God skjuts!

”Gott slut!” är en ganska vanlig tillönskan om en trevlig avslutning på året. Det kan dock uppfattas fel av känsliga personer och det vill jag ju inte. Jag letar efter alternativ, men det verkar lite tunnsått med sådana. Man kan förstås säga att man önskar en trevlig nyårsafton, eller att året ska sluta bra eller något annat vänligt åt det hållet. Något färdigt uttryck som en motsvarighet till ”God jul” eller ”Gott nytt år” verkar det dock inte finnas som alternativ till ”Gott slut”.

I tysktalande länder har man ett trevligt uttryck: ”Guten Rutsch!” Eller ”Guten Rutsch ins Neue Jahr!” Alltså: God skjuts in i det nya året!

Illustrationerna till denna önskan om God skjuts är ofta glada barn som åker kälke, eller kanske en vacker vinterbild från en granskog med ett skidspår.

Lite ovanligare är dessa sjöfåglar (kan det vara svanar?) som försiktigt tar sig fram på isen. Egentligen är det en ganska bra illustration inför det nya året, just i år. Ta det varligt! Bli inte övermodig, med ett Coronavaccin i sikte! Det gäller att vara försiktig, inte utsätta sig själv eller andra för riskabla situationer detta årsskifte, som förhoppningsvis leder till ett bra 2021. Tänk vad snopet det skulle vara, efter trekvarts år av karantän, att trilla dit i en besvärlig sjukdom bara någon månad innan vaccinering!

En inställd nyårsafton är också en nyårsafton! Ta det lugnt och God skjuts!

Det här inlägget postades i fåglar, Förebild, Hälsa, Livet, Ordspråk och talesätt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

26 svar på God skjuts!

 1. Vi är väldigt kontemplativa här i skogsbrynet, nyårspartyn är okända fenomen, altar mycket lugnt. Men vi har träffat 3 människor den senaste veckan.
  De här månaderna innan vaccinet når oss kan man roa sig med att brodera mer eller mindre djupsinniga texter på fåniga små dukar som man aldrig använder. T ex ”Vila i tid”. Det finns massor med fina broderier på Broderauttexten på Instagram.
  Bl a ”Jag önskar dig en jul och ett år”

  • Karin skriver:

   Det låter rofyllt och bra. Dessutom har ni ju trevligt sällskap (varandra!).

   • Oja! fast jag är inte så intresserad av travsport och han ganska ointresserad av att spinna fårull. Men vi äter tillsammans, det är trevligt.

    • Karin skriver:

     Det är det ju. Trevligt att äta tillsammans. Jag måste uppbringa lite extra entusiasm för att få till de måltider redaktör’n brukade åstadkomma. Men jag fick till en hyfsad boeuf bourguignon häromdagen. Och hans köttbullar vidareutvecklar jag till fulländning och beyond …

     • Kicki Englund Frost skriver:

      Gjorde erat lammrecept häromdagen, det blev gott som vanligt.

     • Karin skriver:

      Med potatisklyftor under och lite citron över det hela?
      Det var ett tag sedan jag gjorde det, eftersom en lammstek räcker alldeles för länge för en person. Men jag kom just på att det går att tärna det man inte orkar äta och frysa in till kommande pyttipannor.

      • Kicki Englund Frost skriver:

       Det var en bog och potatisen för sig. Dessvärre hade jag ingen citron men det gick ner ändå. Men jag har problem med såsen. Kan man få receptet?

      • Karin skriver:

       Heh, ja såsen ja. Det är lite som Karlson på takets kuckelimuckmedicin: Häll ihop sky, grädde, vin, diverse lämpliga kryddor, kanske en klick senap och lite annat som du tycker kan vara gott ihop. Koka lääänge!

 2. Brorsdottern skriver:

  Man kan önska farmaren ett Smått Nytt Får, perukmakaren ett Blått Nytt Hår…. Känner ju många såna! Mille hund ska få ett Gott Nytt Lår (kyckling) då han fyller tolv imorgon.

  Nej, jag har inte smuttat på skumpan men är på väldigt bra humör!

  Ha’re bra allihopa och glöm inte tvätta händerna!

 3. skogsgurra skriver:

  Oj! Höll på att missa att det ska hängas upp en ny Grönköpingskalender på väggen i morgon.

  Jorå, jag har tjyvtittat i den. Ständigt aktuell som GV är så konstaterar man i januari att det inte råder någon lärarbrist i Grönköping. Däremot finns det lite för många elever och det är helt och hållet föräldrarnas fel framhåller hr grundrektor Hagwald.

  Februari? NEJ! – där går gränsen för min civila olydnad.

  I kommande n:ris anar jag att GV behagar komma att driva med de oförvitliga skåningarna. Det ryktas att en ko synts vid riksväg 19 i närheten av Tommelilla och att den anses vara så riskabel att självaste FHM fått en rapport om saken.

