Vad blir nästa steg, månntro?

Jag tömmer bloggens låda med skräpkommentarer då och då och kollar om någon riktig kommentar hamnat där av misstag (en relevant kommentar kan uppfattas som spam av den automatiska spamkontrollen om den har många länkar). Idag var det bara skräp, men kommentarerna har ändrat karaktär. I stället för långa haranger på ryska, eller övertydliga säljförsök, dyker det upp nästan normala kommentarer. Trevliga och uppmuntrande, men mycket allmänt hållna.

”Hej, det är jag! Jag brukar besöka den här sidan varje dag eftersom den är så bra och verkligen delar med sig av kloka tankar.” Avsändaren är en säljsajt för fotbollströjor.

”Howdy! Den här bloggen är toppen! Inlägget påminner om min rumskamrat, som alltid pratade om detta. Jag vidarebefordrar till honom, för jag är säker på att han kommer att gilla det.” Denna kommentar gällde inlägget om Sofia-gympan, ett samtalsämne som rumskamraten tydligen tjatade om hela tiden

”Spiced ham”= SPAM. Eller mer korrekt: Something Posing as Meat. Innehåller slaktrester, vatten, salt, potatismjöl, socker och nitrat. Att det används i betydelsen skräpkommentar kan bero på en populär Monty Pyton-sketch, där menyn på en restaurang är full av (oönskad) SPAM.

”Intressant och läsvärd sida! Men borde du inte ha bilder också? Det skulle höja läsvärdet!” Eh, bilder? Ännu fler?

Det är uppenbart att spamproducenterna förfinat sina verktyg. Och jag undrar hur nästa steg ser ut. Med hjälp av robotanalys borde det vara lätt att se vad ett inlägg handlar om och skapa spamkommentarer som anknyter till ämnet. Då gäller det att webbhotellen och spamkontrollen hänger med, så att det går att hålla rent i kommentarsfälten. Ungefär som kapprustning. Starkare pansar ger starkare projektiler som ger ännu starkare pansar, etc.

Nedrustning vore ett bättre alternativ. Peace and love!

PS. Just som jag postat det här inlägget med en undran om vad spamvärlden ska hitta på härnäst, släcks hela sidan ner! Det var väl ändå att ta i, hörni alla spammare!

Nu är den igång igen, utan lösensumma, så man får väl vara glad att man får vara tacksam.

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Vad blir nästa steg, månntro?

 1. Karin Eklund skriver:

  Jag lade märke till att din sida inte gick att nå, så jag gjorde likadant för att inte bli fångad på något märkligt sätt av de där spammisarna, jag drog mig ur men nu är du tillbaka igen. Härligt. Så bra att de inte kräver lösensumma. De gjorde de hos oss på Pettas hemsida. Skulle i inte betala en rätt hög summa så skulle vi inte få tillbaka vår hemsida. Men vi var snälla vi och tyckte att de kunde behålla den om de så nödvändigt ville ha den. Utan att vi ville ha betalt rent av.
  Förbenade skurkar säger jag. Hur ska man kunna tänka Peace and Love när man vill kriga?
  Man får vara glad för att man får vara tacksam :)

  • Karin skriver:

   Det verkar ha varit ett slumpartat sammanträffade, mitt raljerande med spammandet och nedsläckningen av sidan. Webbhotellet meddelade ganska omgående att det uppstått ett tekniskt problem osv. och det åtgärdades någorlunda snabbt.

   Men vad jobbigt att få hemsidan kapad så där. DÅ vill man verkligen kriga!

 2. Tove Olberg skriver:

  Oj oj mycket på en gång här, nu tog jag med mig Sofia gympa inlägget och det föregående detta. Jag kom heller inte fram på din sida vid flera tillfällen under dagen här. Ja, det var då ett sammanträffande. På förra bloggen min som var en WP domän, via Onecom ramlade det ner mycket konstigt i kommentarsfält. Sälja vapen, spela in porrfiln några av dem och så goda råd om hur jag kunde göra min blogg mer läst så klart, till ett pris av …
  Skönt du är nåbar och att det ordnat sig med spam – tills nästa gång kanske :-)

  • Karin skriver:

   Det är nog inga bra karriäralternativ, det där Tove. Vapen och dubiösa filmer:) Nej håll dig till målandet och skrivandet i stället!

