Collage som triage

Triage kallas det när man bedömer och prioriterar patienter på akuten. Kommer från franska trier, sortera. Vem behöver vilken åtgärd? Det går att tillämpa även på andra områden. Texter. Innehållen i garderober och förråd. Och kanske målningar.

Parallellen kanske haltar en del, men det hjälper att tänka i triage-termer. Funkar den här målningen? Behöver den akuta insatser eller kan den få ligga ett tag. Kan den räddas med mer kontrast? Mer ljus? Lite mörker? Grälla färger som bör dämpas? Mesiga färger som behöver stärkas? En lavering över hela, eller delar av, bilden? En beskärning? Eller behövs en mer drastisk metod som kan liknas vid transplantation: collage. Här har jag en hög patienter på akutmottagningen. Jag har aldrig lockats av collagetekniken, men borde kanske ge den en chans?

Bitar av målningar kan vara fina, även om målningen är misslyckad. Då skulle man kunna riva loss den biten och använda den på en annan målning som behöver kompletteras. Eftersom den här högen ska slängas kanske jag ska försöka, trots allt. Återkommer med rapport om hur det går, även om det kanske går åt pipsvängen.

Till dess: Glad påsk önskas er alla med en påskrelaterad målning av barnbarnet. En variant på risigt hår, nämligen påskrisigt hår.

Uppdatering: Hyttis berättar i sin kommentar att de hade en triör hemmavid när hon växte upp. En manick som man använde för att sortera säd och skrufs.

Så här ser den ut på en ritning i museet Kvarnvikens Kvarn.

Det här inlägget postades i akvarell, När det skiter sig, Planering och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Collage som triage

 1. hyttfogden skriver:

  På vinden till allra äldsta kåken i gampörtet låg en triör, en avlång trumma uppbyggd av trästavar och ett ganska finmaskigt nät runt. Den användes att skilja säden från alla möjliga sorters torra växtdelar som kunde finnas med bland sädeskornen.
  Triören som den vi hade vilade på ett stativ med en axel och man vevade runt den för hand.
  Glad Påsk förresten

  • Karin skriver:

   Vad intressant! En triagemaskin för säd. Jag blev tvungen att kolla om jag kunde hitta en bild på en triör och det fanns ett par stycken. Jag valde en från Kvarnvikens Kvarn, som jag lade in i inlägget. Var det ungefär något sådant som ni hade?

 2. Kicki Englund Frost skriver:

  Glad Påsk till alla som är i behov av det och vem är inte det.
  Jag undrar lite när påskkärringarna kommer, påskgodiset är snart slut.

 3. Brorsdottern skriver:

  Jamen visst, glad påsk! Kicki, tror det är själva påskafton kärringarna kommer. Dock inte här, det är aldrig nån som orkar gå hit från byn…

  • Karin skriver:

   Det är visst ingen vidare ordning nuförtiden, hörde jag på Vetenskapens värld. Kids som ringer på under påsken och säger: ”Bus eller godis!” Men i det fallet ingrep vän av ordning (en kvinna som jobbar på Nordiska museet) och sa att såhär kan det inte gå till. Ni måste säga Glad påsk! Och dessutom leverera något, en teckning, en sång eller något. Så stängde hon dörren och skämdes lite, men tio minuter senare ringde samma ungar på igen, för då hade de övat in en sång, nämligen de påskaktigaste de kunde komma på: Gullefjun.

 4. Så där ja! Nu fick jag äntligen veta vad det där var för en manick som jag har sett lite här och där, övergivna, då vi fortfarande var kvar på Åland. En triör! Tack för vetskapen.
  Ser framemot dina försök, mycket.
  Glad påsk!

  • Karin skriver:

   Visst är det ett användbart begrepp, trier, triage, triör! Och jag kan tänka mig att det finns en och annan övergiven sådan i ladorna lite varstans i Norden.

   Lovar visa vad det blir av akvarellerna efter min framfart. Konfetti, kanske?

Kommentarer är stängda.