  Annat aktuellt kan man läsa om i lokalupplagan. Bland annat följande informativa artiklar och notiser:
  Hur bakar du den bästa lusbullen? Tips: löss kan ersättas med andra kryp och bäst resultat ger den på Brylunda framodlade kosjenillbaggen. Den slår både väggmadamer och huvudlöss med hästlängder. Framför allt blir bullarna grant rödfärgade. Försök med så kallade luskung har inte kunnat genomföras eftersom någon sådan inte kunnat uppbringas.
  Där kan vi också läsa om hur man förhöjer ”Viewer Satisfaction Experience” vid åsyn av televisionsföreställningar av traditionella jul- och dito nyårs-program. Ett originellt knep står hr konstdoktorn S. Berglund för i och med att han påminner om on/off-funktionen (finns på alla moderna televisionsapparater – man slipper alltså kräla bland dammtussar och allsköns ratade smakprover för att hitta stickproppen). Med stickproppen i (eller ON-funktionen ON) blir åskådandet mera intressant. Var det väl egentligen bara under nittonhundrafemtiotalet – innan reguljära televisionsutsändningar av testbilder och marschmusik på grammofon tog sin början – som vanan att samla familj och besökare för en eller annan timmes beskådande av själva apparaten var ett populärt folknöje.
  Å andra sidan, framhåller Hr S. Berglund, kan det i dag vara populärt att ”rycka” proppen (eller som vårt östra broderfolk säger ”rycka OFF-knappen). Det kan ge en högst påtaglig förhöjd ”Viewer Satisfaction Experience”.

  Utan mail och med lite ärvd skinka firar vi slutet på det senaste Annus Horribilis med viss tillförsikt.

  Men GNY känns ändå som ett bra alternativ till God Halka.

  • Karin skriver:

   Men! Utan Grönköpingskalender försmäktar jag i orten. Hur kunde jag glömma denna centrala, för att inte säga vitala del av förberedelserna för det nya året?! Well, det får gå som det går.

   Och språkvaktmästaren påpekar försynt att ett gott nytt år är något som infaller tidigast efter midnatt, medan ett Gott slut, eller varianter på det, är vad som pågår fram till tolvslaget på nyårsafton.

 4. Staffan skriver:

  Inspirerad av ditt inlägg föreslår jag även:

  Fin åktur.
  God transport.
  Hård knuff!

  Det är bara att välja.

  • skogsgurra skriver:

   God skjuts. Här på landet skjuts det alldeles obehärskat. Det bor bergsprängare och det finns några grävåväganläggare runt sjön. Och alla verkar ha sparat på krutet, dynamiten och dynamexen. Ända tills nu.
   Det är en tävling varje år. Högst smäll vinner. Men nu ha det tagit slut på explosivämnena så man kan gå och lägga sig.

   Med dagens förvirring med de, dom, var och vart undrar man om inte ”God skjuts” kan missuppfattas på samma sätt som ”tänka utanför boxen”. Landets populäraste felöversättning, tror jag. Förr tänkte man utanför ramen. Eller ramarna. Att Gud skjuts känns inte som en orimlig tanke.

   Tillägg: Glömde att den motorburna ungdomen ska köra runt med sina GigaBlasterBoomers i bilarna ett tag också. Det passerade just ett par bilar. DET LJUDET tar sig igenom vad som helst. Så det blir väl att pula vidare med något ett tag till.

   • Karin skriver:

    ”Det gäller att tänka innanför boxen”, sa en expedit till mig när jag köpte några otympliga förvaringsboxar och försökte få ner dem i en kasse. Knepet var att lägga dem i varandra först. Fyndig expedit, tycker jag.

    Du tänker dig alltså en framtida scen där ungdomar, eller för den delen några entusiastiska medelålders pyrotekniker avfyrar fyrverkeripjäser i kategorin tungt artilleri mot himlen och upprörd person undrar vad de håller på med Svaret skulle då kunna bli: ”Gud skjuts!”

    Här i orten var det förvånansvärt lugnt i natt, såvitt jag kan bedöma. Jag sov gott vid tolvslaget och vaknade i åttatiden av att jag var kaffesugen.

    • skogsgurra skriver:

     Rätt tolkat!

     Du vistats ju i den mer perifera delen av Bergslagen. Så en tolkning av din ostörda nattsömn KAN vara att det inte finns så mycket sprängstoff att detonera. OCH att kidsen är mera inriktade på lågmäld folkmusik än på kilowattslukande bashögtalare.

     En annan tolkning är förstås att du sover bra av naturen. ”Jag vill se feta människor som sover bra om nätterna” var ju aktuellt redan hos de gamla romarna.

     • Karin skriver:

      Eftersom jag tillbringade nyårsafton i ”orten”, dvs söder om söder i huvudkommunen, är jag bara förvånad över att allt var så lugnt. Jag gick och lade mig i 22-tiden och sov gott i ungefär tio timmar (ja, jag har sömn som hobby). Jag sover bra av naturen, vilket jag alltid gjort, även när jag (som vuxen) vägde 48 kg, så den där passningen om feta människor bortser jag från med en fnysning. Men jag är extremt lättväckt, så ortens fyrverkerier måste ha varit mycket få, små och tystlåtna i mina kvarter.

      • skogsgurra skriver:

       Var alls ingen passning. Ett citat av Julius Ceasar. Jag borde ha lagt till ”och välkammade” för att undvika feltolkning.

      • Karin skriver:

       Som latinare kände jag såklart igen citatet, och en passning är det, inget snack om saken! (Trots det där med välkammad.)

  • Karin skriver:

   Staffan, ”Hård knuff” låter kanske lite väl brutalt, men i övrigt kan nog dina förslag funka. Det är som språkvårdarna brukar säga: När ett ord eller uttryck används tillräckligt ofta finns det.

 5. Paula skriver:

  Vackra svanar på bild, de är dock betydligt graciösare simmande i vatten än på land där de blir vaggande tjockfötter…
  På finska säger man Hyvää vuodenloppua, Gott årsslut direktöversatt. Men tyvärr används ju inte det uttrycket i svenskan.
  Nu önskar jag God fortsättning, dvs. hyvää vuodenjatkoa .

Kommentarer är stängda.