Prehabilitera mera

Månadens nyord enligt språkrådet är ”prehab”. Alltså som rehab, men i förväg. Rehabilitering betyder att återställa i användbart skick. Prehabilitering betyder då att se till att man inte blir obrukbar, sjuk, utsliten, tappar sugen eller vad det nu är man vill förebygga.

Jag beslöt att en promenad i detta fantastiska väder måste vara den perfekta prehabiliteringsmetoden. Till exempel mot den där känslan man får ibland på vintern att man hamnat i fel land och borde söka klimatasyl i beboeligare trakter. Samtidigt passade jag på att kolla alla spår som omger stugan.

Jättespåren närmast, vad kan det vara? Drygt meterlånga steg – så långa steg tar inte en normal människa i djupsnö. Björn? Pappa Långben? Harskutt?

Det pågår en livlig trafik med alla allehanda varelser kors och tvärs över tomten och till och med över grannens källartak. Det måste vara lättfotade varelser, annars hade de trampat igenom den murkna konstruktionen för länge sedan.

Jag har ingen aning om vad det kan vara för spår. För en spårkunnig måste detta vara enkelt att avläsa, men för mig är det hieroglyfer i snön. Någon som vet?

Det här inlägget postades i Livet, Ord. Bokmärk permalänken.

5 svar på Prehabilitera mera

 1. Karin skriver:

  Jag får hjälpsamma spårtolkningsförslag via e-post. En varg som jagat ett rådjur, till exempel, med övertygande resonemang om hur rådjuret beter sig i snön för att inte bli genskjutet. Rådjuret bör ha klarat sig, enligt denna spårexpert, men vargen då? Stryker den hungrig omkring huset och väntar på att ett mer lättfångat villebråd ska dyka upp. Vågar jag, med andra ord, gå ner till tunnan vid vägen och slänga soppåsarna?

  Himalayabjörn är ett annat förslag, eller kanske älg. Det vore ju trevligt. Måste hålla bättre utkik.

  • ingrid malm-andersson skriver:

   Hej Karin!
   På Bokbörsen idag. Det vildas spår utgiven av Sv. Naturskyddsföreningen. 50:- kr En användbar bok för dig.
   Allt gott!
   Ingrid M-A

   • Karin skriver:

    Tack för tipset, Ingrid! Vore spännande att kunna förstå lite mer om vad som pågår här utanför. Fast inte alltför spännande, hoppas jag. Lodjuren vill jag gärna ha på lite avstånd och vargarna också.
    Bästa!
    Karin

 2. Kicki skriver:

  Hörru, björnar ligger i ide så här års. Helt klart är det varg, stora vargar och små vargar. Galopperande varg och promenerande varg, liten skuttande varg och en gammal trött hasande varg. Men du behöver inte vara rädd för dom gillar lammkött, liksom.

  • Karin skriver:

   Tänkte inte på det där med björnarnas vintervanor. Men vem vet hur dom brukar göra i Himalaya? Och de där vargarna – om dom är tillräckligt hungriga? Bäst i alla fall att inte ta på den röda kapuschongen.

Kommentarer är stängda.