Varför är det så många prickar och fläckar?

När jag kom hem från akvarellkursen granskade mitt observanta sexåriga barnbarn vad jag hade åstadkommit under fem dagar och så frågade hon varför mina målningar var så prickiga och fläckiga.

”Jo”, kunde jag berätta, ”det är för att vi fick lära oss att måla genom att stänka färg”. Hon såg upplivad ut vid tanken och jag inser att jag måste visa hur vi gjorde. Det får nog bli utomhus.

Här har vi en sån där stänkmålning.

Det är rätt svårt att få stänken att hamna där de ska och vi kursdeltagare var ganska prickiga efter några lektioner. Men med lite träning kan det nog funka för motiv som ska vara rufsiga och inte för ordentliga.

Kursen skulle egentligen handla om stadsmotiv, vilket kan vara svårt att förstå, när man tittar på resultatet, med båtar, vatten, stugor och halmbalar. Men övningarna handlade om ljus och skugga, särskilt skugga. Och om kontrasten mellan strama byggnader och mer spontan växtlighet. Och en och annan stadsmiljö blev det ju också.

Läraren heter Giordano Gattolin, och kommer från Italien. Hans ambition var att få oss att måla lite friare och använda starkare skillnader mellan ljus och skugga och att gå loss med kraftigare färger. Nyttigt, roligt, högt tempo och alla målningar känns som förstaskisser. Kanske återvänder jag till några motiv. Eller också tar jag med mig teknikerna till nya motiv.

Tolv bilder på fem dagar –  klart det blir lite skissartat.Här är vi som kämpade med skuggor och stänk. ”Ta med en bild som du är någorlunda nöjd med” var uppmaningen inför fotograferingen. Förslaget att hålla upp ett omålat akvarellark (ett blivande mästerverk) godkändes inte. Platsen är Akvarellcentret i Malingsbo.

Det här inlägget postades i akvarell och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

21 svar på Varför är det så många prickar och fläckar?

 1. Brorsdottern skriver:

  Jag tycker det ser ut som fullfjädrade akvareller , skisser vet jag inte…. Min favorit måste bli båten och bryggan. Gillar allihopa men bilden med bryggan är så fin!

 2. Margaretha skriver:

  Det måste ha varit en rolig och inspirerande kurs — men inte ser det så skissartat ut..
  Jag blir både en gnutta avundsjuk, och mäkta imponerad!

  Mest fruntimmer ser det ut som.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Skissartat är nog fel ord egentligen. Första-försök-försiktigt är nog vad det är. Lite stelt. För att ta ut svängarna och bli lite friare kan man behöva testa motivet ett par gånger.

   Ja, i Sverige är det mest kvinnor som målar akvarell och förvånansvärt många kommer från vårdyrken. Läkare, sjuksyrror, barnmorskor, psykologer. Så har det varit på alla kurser som jag gått på. I England däremot lär det fortfarande vara viss manlig dominans inom akvarellmåleriet.

 3. hyttfogden skriver:

  Å vad jag tycker om andra bilden från början den med entrén med trappan, dörren, stolarna och persiennen på sned! För mig är det Korsika eller en by i Provence
  och fält med lavendel. Suck, så fint du målar!

  • Karin skriver:

   Tack och bock!

   Kunde mycket väl vara Korsika eller Provence, men just det här motivet kommer från Toscana, tror jag.

 4. Kicki Englund Frost skriver:

  Ja, bryggan och båtarna!

 5. Så fina akvareller! Och roligt att du delar med dig.
  Härligt att komma igång med ”normala” aktiviteter igen.
  Ha det bra!

  • Karin skriver:

   Tack Lena!
   Ja, det är fint att akvarellcentret är öppet igen. Förra året ställdes alla kurser in.

 6. Cecilia N skriver:

  Jag gillar också båten och bryggan mest. Men de andra är sköna på sitt vis också. Men måhända spelar temperaturen roll också. Jag kvamnar inomhus nu och det ser varmt ut på de sydländska bilderna.

  • Karin skriver:

   Ja, en sval bild målad under en varm vecka. Både bryggan och båtarna fanns i verkligheten nedanför akvarellcentret, så det var bara att hoppa i och svalka sig när det blev för varm under förra veckan.

 7. Staffan skriver:

  Men nu jäklar… Nu har det hänt stora saker. Sån fin ljusbehandling! Bra målningar allihop – även utan prickar.

 8. margareta börjesson skriver:

  Sådana härliga bilder Karin, båten gillar även jag mest – även om allihop är jättefina!

 9. Musikanta skriver:

  Helt underbara akvareller allihop. Så fint det har blivit med kontrasterna mellan sol och skugga. Den sista målningen är min absoluta favorit. Underbara färger och varmt, det ser man på himlen. Jag får nöja mig med konstkurser på nätet numera. Men där finns också mycket att hämta.
  Ha det gott önskar
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Tack Ingrid! Ja, vi fick jobba särskilt med skuggor. Roligt och svårt!

   Visst är det kul med nätkurserna. Finns ju oändligt mycket att välja på och spännande att följa alla olika stilar och metoder. Till sist inser man att man kan göra lite hur man vill.

Kommentarer är stängda.