När modellen tröttnar

I morse började jag på dagens akvarell, men så kom det annat emellan, bland annat en trevlig utflykt med delar av familjen till Flatensjön. Vi bor i så vackra trakter att det går utmärkt att stanna hemmavid under påsken.

Jag tänkte att jag skulle måla av mina tulpaner från tidigare i veckan, medan de är så där lagom halvvissna och tacksamma att måla av. För att utmana mig lite placerade jag dem så att det blev en skarp skugga bakom. Det är det där blyertskrafset som syns till höger om buketten.

Sedan hittade jag som sagt på en hel del annat under dagen och nu när jag skulle måla klart hade mitt motiv tröttnat och solen hade försvunnit och därmed också skuggan. Så dagens bild får bli en ofullbordad målning.

Här visar mina tulpanmodeller med all önskvärd tydlighet att de tröttnat på att vänta på konstnären.

Kanske jag fortsätter i morgon, i så fall från skissen. Mina modeller lär ju har givit upp ännu mer i morgon och troligen tappat de flesta bladen.

Nu har jag just försetts med påskgodis och nya, fina ”gnissliga” tulpaner, så jag klarar mig. Backar upp med en liten påsksupé av traditionellt slag och bra musik.

Glad påskafton! Hoppas det är tryggt och trivsamt i alla olika karantänpörten!

Det här inlägget postades i Planering och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på När modellen tröttnar

 1. hyttfogden skriver:

  Ett tips:
  Skapamer.se har en akvarellmålningskampanj med 20%. Jag har köpt garn och annat i handarbetsväg från dem och de har alltid skött sig bra. Leveransen sker sedan något år med beteckningen MTD (morgon tidig distribution). Minns att jag blev något till förvånad då jag skulle ta in morgontidningen och samtidigt hittade ett paket med grejer jag beställt. Skulle grejerna inte få rum i postlådan ställer tidningsbudet dem
  bredvid lådan. Förutsättningen är förstås att man inte har några tjuvaktiga grannar
  för att allt ska avlöpa bra.

  • Karin skriver:

   Vad bra! Ser att de har block med ”min” gräng, 300 g och bra storlek. A3-formatet är slut (en corona-effekt, kanske?), men det funkar med snäppet mindre också. Tack för tips!

 2. skogsgurra skriver:

  Köpte du modelltulpanerna av ”ett pittoreskt inslag i gatubilden”? Och tog taxi hem för att hinna måla av dem innan de sloknade.

  • Karin skriver:

   Men kära nån, inte får jag gå i närheten av pittoreska inslag i gatubilden och inte får jag åka taxi. Mina tulpanmodeller levererades av Mathem, med iakttagande av alla avståndsregler, i början av veckan. I morgon har jag troligen att välja mellan å ena sidan bladlösa tulpaner och å andra sidan de sprillans nya som jag fick för ett par timmar sedan, men de kommer att vara lite för rakryggade och släthyade för att vara kul att måla.

 3. margaretha skriver:

  Du får ägna dig åt helt döda stilleben i fortsättningen – döskallar, gamla böcker, värjor och glasögon har jag förstått ska vara tålmodiga. Så småningom lägrar sig förmodligen dammet över det hela, men det blir en nyttig utmaning att måla ett vackert dammlager.
  Margaretha
  PåSladden: en broderad duk med knypplad spets blir vackert att skrynkla ihop i ena hörnet också.

  • Karin skriver:

   Intressant idé. Ska fundera på det. Lite damm skapar fin patina. Jag minns att min pappa, som var lika flitig som duktig fotograf, gärna såg ett litet dammlager på blanka möbler när han fotade, eftersom det blev för blänkigt annars.

 4. Karin Eklund skriver:

  Jag ser framemot att få se en akvarell av tulpaner utan tulpaner. Det finns ju sådana också om de bara får vara med ett tag.

  Glad påskdagsafton!

  • Karin skriver:

   Det kallar jag en utmaning. Eftersom Kasimir Malevitjs redan har målat en tavla som heter ”Vitt på vitt” får jag försöka hitta en annan vinkel.

 5. Paula skriver:

  Flatensjön, finns i Stockholm, är det där du också har din hemvist? Bodde där i tjugotalet år, innan jag begrep att jag var en riktig lantis. Om jag fick leva om mitt liv (eller när jag lever mitt nästa liv) ska jag satsa på konsten, kanske har man då fötts med lite anlag också…Du är duktig på att måla, jag är både feg och saknar talang, men, jag uppskattar dem som kan!

  • Karin skriver:

   Japp, numera bor jag delvis i Skarpnäck, delvis i Horndal. Fast just nu håller jag mig till Skarpnäck, eftersom det är där jag är skriven och det är den sjukvård jag ska belasta om jag skulle råka bli sjuk. Hoppas på lite lugnare läge till sommaren så att jag kan titta till mitt fritidshus.

   Det roliga med att måla är ju att det blir omedelbart resultat. Sen behöver man ju inte visa för någon och man inte är nöjd. Jag tror inte så värst mycket på anlag – det är mycket en träningssak. Och jag hade förstås turen att växa upp med föräldrar som var intresserade och uppmuntrande.

Kommentarer är stängda.