To go or not to go …

Såhär års är det många som toklängtar till fjällen. Det förstår jag så innerligt väl. Men man kan inte få allt här i världen. Långsamt börjar det gå upp för de flesta att det inte bara handlar om den egna hälsan. Som i: ”Jag är inte orolig” ”Jag mår finfint” eller  ”Jag klarar mig alltid”, utan om hänsyn till andra. Och om hänsyn till en sjukvård som inte klarar en anstormning av utsocknes, särskilt inte om de, utöver att bryta benen i backarna och bli sjuka på vanliga sätt, dessutom också kan ha med sig coronavirus.

Folkhälsomyndigheten har som vanligt nyanserade råd. Om man lyssnar på vad de faktiskt säger, så är det inte så svårt att följa med. Om man har en egen eller hyrd stuga, om man köper med sig det man behöver så att man klarar sig utan att komma i kontakt med andra på orten och om man har egen transport och kan åka hem igen om någon i sällskapet blir sjuk, ja då är det OK att åka. Helst  för att åka längdspår, dock, eftersom liftar och liftköer är riskfaktorer. Om inte det upplägget fungerar, bör man tänka sig för ordentligt och helst avstå.

På skidorterna har gondolliftar och kabinbanor stängts, köerna till andra liftar regleras noga, restaurangerna planerar om, after ski är nedstängt. Men ändå … är det nödvändigt?

Akvarell nummer tio är en enkel snabbakvarell. Först duttar man på någon lämplig färg, sedan duschar man vatten med en blomspruta så att färgen rinner ut lite och drar med penseln där man vill ha längre skuggor. För att få lite struktur i skuggpartierna kan man trycka till med skrynkligt hushållspapper, medan färgen är fuktig. Sist målar man himlen och ser till att spara ut mycket vitt vid topparna.

Själv var jag lite fundersam om jag alls skulle åka till landet för ett tag sedan. Men sommardäcken bor där och jag hade också tid för en bilservice, som jag redan skjutit upp för länge. Det är bara ett bara timmars bilresa dit och övriga familjemedlemmar har goda möjligheter att undsätta, om det skulle behövas.

Det gick inte att få hemleverans av matvaror, men det gick att få en matkasse packad som jag kunde hämta upp i butiken. På bilverkstaden höll vi ordentligt Corona-avstånd. I övrig åkte jag bil till verandatrappen och höll mig hemma, bortsett från ensamma skogspromenader. Därmed hoppas jag uppfört mig som en ansvarskännande medborgare.

Uppdatering den 28 mars. Skistar ändrar sin policy om avbokningar. Klokt.

Det här inlägget postades i akvarell, Att måla, Att resa, Debatt, Livet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på To go or not to go …

 1. margaretha skriver:

  Håller med dig på alla punkter.
  Det är ju lite tröttsamt att höra av självutnämnda experter hur den här pandemin borde skötas. Så länge de inte gör en insats utan bara pratar (och skriver) så hjälper de ju ingen.
  Själv har jag det hur bra som helst, men jag lever ju sedan många år den sortens eremitliv som myndigheterna nu ålagt oss att leva. Skulle elektriciteten, och med den vatten och värme, försvinna skulle jag inte vara fullt så belåten.
  Ha det så gott!
  Margaretha
  som ännu inte
  fått däcken bytta

  • Karin skriver:

   Ack ja, om man kunde gå off grid och vara helt självförsörjande. Ungefär som min farfar och farmor. Potatisland och jordkällare så att det räckte hela vintern. Många äppelträd. Bärbuskar. Lingon i skogen. Ko, gris och höns. Egen brunn. Fisk i sjön. Det tog lång tid för mig att komma över känslan att man nog egentligen borde ha ett potatislager så att det räckte fram till nästa sommar. Som samhälle borde man kanske tänka i de banorna.

 2. Lotten Bergman skriver:

  Med beröm godkänt! Både vad gäller dagens vackra akvarell och beslutet att åka iväg från storstan!

  Här i Eskilstuna är det väldigt lugnt. Alla håller sig verkligen på sin kant. Och ändå dör förvånansvärt många av coronaviruset i just Sörmland …

  • Karin skriver:

   Tackar!

   Oj, varför Sörmland, kan man undra. Lite underrapporterat, tycker jag, men hela landet ligger nog i Stockholmscoronaskugga, verkar det som.

 3. Oj! Där satt den, akvarellen! jättefin.

  Det var länge sen jag hörde/såg så många konserter, det livesänds ganska ofta på Facebook och jag blir så larvigt rörd varenda gång musiker lägger ner jobb på att pigga upp tillvaron för alla karantänade.

