Skilda världar

Fick ett mejltips från Ina om ett par nya tidningar som just kommit ut, en för flickor som heter Emma och en för pojkar som heter Goal Junior. Så här skriver förlaget Egmont:

Emma är en sprallig, kul och aktiverande tidning för flickor i åldern 6-9 år. Den är pysslig och tjejig med fokus på kreativitet och kunskap på ett charmigt och glatt sätt.
GOAL Junior är en cool fotbollstidning för killar i åldern 6 till 10 år. Tidningen presenterar mängder av spännande fakta och bilder om superstjärnorna och deras lag på ett fräckt och explosivt sätt, som garanterat tilltalar yngre fotbollstokiga killar.

Jahaja. Om produkterna åtminstone motsvarade programförklaringen. Det är lägsta tänkbara kvalitet och de har liksom inget innehåll. Den där kreativiteten för tjejer är något slags Cernitmuffins som man ska dekorera med glitter och glasyr. Ett dumt sätt att förstöra dyra material. Någon kunskap hittar jag överhuvudtaget inte. Killtidninen har bilder av Ronaldo, Zlatan, Massi och Torres, spelare som killarna sannolikt redan har hur många bilder på som helst.

På Egmont förlag tycker de inte, när de intervjuas av SVT, att man ska uppfatta tidningarna som specialinriktade. ”Vem som helst är välkommen att läsa våra tidningar”, säger Linda Nehlstedt på Egmont.

Troligen självdör de. Tidningar som enbart ser barn som marknadssegment kan väl knappast bli långlivade. Eller vad säger ni om Emma-akuten som hjälper flickor med råd? Tindra vill ha tips på vad hon kan göra när hon är ensam hemma och har tråkigt.

Emma-akuten svarar med att hon kan väl be sin mamma ”göra en fin eller rolig sminkning” på henne.

Kul Tindra. Då vet du vad du ska göra. Men skulle du tröttna på Emma finns alltid Kamratposten, som brukar ta sina läsare på allvar.

Det där med frågespalter i första numret av en tidning är lite pinsamt tycker jag. Ingen tror väl att det någonstans i vårt land finns en liten tjej som heter Tindra som kom på att hon skulle ta reda på att det snart ska komma ut en tidning som heter Emma.

Och som tänkte: Oj, vad bra, då måste jag skriva till dem och fråga vad jag ska göra när jag är ensam hemma och har tråkigt.

PS. Jag såg just att Ketchupmamman tillämpat Egmonts koncept på läroboksområdet:

I samhällskunskapen får pojkarna lära sig hur en demokrati är uppbyggd och hur man kan påverka samhället man lever i, och flickorna lär sig hur man matchar färgen på valsedeln med klänningen. Eller med strumporna. Det är lite olika beroende på vilket parti man röstar på.

 

Det här inlägget postades i Debatt, Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Skilda världar

  1. Isch! Eller hur det nu stavas – så mycket skit som ”man” försöker pracka på ungar och föräldrar. Fortfarande. Men som du skriver, Kamratposten är(?) var bättre – har ingenting förändrats till det bättre på fronten pojkar-flickor? Jag hänger inte med längre, men bekymrar mig över att barnbarnet Sofia sminkar sig och är förfärligt tjejig och bara är 12 år! Gillar det inte, men har inte någon stor påverkan. Trevlig helg på dig – härligt att du glöder!

    • Karin skriver:

      Ja, fortfarande… Man håller på med annat ett tag och så får man anledning att intressera sig för barnvärlden igen och upptäcker till sin sorg att det är precis likadant och dessutom lite värre på sina håll. Man får väl mobilisera det motstånd man kan, överallt och hela tiden när man kan. Trevlig helg själv!

  2. Ja fy fasen vilka vidriga tidningar. Tacka vet jag ”Tivoli med vänner”, nytecknade kvalitetsserier och pyssel för ALLA ungar! Inga unkna könsroller, inget våld.
    Kolla in: http://www.positivforlag.se/ och teckna en prenumeration genast. Tidningen ligger illa till ekonomiskt!

Kommentarer är stängda.