Un, dos, tres – Lula otra vez!

Ett, två, tre – Lula en gång till! Det blev ett oerhört jämnt valresultat i presidentvalet i Brasilien och Lula da Silva vann med 1,8 % över Bolsonaro, som varit president sedan 1 januari 2019.

Eftersom man röstar digitalt i Brasilien blir det inte mycket till valvaka. Resultatet brukar vara klart ganska tidigt på kvällen. Men tidsskillnaden på fyra timmar innebär att det dröjer till efter midnatt här i Sverige.

Här är en bild som jag tog 2014, när jag var i Brasilien. Man ser en glad Lula och hans efterträdare Dilma Rouseff, som valdes till president i oktober 2014. Tidsangivelsen på TV:n visar att valet är klart redan 21.32 på valdagen.

Trots att resultatet i årets val varit känt sedan i går kväll har Bolsonaro ännu, på måndag eftermiddag, inte kommenterat valresultatet. Illavarslande eftersom han, i likhet med Donald Trump, sagt att valsystemet inte är tillförlitligt. Ledare i olika länder var snabba att gratulera Lula, som Joe Biden, Emmanuel Macron, Justin Trudeau, Olaf Scholtz, Pedro Sánchez och Rishi Sunak. Snabba, kanske eftersom man befarar att Bolsonaro ska ifrågasätta resultatet.

Också från oss här i Norden kom gratulationerna. Norge meddelar att de nu återupptar samarbetet om bevarandet av Amazonas, som satts på paus eftersom det verkade utsiktslöst att åstadkomma något med Bolsonaros vid makten. Det sägs att ett område stort som Belgien avskogades i Amazonas under Bolsonaro.

Fortfarande ingen reaktion från förloraren Bolsonaro, hör jag just på nyheterna klockan fem på måndag eftermiddag … inte heller nu när klockan är sju … och fortfarande ingen reaktion när klockan är tio på kvällen …

Uppdatering 1 november. Dag två efter valet i Brasilien har Bolsonaro fortfarande inte låtit höra av sig, men han anhängare har börjat formera sig. I norr samlas de vid militärhögkvarteret och kräver att militären ska gripa in och ställa allt tillrätta.

Och så till sist, lagom till Aktuellts sändning klockan 21 kommer ett kort meddelande från Bolsonaro som är lite svårtolkat men som nog innebär att han kommer att acceptera att han förlorat. Men han tillade att han gärna ser fortsatta protester från sina anhängare.

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Un, dos, tres – Lula otra vez!

 1. Åh nej, så tråkigt det är när förloraren inte kan ta en förlust! Att sedan ta till militära åtgärder …usch, nej usch.
  Ibland tänker jag högt och säger som en av de äldre kvinnorna i Jomala kommun på Åland brukade säga; de borde få en disktrasa rakt i ansiktet, en smutsig sådan. Sen skrattar jag för mig själv och tänker att jag är en av de äldre kvinnorna själv just nu.

  • Karin skriver:

   Ja, en smutsig disktrasa skulle sitta fint i ansiktet på den dåliga förloraren, som dessutom gömmer sig och väntar på att andra ska protestera i hans ställe.

   Det där med äldre kvinnor känner jag igen. När jag var på Nationalmuseum häromåret med en jämngammal kompis sa jag till henne:
   ”Har du tänkte på att det bara är äldre damer här, förutom du och jag du och jag?”
   ”Förutom …”, svarade hon.

 2. Brorsdottern skriver:

  Det gör ont när jag tänker på skogen som skövlats.

  • Karin skriver:

   Ja, han är verkligen lierad med fel krafter, den där Bolsonaro. En av hans ministrar hade som ambition att jaga bort ”alla dessa indianer som illegalt ockuperar viktig produktionsmark”. En smula historielöst, kan man tycka …

 3. Paula skriver:

  Du verkar vara Brasilien-kännare. Och du har varit där! Som turist, eller bott där, eller har släkt och vänner där? Jag vet inget om Brasilien och följer dåligt vad som händer därborta. Da Silva heter han som vann, o Bolsonaro kände jag också namnet på, men det mest glädjande var ju beskedet om Amazonas! Här i Sverige plockar vi bort hela miljödepartementet istället och slår oss själva på bröstet för att vi är så duktiga…jojo

  • Karin skriver:

   Med yngsta dottern i Brasilien i fem år och två barnbarn födda där, blev det några resor dit. Ett charmigt land på många sätt, men också med stora problem.

   Lula är definitivt bättre för landet och inte så insyltad i big business. Men utan egen majoritet måste han ändå bilda regering tillsammans med partier som bromsar hans reformagenda. Vi får hoppas att skyddet av Amazonas återupprättas och att hans fattigdomsbekämpsningsprogam kan genomföras.

   Våra kalhyggen och hantering av skogen liknas ju ibland av till exempel EU vid avskogningen av Amazonas. Det kanske är väl drastiskt, men något ligger det i det.

 4. För j…gt med dessa män som inte kan acceptera sig besegrade och är så oerhört makthungriga för egen vinnings skull. Tyvärr är han ju inte ensam.
  Det har visats en del om detta på spanska nyheter de senaste dagarna, men har inte riktigt orkat följa med helt.
  Tack för att du uppdaterar oss.

  • Karin skriver:

   Det såg rätt illa ut ett tag, men nu verkar Bolsonaro åtminstone ha sagt till sina anhängare att häva sina vägblockader och liknande. Men vad han tänker göra sen återstår att se. Jag såg en intervju med en upprörd Bolsonaro-anhängare som förklarade varför han var så arg: för honom var valresultatet oacceptabelt, eftersom det inte var det han hade röstat på…

 5. Rovfisket i haven och fällningen av Amazonas är vår tids största ickemilitära brott. Bolsonaro och Trump (och alla kopior) är de största hoten mot en dräglig framtid. Må många inse detta innan det är för sent.

Kommentarer är stängda.