Heja storebror!

En storebror undrade varför det fanns skyltar om att vissa leksaker var för tjejer och andra för killar. Hans mamma insåg att det var en mycket berättigad fråga och hjälpte honom skriva brev till ICA Maxi. ICA Maxi sade att det hade de inte riktigt tänkt igenom det där, men nu skulle de göra det. Se över sina skyltar och så. Jag säger bara ”Heja storebror!” Och: ”Bra ICA, se till att följa upp det beslutet på ett handfast sätt.”

Och det ger verkligen lite hopp om att det kan vara idé att protestera när det är något man tycker illa om.

Toys’R Us nästa. Och B & R. Varför måste deras kill- och tjej- världar vara så segregerade? Den enda gemensamma nämnaren för ut- klädningskläder för killar och tjejer är att de i båda fallen är bylsiga och missklädsamma. Jag frågade efter något lite gulligare för en kille som är trött på att allt ska vara så tufft.

– Ja, sade expediten entusiastiskt, då vet jag precis. Den här är väl väl jättefin. Och så höll hon upp Spindelmanskostymen.

Njae, kanske inte vad jag tänkt mig till en fyraåring som gärna vill vara prins, eftersom hans syrra ofta är prinsessa, fe, ängel eller fjäril. Eller alltihop på en gång. Han skulle också kunna vara fjäril, till nöds. Möjligen ängel, men han har listat ut att prinsessa är förbehållet tjejer. Prinskläder vore ett därför ett trevligt alternativ till de där monsterdräkterna som killar förväntas gilla.

Och hur gick det till när alla dessa gräsliga vapenleksaker tog sig in på leksakshyllorna utan debatt? Dags att ställa frågor till leksaksbutikerna och kanske rentav bojkotta dem om de inte skärper sig. Maskingevär? Hur tänker de?

Det här inlägget postades i Debatt, Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Heja storebror!

 1. Kicki skriver:

  Jaha, så var det dags igen då. Jag tror jag har en argumentsamling kvar sen förra gången vi stred mot leksaksvapen och rosa volanger. Heder åt storebror.

  • Karin skriver:

   Ja det är ingen lätt kamp det där. Verkar evig på något sätt. Men gå in i närmaste leksaksbutik och fråga varför de säljer kopior av mördarvapen. Jag tänker göra det till en vana i fortsättningen. Be om namn på chefen och sånt där jobbigt.

 2. Cecilia N skriver:

  En gång i tiden köpte jag glansiga mönstervävda bronsfärgade gardiner på en auktion. Syftet var att göra prinsessklänning eller nåt. Hon som skulle få den är numera 22 år.

  Vill du ha tyget att sy prinsdräkt av?

Kommentarer är stängda.