Konsten att sy brudklänning på distans

Som medlem i syjuntan (och fd sykunnig) kan jag inte låta bli att intressera mig för det där med fina klänningar.

Kate Middletons Sarah Burton-designade klänning var snygg, men den kostade 2,5 miljoner, så det får det väl bli H&M för henne ett tag framöver. En av kommentatorerna sade att klänningen matchar Westminster Abbye. Det var nog tänkt som beröm, men jag hoppas att inte Kate hörde det, för då kanske hon blir ledsen.

Själv har jag inte så mycket erfarenhet på området, men en minnesvärd fest- klänning har jag i alla fall sytt. Det var i min grönaste ungdom då jag av en slump hamnade på nobelfesten. Och vad min första tanke var när jag fick reda på att jag var medbjuden? Inte: ”Vad kul!” Och inte: ”Hmmm, ska jag verkligen gå?” Utan självklart ett panikslaget: ”Hjälp, vad ska jag ha på mig?!”

Eftersom det var ett par månader kvar till evenemanget fanns det dock en lika enkel som självklar lösning. Man letar bara upp en närbelägen ABF-kurs i sömnad och så är saken klar. Det blev enkel sak i duchesse och organza och tack vare kurskamraternas hjälp med inprovningarna blev den riktigt bra. Någonstans finns en liten, liten bild på mig och klänningen när vi gör entré i stadshuset, men var?

Nu har systerdottern Emma givit sig in på samma bana med betydligt säkrare handlag och mycket gedigen sömnads-utbildning i ryggen. Hennes kompis från gymnasiet hörde av sig i höstas och undrade om Emma kunde sy en brud- klänning år henne till det stundande vårbröllopet i Belgien. Hon hade två önskekandidater som brudklänningsskapare, Emma eller Vera Wang. Men helst Emma förstås. Visst, Emma ställde upp, även om det var en utmaning att sy på distans. Några provningar skulle det inte bli tal om. Och så visade det sig med tiden att bruden väntade barn och hon kollade oroligt hur det då skulle gå med Emmas kreation. Det skulle gå hur bra som helst, eftersom Emma hade varit listig nog att göra en vacker snörning i ryggen. Fina bilder på klänningen finns på Emmas blogg och på brudens. Där hittar man också bra tips om hur man lätt fixar sig en brudbukett någon halvtimme innan det är dags för vigseln.

 

http://sittinginarainbow.blogspot.com/2011/04/klanning-och-brudbukett.html
Det här inlägget postades i Att rita, Livet. Bokmärk permalänken.