Molnigt

Idag är det världsbokdagen, Cervantes dödsdag (på ett ungefär) och Shakespeares födelsedag (också lite ungefärligt). Hursomhelst har UNESCO tyckt att det är en lämplig dag att fira Boken.

Nu har jag ju redan målat böcker häromdagen så det får bli något annat motiv för dagens akvarell. Det ligger nära till hands att försöka illustrera något Shakespearecitat. Sådana vimlar det ju av, men hur många är måleriska, egentligen. Jomen här: Every cloud engenders not a storm (Henrik IV), dvs alla moln bär inte på stormar. Moln får det bli.Konstigt akvarellpapper. Väldigt kraftigt, som kartong. Vanligtvis brukar jag måla på papper som väger 300 gram per kvadratmeter, ibland 640. Det här verkar väga bortåt 800. Jag vet inte när jag skaffat eller fått det, men jag misstänker att det var ett tag sedan. Det luktar lite skumt om det när det är vått. Gammalt lim kanske. Och jag hittar ingen stämpel.

Det går att måla på i alla fall, även om det har sina egenheter. Nån slags hård ytbehandling som gör det svårt att lägga flera lager. När jag skulle mörka ner granskogen till vänster försvann skogen nästan helt – den nya färgen liksom schasade bort den gamla, så det fick bli favvomotivet istället, lite bergknalle.

Det här inlägget postades i #när det skiter sig, Böcker och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Molnigt

 1. Gerd skriver:

  Jag gillar den akvarellen på det grova papperet!
  En gång i tiden försökte jag mig på att måla också, målade mycket när jag var yngre. Inget nu. Lusten har försvunnit, stickar raggisar med fantasi i stället.
  God kväll!

  • Karin skriver:

   Tack Gerd! Det var lite annorlunda, det där pappret. Jag är van vid att färgerna har lite egna idéer om hur det ska vara, men nu la sig pappret i diskussionen också.

   Raggisar med fantasi låter både snyggt och skönt!

 2. skogsgurra skriver:

  800 g är grovt. Djupafors (Numera franskägt, Cascades). De körde simpla kvaliteter. Mycket pizzakartong, möjligen upp till 800 g men kan inte påminna mig att jag såg så grova grejar. Slipmassa på insidan och bestrykning på utsidan.

  Den mysko lukten kan ju vara gamla pizzaångor…

  Tycker om molnen. Så ska moln se ut!

  • Karin skriver:

   Värre än så kapten Haddock, det luktar inte begagnad pizzakartong, utan mer begagnad pizza.

   Tackar. Moln är nästan lika kul som bergknallar!

 3. Musikanta skriver:

  Underbara moln! Jag tycker det är jättesvårt att måla moln trots att jag varit inne på Youtube många gånger och tittat på videofilmer med konstnärer som målar sådana. Men jag kanske ska ta någon övningsduk och bara måla sådana. När jag har en tavla nästan färdig vågar jag inte måla dit några.
  (Tänkte på dina fina akvareller om du ska ha någon utställning i framtiden. Glasa inte in dem utan ha dem bara med passepartouter. Hopplöst att fota sånt som är inglasat.)
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Tack, Ingrid! Ja, moln är lite trixigt. Här gick det rätt bra att ”lyfta bort” färg där jag ville ha moln, tack vare att akvarellpappret var lite speciellt.

   Visst är det trist att akvareller behöver skyddas på något sätt. Men för tillfällig användning, som en utställning kan man ju låta bli. Jag har dock ingen aning vad jag ska göra med alla dessa målningar!

   Vet du, jag tog fasta på din kommentar om den där ladan och kompletterade med lite kirskål och en lätt gulaktig lavering på marken till vänster. Jag hade inte sparat ut för blommor där, men det behövdes en gulton.
   ladan

 4. margareta börjesson skriver:

  Fina – alla dina målningar – och jag som inte vet någonting om en akvarellmålares misstag gillar dem också, misstagen och den här målaren! Härligt, hoppas du på något sätt kan göra en utställning av alltsammans – vill gärna se dem alla på en gång, och kanske hitta någon sorts hittills (för mig) missat sammanhang – dina hus med lite gulare ton är bra.

  • Karin skriver:

   Jag gillar också misstagen – de är lärorika och ger mycket energi för förnyade försök.

   Sammanhanget stavas nog Corona. Eller Decamerone. Hela projektet kom ju till när jag kom att tänka på de hundra Decameronenovellerna. Aha, tänkte jag. Hundra noveller under pesten i Florens, eller hundra akvareller under coronakarantänen kan ju gå på ett ut! Men vad jag ska göra med dessa hundra måldningar sedan har jag ingen aning om!

 5. Gabrielle skriver:

  Hej, Karin! Blir inspirerad av dina fina akvareller. Tycker mycket om den molniga i det här inlägget! Vacker!
  Och nu har jag kommit så långt i alla fall att jag äntligen skaffat ”akvarelldon” i affären på Olofsgatan som du rekommenderade. Nu ska jag bara ta sats också… innan jag börjar prova. Måste ordna till var jag kan vara först, vilket bord m.m. + gruva mig lite. :-)

  • Karin skriver:

   Heja! Ett bra sätt att komma igång är att göra en bra karta över sina färger. Måla upp dem rätt stort, alltså inga små duttar utan gärna ett par tre cm i fyrkant.

   Jag använder min karta när jag vill testa någon färg som jag inte använder så ofta. (Ja, jag har onödigt många färger.) Då är kartan en bra påminnelse om hur den beter sig. Såhär ser kartan ut över mina blå och några jordfärger.

   färgkartan

   • Gabrielle skriver:

    Bra tips. Tack! Jag ska prova att blöta papperet först sen tejpa upp det på en skiva, låta det torka och sen göra färgkartan.
    Vad jag än gör med färg på papper blir väl en träning, en lärdom. Hoppas jag.

Kommentarer är stängda.