, men så tänkte jag om och då blev det ytterligare en rand med jord närmast huset. Den frodigare randen är resultatet av tuvtricket.

Först hade jag tänkt mig en pampigare altan, men så tänkte jag om och då blev det ytterligare en rand med jord närmast huset. Den frodigare randen är resultatet av tuvtricket.

Jag har spritt ut 39 säckar och sått i tre omgångar, med välkommen hjälp av syrran senaste gången. Det kommer lite gräs så sakteliga – eller är det gräsfrön som ställt sig på högkant? Ibland känner jag mig som en sådan där patetisk förälder som håller upp sin baby i motljus och hävdar att ungen har massor med hår. Men visst kommer det gräs. Visst gör det?

Fortsättning följer…

Det här inlägget postades i Att odla, Livet. Bokmärk permalänken.

10 svar på NK 3

 1. Kicki skriver:

  Tålamod!!!

 2. Kicki skriver:

  Du brukar citera någon bön för just tålamod, hur var den?

 3. Karin skriver:

  Tror det var mer styrka och mod om jag minns rätt. Tålamod och mod känns som lite olika saker, även om man skulle kunna hävda att tålamod är mer karaktärsdanande. ”O, herre giv mig styrka gör mig modig” – eller nåt. Men det fanns ett uttryck i familjen som gick ungefär såhär: ”Tålamod, lilla Sara, tålamod!” Vad handlade det om?

 4. Skogsgurra skriver:

  Nää. Ingen aning.
  Fråga Owe T. varifrån han fått det där med styrka och modig. Albin och Pia tror jag det var han använde det i. Men Sara? JO! Fick inte hon vänta väldigt länge innan hon blev gravid?

  • Karin skriver:

   Ja, OT kan stämma, för det där citatet ackompanjeras av en klämmig låt – trodde kanske det var någon frälsissång, men OT passar bättre. Och Sara stämmer nog också – hon blev väl 90 eller så innan hon fick barn.

 5. Kicki skriver:

  Bönen: Gode gud ge mig tålamod, men fort!
  Kanske något brodera på nästa bonad.

 6. Skogsgurra skriver:

  Tack för icke-G! Det har bekymrat mig lite grann. Känns bättre nu.

Kommentarer är stängda.