   Visst är det en besynnerlig värld ibland, detta. Men för det mesta funkar det ju ändå och så länge det är mer nöje än krångel fortsätter jag nog. Hoppas du gör det med!

 3. skogsgurra skriver:

  Att rensa mellan 50 och ett par hundra mail varje dag börjar bli rutin.
  Jag kollar ibland om det kan vara något seriöst erbjudande och då hittar jag en hel del intressanta erbjudanden om piller. ”Så du funkar bättre i sängen”.

  Det är väl bra för dem som har sömnproblem. Men jag sover bra så dom åker också i papperskorgen . Visst är dom vackert ljusblåa och jag föreställer mig att de har en mild smak av blåklocka och lavendel. Men, som sagt, jag sover bra och har inte provat dom.

 4. Fy, vad tråkigt med alla dessa spam!
  Ibland undrar jag vad de vill vinna på det.
  Skön helg!

  • Karin skriver:

   Ja, jag har svårt att förstå affärsidén med spammandet. Även om det är spamrobotar som håller på måste någon programmera dem. Och sen hamnar allt förhoppningsvis ändå i något spamfilter.

   Detsamma till dig!

 5. Paula skriver:

  Men som du blir ansatt av onda makter. Först en massa i mejlkorgen och nu på bloggen! Skräpkommentarer tar ett program hand om, men när jag skrivit inlägg under rubriken Läst, då väller det in oönskade spam. Dock bara på engelska och alltid säljsidor från olika firmor. Lätta att ta bort. Några personliga spam liknande de du fått har jag faktiskt aldrig råkat ut för! Däremot får jag ibland mail om att något företag vill göra reklam på min sida, alltså sponsra något inlägg där man talar vackert om en produkt. Men si det vill jag inte…
  Ha en fortsatt fin helg!

  • Karin skriver:

   Eller hur? Makterna är emot mig.

   Det där med ”samarbete” i form av reklam känns som en mycket dålig idé. Jag får sådana förslag alltsomoftast, men tackar alltid nej, om jag ens kommer ihåg att svara. Det är ju lite som skillnaden mellan SVT och reklamkanalerna: SVT gör program för sina tittare. Reklamkanalerna gör program för att förse annonsörerna med kunder.

   God helgfortsättning till dig också!

   • skogsgurra skriver:

    Du är i gott sällskap även här. När (Kgl?) Postverket organiserade brevbärningen satte Strindberg igång med omfattande korrespondens. Han var osannolikt flitig och många av hans brev betraktades nog som spam av mottagarna.
    Och att Makterna var inblandade anar jag att du alluderar till i inlägget.

   • Karin skriver:

    Ja, plötsligt har Makterna börjar intressera sig alldeles för mycket för mig.

    Strindberg måste ha varit mycket nöjd när generalpostdirektören A. W. Roos både införde lantbrevbäring (-bärning?) och avlönade brevbärare i städerna, precis lagom för att Strindberg skulle kunna spamma fritt. På den tiden var det dessutom brevutbärning ett par gånger om dagen, i alla fall i Stockholm.

 6. Staffan skriver:

  Det var intressant, det där om brevutbärning ett par gånger om dagen. Bjärt kontrast till dagens futuristiska satsning från Postnord: Utdelning varannan dag. Vi brevskrivare är ute på det sluttande planet…

  Noterar att det åter tar lång tid att nå din blogg. Be administratorn rensa kugghjulen från sirap.

  • Karin skriver:

   Undrar just om det hjälper med sirapssanering när Makterna är inblandade.
   Just nu verkar det vara något bättre, men man vet ju aldrig så noga med Makterna.

Kommentarer är stängda.