Läget

I entréhallen på Södersjukhuset hänger en stor tavla i koppar med mönster som jag tror består av ärgfläckar och detaljer som en liten hylla och en stege till en något som ser ut som en trädkoja.

Intill finns ytterligare en sådan tavla, också den med en liten hylla. På hyllan står en blomkruka. När man sitter och väntar där har man tid att fundera lite över konstverken. Till exempel om den där krukan ingick i det ursprungliga konstverket, eller om det är någon spjuver som ställt dit det i efterhand. Konstnären är Anders Kappel och verket heter ”Koloni”. Det skulle ju gå att kontakta honom och fråga hur det är med krukan, men konstverket blir liksom mer levande om man får fortsätta att undra.

När jag sedan såg de här förberedelserna för en fönster-renovering kom jag att tänka på konstverken på Söder-sjukhuset.

Det finns någon slags likhet – stegen och den stora fyrkantiga formen. Den får mig att fundera på  om jag kanske kan få dit en  blomkruka. Eller möjligen en liten bukett i alla fall.

”Men varför skriver du inte något om det röriga politiska läget?” frågar en kompis som följer min blogg.

Det kanske jag gör så småningom, men just nu är allt i något slags vänteläge. Det lär väl bli så att socialdemokraterna röstar fram en moderat talman i riksdagen idag och sedan släpper fram en sverigedemokratisk vice talman. Sedan får SD ta plats som ordförande i fler riksdagsutskott än de övriga borgerliga partierna tillsammans. Därefter kan SD åtnjuta en bekväm ställning i baksätet när Moderaterna, KD och L bildar regering för att ratta landet. Skulle jag tro. Men politiken är numera, som samma kompis brukar säga, säga full av extremiteter – så man kan inte så noga veta.

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt, konst, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Läget

 1. Politiken ser ut att bli exakt så som du beskriver den. Japp!

  Så går jag genast vidare till konstverken och inte-konstverket.
  Den där lilla blomkrukan piffar upp, även om jag tycker att konstverket är bra även utan blomkruka.
  Har du klättrat upp på stegen nu och lagt dit en lite slarvigt bunden bukett med luktärter? Visst skulle det passa bra!
  Levande konst är alltid roligt, alla har möjlighet att delta i sina tankar.

  • Karin skriver:

   Jag hoppas att fönsterrenoveringen drar ut på tiden så att jag hinner smyga dit en liten extra dekoration. Lite sent för luktärter i de trakterna, men en klase rönnbär skulle nog också piffa upp.

 2. Staffan skriver:

  ”full av extremiteter” var roligt.
  Som ouppfostrad stjäl jag genast begreppet.

 3. Karin skriver:

  Vassego – bara ta!

 4. Kicki Englund Frost skriver:

  En dyslektiker läste naturligtvis fel, eller om det var freudiansk halka?

 5. Brorsdottern skriver:

  Jag hoppas krukan ingår i konstverket för annars blir det lite tråkigt nästan. Det är fint med en liten orange plutt i det hela! Tycker jag i alla fall.

  • Karin skriver:

   Visst piggar den upp, den där lilla blomkrukan. Men å andra sidan ser den ju lite otypisk ut för de två konstverken i övrigt. Oavsett om det är ett initiativ från personalen på sjukhuset, eller någon besökare, eller konstnären själv, tycker jag det är en lyckad accent.

Kommentarer är stängda.