Smidigt!

Strax före Valborg pajade min kyl och frys i huset på landet.

Den gamla kylens frysdel var liten, men det räckte i alla fall för det som barnbarnen betraktar som livets nödtorft, dvs glass.

Vi har försökt räkna ut hur gammalt det var och tror att det kan ha varit drygt trettio år. Det hamnade i huset (begagnat) 1995 då det ersatte kylskåpet från 1956.

Visserligen har det varit så pass kallt att jag kunde ställa ut mjölk och annat som vill ha det lite kallt omkring sig i hallen. Men inte tillräckligt kallt för glass.

Och förhoppningsvis blir det sommar i år också och då är en fungerande kyl och frys bra att ha.

Så jag åkte till närmaste vitvarubutik, ett par mil bort och köpte husets första nya kyl/frys sedan 1956. Alltså ny-ny, inte begagnad.

När jag fick hem nya skåpet och det gamla lyftes bort insåg jag att det behövdes både snickare och elektriker för att det nya skulle komma på plats i en större glugg med elurtaget högre upp.

En vecka senare ser det ut så här. Lite småfix kvar och jag kanske ska bättra på målningen.

Men på det hela taget måste man väl säga att det funkat mirakulöst bra med hela alltet: transport av nya skåpet, bortleverans av gamla, större nisch, köksluckan ovanför skåpet har kapats på höjden och den till vänster om skåpet på bredden. Elurtaget är flyttat. Allt på en vecka. EN vecka.

Luttrade personer som bor i storstaden säger att det nog snarare skulle handla om en månad i deras trakter. Jag är mycket nöjd. Och barnbarnen också: ”Här får det plats MYCKET glass!”

Även valborgsmässobrasan fick godkänt av oss alla. Värmde skönt i den kalla vårkvällen.

Det här inlägget postades i bostad, renovering och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Smidigt!

 1. Smygpyromanen Karin i Dalarna har fått sitt lystmäte. En stor fin Valborgsbrasa! Hoppeligen kastade du in någon pinne i brasan från mig också. Och så får barnbarnen sin glass så småningom. Kan det bli bättre?
  Mycket bra jobbat och jag säger som du, på bara EN vecka! Sen återstår att se om den nya frysen och det nya kylskåpet håller lika länge som sina föregångare.
  Lycka till!

  • Karin skriver:

   Om sanningen ska fram hade jag en liten egen brasa också i reserv om den stora gemensamma inte skulle räcka till. Lagom stor och alldeles knastertorr för jag har täckt över den med en stor presenning innan det började regna. Det var frestande att tända den i går, men det blåste för mycket. Och eftersom min far (även han smygpyroman) inskärpt allehanda försiktighetsregler avstod jag. Den finns ju kvar och jag får roa mig med den en annan helg.

   Ja, jag hoppas att både kyl/frysen och jag håller ett par årtionden! Tack för lycka tillet!

 2. Kicki Englund Frost skriver:

  Grattis! Och en sprillans ny t o m!
  Nu ska jag berätta om vår frys-samling. När vi renoverade köket köpte vi ny kyl och frys. En gammal frys stod redan i källaren. Sedan flyttade dotter och måg ifrån en jättefrys som mågen fyllt med bl a en halv älg som han råkat köpa av grannen. Samtidigt vissnade väninnan kylskåp så hon köpte nytt. Både kyl och frys, och fick därmed en frys över. Den fick vi. Så nu står här tre fullstora frysskåp och drar ström, som solcellerna levererar.
  Det borde gå att minska till två, men nej, det blir för trångt och jag hittar jag ingenting. Men barnbarnet vet exakt var glassen finns.

  • Karin skriver:

   Tackar! Det känns lite högtidligt med en jungfrulig kyl och frys. Jag har inte börjat använda den än och funderar på om man ska knyta ett sånt där invigningsband och bjuda in till kyl-o-frysinvigning. Men glass och kylda drycker.

   Grattis själv till gott om frysutrymme – och till solcellsel, förstås!

 3. Brorsdottern skriver:

  Vilket vårtecken! Min kollega fyller upp frysen på kontoret med glass efter Valborg. När den gick sönder för nåt år sen frågade vår chef- Men behöver vi en frys då?
  Vi tittade på henne som att det var det dummaste hon nånsin sagt…och det var det ju!!

  • Karin skriver:

   ”Behöver vi en frys?”!!

   Se där ett bidrag till kategorin ”skiter-björnen-i skogen”-frågor, i stil med
   Kan fiskar simma?
   Är påven katolik?
   Osv

   Fast ibland häver man ju ur sig något korkat innan man hinner tänka sig för. Hoppas chefen insåg det!

 4. Paula Merio skriver:

  Vilken tur att det inte behöver bli glassbrist i sommar! Jag tror också att det går snabbare och flyter på bättre på mindre orter än i storstäderna. Konstigt nog. Och den gamla kylen hade gjort sitt och den nya är säkert mycket el-effektivare o billigare i drift.

  • Karin skriver:

   Ja, jag tycker att våra kylar ändå har varit tappra och hållit länge. Och den nya har en energiklassning som den gamla aldrig hört talas om. Sommaren är räddad, med andra ord!

 5. Nilla skriver:

  Lycka! När mankemanget fungerar och det blir bra.

  Märkligt är det dock att kylfrysars tekniska uthållighet tagit så stora kliv bakåt. Trettioårig livslängd på nya skåp kan man bara drömma om. Tror att de ger en mellan fem och tio år som uppskattad livslängd nuförtiden.

 6. Härligt, vi fick byta efter ett par decennier, svårt att hitta de gamla storlekarna, men vi hittade och vi lyckades ta vara på nästan all mat, utom tinad glass…

 7. Micke skriver:

  Är ju mycket som ska fungera när man får in nya vitvaror, här har de senaste gången ”knött” in alltihopa på plats, vid nästa byte får de nog flytta hela lägenheten en halvmeter för att få plats med det nya. ;)

  Bra jobbat där och får nog instämma, en vecka bara, det finns inte på kartan här.

  Ha en fin fredag nu.

  • Karin skriver:

   Hej Micke! Visst blir man lite impad både över snabba utryckningar och finliret med att ändra form på skåpluckorna och få dig de gamla beslagen och låsanordningarna så att de funkar som de ska!

   Får önska dig en bra måndag och fin vecka!

Kommentarer är stängda.