  Idag var det mesta slut i kylskåpet, och det hårda brödet vilket är nära katastrof för maken. Så vi åkte och handlade och det känns som om jag tjuvrökte eller snattade eller var allmänt småkriminell. Men hur ska jag annars få hem maten?

  • Karin skriver:

   Ja, mycket nätkultur blir det! Jag har sett exempel på körsång via nätet alltså där körsångarna kan vara med live med sin körledare, var och en hemma hos sig. Och vår lilla akvarellgrupp får numera våra lektioner via nätet. Sen lägger man ut resultatet och kommenterar varandra. Och så konserter på det. Hur hade det varit i detta läge om inte nätet fanns, undrar jag ibland.

   Men aja baja att tjuvröka! Borde gå att fixa hemkört på något sätt, tycker jag. Eller i alla fall hämtkassar. Eller snälla grannar, som Skogsgurras. Jag veeeet, det kan bli fel slags ost och röd mjölk i stället för grön eller tvärtom. Och hur ska man kunna göra listor om man inte vet vad man vill ha? Det går, jag lovar!

 4. skogsgurra skriver:

  Spontant dyker ordet ”Härlig!” upp. Med inbyggt utropstecken. Och sedan tog orden slut. Jag fotograferade ett gråbergsupplag i Kiruna en gång. Gav en liknande känsla.

  Vår granne (inte den som stjäl snön för oss och inte den som drar upp kanoten ur sjön när den hotar att frysa fast och inte den urstarke som ledigt lyfter en jättetung kompressor ur bilen* utan den fjärde) jobbar på vår lokala ”Food Outlet”. Hon får en lista och plockar ihop vad vi behöver, ställer kassen i skyddat läge och ringer på dörrklockan. Man vill ju kramas lite. Men det får vi ta senare.

  *Lottens Hesa-fredrik-kompressor. Tung fan.

  • Karin skriver:

   Det är för den där känslan inför fjällen som jag förstår varför folk längtar dit. Det är – ja, ”härligt” är ett bra ord! När jag jobbade i Gstrein utanför Kitzbühel låg mitt rum så att jag hade utsikt över Wilde Kaiser och oj, vad jag saknade det när jag kom hem. Sen finns det ju de som vill till skidorterna av andra skäl, och jag hoppas att dom håller sig hemma i dessa after after ski-tider. Post-after ski? Anti-after ski?

   Bra grannar! Vad komprimerar du med kompressorn?

   • skogsgurra skriver:

    Ingenting. Den urstarke grannen blev kär i den. Så han bar hem den. Men Lotten fick plats i källaren och grannen är numera extremt vänligt sinnad. Det ska jag nog ha nytta av nån gång framgent.

    Vad man vanligen komprimerar med en kompressor? En gasblandning bestående av ca 80% kvävgas, 20% syrgas, CO2 och argon, xenon, helium och annat skräp.

   • Karin skriver:

    Aha, sånt skräp. Det lät så farligt att jag blev tvungen att googla. Verkar inte vara direkt livsfarligt …

    Vet Lotten om att hon numera bor i grannens källare?

    • Lotten skriver:

     Jag tror att jag vet att hesafredrikkompressorn flyttade hem till en okänd männska, men jag hade helt glömt att jag fick plats i källaren. Trivs jag?

     • skogsgurra skriver:

      Jag tror det. Du gör dig nyttig och är berömd i hela kvarteret. Rätt så omtyckt verkar du också vara.

      Källare är du ju redan van vid. Du intog i början en central plats i vardagsrummet men flyttades på egen begäran ut till de övriga maskinerna i källaren/verkstaden.

 5. Paula skriver:

  Hej, här på min lilla turistort med vår lilla skidanläggning tror jag man bestämt att fortsätta hålla öppet. Men det är otroligt glest med gäster i backen, brukar titta på deras webbkamera. De som kommer hit för att åka skidor bor i stugor med självhushåll, mest är det barnfamiljer, eftersom anläggningen helt riktar in sig mot dem då vi inte har några svarta backar. För min del spelar det ingen roll om de är här eller inte, jag får lita på myndigheterna som borde ha bättre kunskap än jag.
  Ha en fortsatt skön helg

  • Karin skriver:

   Det verkar ju rimligt och helt i linje med de råd och anvisningar som finns. Man får hoppas att alla håller de avstånd de ska – det verkar ju finnas förutsättningar för det!

Kommentarer är stängda.