Påskharen skuttar fram så fort

Den här varningen kommer kanske lite sent på säsongen. Men klipp ur den och spara till nästa år för säkerhets skull.

Påskharen förbryllar. Varför en hare överhuvudtaget och dessutom en hare som lägger ägg! Varför blev det så galet?

Det är tyvärr höljt i historiens dunkel. Jag skulle gärna vilja tro på berättelsen om den förkristna vårgudinnan Eostre, som räddade en fågel som förfrusit sina vingar. Hon förvandlade den till en hare, för att den skulle kunna ha ett OK liv utan att kunna flyga. Men den fortsatte att lägga ägg, för den var ju egentligen en fågel.

Eftersom påsken från början handlade om att fira våren och livets återkomst och sånt, passade äggen som en bra symbol och sedan kunde vårgudinnans hare leverera dem på hemliga platser som barnen sedan letade upp.

Men jag är rädd att allt är lite hoprört här. Ägg och vår och Eostre kan stämma. Påsk heter  Easter på engelska och Oster på tyska och infaller just när man kan tänka sig att vårens gudinna ska hyllas. Men kaninen kom i bilden långt senare, först på 1600-talet.

Vare därmed hursomhelst. Här har vi i alla fall en blyg påskdagshare som trycker i fjolårsgräset och snön ligger kvar i norrsluttningen. God påskdagsafton!

 

Det här inlägget postades i akvarell, Att tolka, historia och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Påskharen skuttar fram så fort

 1. Åh, din akvarell Karin! Så fin, så fin.
  Påskharens ägg är förstås väldigt små och bra att använda som gödsel i rabatten. Jorden tycker om de äggen och växterna ännu mera. På nytt födelse på ett sätt det också!
  Tomatbeviset är snart bevisat. Imorgon händer det! :)

  • Karin skriver:

   Tack Karin!

   Vi har ett par harar som skuttar över tomten på landet då och då. Hoppas dom har vett att lägga sina ägg i grönsakslandet!

   Vad bra att det är ordning och reda på tomatfronten!

 2. Brorsdottern skriver:

  Nu tänker jag på Johan Glans och när han förklarar var kycklingarna kommer in i bilden. Finns på Youtube.

  Tyvärr tror jag att harar mest mumsar i sig istället för att gödsla trädgårdslandet

  • Karin skriver:

   Ja, Glans är bra! Tänkte lägga in klippet, men trasslade in mig i tekniken. Men här är i alla fall en länk till Glans diskussion med PR-byrån som ska sälja in påsken med hjälp av hönstema.

   Attans om de där hararna inte ens kan hjälpa till att gödsla; då ligger dom verkligen illa till!

 3. Staffan skriver:

  Nu har du tagit ett steg uppåt i akvarellkarriären igen. Från toppen av skogen och ända ned till bildens underdel är ljusskildringen superb. Klarar man motljus som målare klarar man alla andra ljus också. Detsamma gäller plåtslagare (fotografer på slang).

  • Karin skriver:

   En får tacke!

   Motljus är nog ännu knepigare för fotografer. Minns hur min pappa mixtrade med filmens ISO-tal, kamerans bländare och exponeringstid och sedan i framkallningsrummet papprets mjukhetsgrad och tiden han belyste det. Mycket att hålla reda på, men han blev rätt bra på det.

   När man målar är det bara att kisa lite för att få en uppfattning om ljus, mörker och kontraster.

   • Staffan skriver:

    Jämför din pappas fotograferande med dagens knäppande smartphonefotografer som ofta inte ens vet hur en bländarinställning påverkar bilden. Vilken skillnad. Och så trist.

   • Karin skriver:

    Ja och ännu tristare att jag själv var rätt bra på det där en gång i tiden och har låtit kunskaperna förfalla. Jag får väl nöja mig med att måla akvareller i stället…

Kommentarer är stängda.