I takt med tiden?

Jag lyssnar ofta på Spanarna i Sveriges radios program 1, ett roligt program som fångar upp trender och tendenser och försöker förutspå hur det ska gå. Ibland helt galna exempel, ibland ganska vardagliga och näraliggande.

I fredags oroade sig en av spanarna över alla vardagsföreteelser som försvunnit, till exempel transistorradion, armbandsuret och piskställningen.

Där satt jag och lyssnade på programmet i min gamla välfungerande transistorradio som alltid hänger med, jag kollade tiden på mitt armbandsur, som jag inte klarar mig utan och på gården utanför står en rejäl piskställning.

Jag tror att spanaren menade att detta är företeelser som bör bevaras och vårdas, men jag är inte helt säker. Frågan är alltså: Är jag helt i takt med tiden, eller ligger jag kanske till och med lite i framkant?

Och apropå det där med tid har jag helt och hållet tänkt om när det gäller sommar- och vintertid!

Jag har länge hävdat att vi borde sluta med det där irriterande bytandet hit och dit. Jag har till och med skrivit till EU och bett om deras tre bästa skäl till att hålla på och ställa om klockan sådär. (Det var innan man tog det kloka beslutet avskaffa systemet med tidsbyten.) Svaret blev ett icke-svar som förklarade solens gång för mig, möjligen genererat av artificiell ointelligens.

Men i alla fall: nu har man släppt denna tanke och vi slipper byta mellan sommar- och vintertid och då uppstår frågan vilkendera vi ska välja. SOMMARTID, såklart, har jag sagt i många år. Men så påpekade någon klok person att frågan inte handlar om ifall vi ska ha sommar eller vintertid (eller normaltid, som det egentligen heter). Det handlar om vilken tids-zon vi vill tillhöra. Vill tillhöra samma tids-zon som Finland, eller vill vi hålla oss till vår gamla vanliga zon, (Greenwich minus en timme – NEJ för sjutton, Greenwich + en timme rättar mig kommentatören LL99) som innebär att solen står som högst på himlen när klockan är tolv på dagen.

Det verkar vara det förnuftigaste, tycker jag, och då slipper man ju ställa om alla landets solur också. Normaltid, alltså.

Det här inlägget postades i Att tolka, Debatt, historia, Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på I takt med tiden?

 1. storfiskarn skriver:

  När det gäller tiden så är det en känslig fråga. Armbandsuret med visare och en rund urtavla är pedagogisk. Man förstår att tiden går runt under dygnet jag tror att det blir svårt för nästa generation att uppfatta tiden om den bara visas som rullande siffror. Transistorn har vi nog kvar fast vi inte ser den som sådan. Ordet transistorn kom ju till när tekniken övergick från elektronrör till transistorer. De tog mindre plats och fordrade mindre ström vilket innebar att de blev hanterbara att ha med sig. Men transistorerna som detaljer finns ännu kvar i de nyare apparaterna också.
  När det sedan gäller sommartid eller vintertid då är det en mycket allvarligare fråga. Det fordrar nog en folkomröstning innan vi bestämmer oss för hur det ska vara i framtiden.
  Det är väl en lagom fråga att tvista om. Med tanke på hur det utvecklat sig med Brexit så bör vi nog inte hitta på folkomröstning om någon viktigare fråga, sommartid eller ej är väl en bra fråga? Om det skulle bli oavgjort resultat i folkomröstningen så får vi ta till soluret som enväldig domare.

  • Karin skriver:

   Ja, kanske en folkomröstning skulle pigga upp? Men i så fall vill jag gärna att frågan formuleras annorlunda, alltså inte: Sommartid eller vintertid? Jag har sett alltför många intervjuer om detta med ”folket på gatan” där svaret blivit: ”Jag gillar sommaren, så det är klart jag vill ha sommartid!”
   Den rimliga frågan är: ”Ska vi byta tids-zon?” Och ditt förslag att soluret får utslagsröst är genialt!

 2. margaretha skriver:

  Naturligtvis ligger vi båda i framkant!
  Jag har bara en piskställning, men armbandsur har jag i parti och minut – fast jag har i hela mitt liv levt tidlös.

  En vetenskapskvinna (minns inte namnet) förklarade att normaltid är det som är bäst för människorna, vilket jag alltid tyckt.
  Margaretha

 3. LupusLupus99 skriver:

  Sommartid är GMT +2, normaltid är GMT+1. Ska vi ha en tid ska
  det vara normaltid. Det är mer än tillräckligt mörkt ändå på morgonen
  när man ska till jobbet, vid 06.15. De som vill motionera efter jobbet
  får gå upp en timme tidigare och motionera före jobbet istället.

  • Karin skriver:

   Såklart! GMT+1 (eller 2) blir det förstås. Känner mig pinsamt Sverigecentrerad. Så här tänkte jag när det blev galet: När klockan är 12 här är den bara 11 i Greenwich, alltså är det GMT – 1.
   Borde ha tänkt: När klockan är 12 i Greenwich är den 13 här, dvs GMT + 1!

 4. Kicki Englund Frost skriver:

  Borde vi inte ha tre alternativ i folkomröstningen, det känns väl traditionellt och bra. Linje 1, linje 2 och linje tre.
  (vilken himla tur att den idén inte var uppfunne när vi röstade om vänster/högertrafik)
  För övrigt anser jag att klockan är 12 närsolen står rakt söder.

  • Karin skriver:

   En halv tids-zon, kanske?

   Högertrafikomröstningsexemplet påminner mig om Harry Scheins påpekande i någon hetsig debatt (om något helt annat): Kompromisser kan vara bra ibland, men om man åker skidor i en brant backe och det står ett stort träd i vägen, rakt fram, bör man svänga åt höger eller vänster. En kompromiss i det läget är inte att rekommendera.

   Jo, i Mora står solen nästan rakt i söder när klockan är tolv, i alla fall i normaltidsfallet. I Tällberg är det klockrent, så att säga, eftersom Tällberg ligger på 15 graders ostlig longitud, som är den mellaneuropiska tidsmeridianen, dvs den som säger att klockan är tolv när den är det – eller, äsch, du fattar. Stockholm avviker med 12 minuter och 14 sekunder åt ena hållet och Göteborg med ungefär lika mycket åt andra hållet och i Haparanda är klockan halv ett när solen står rakt i söder. Men jag tror ändå inte att någon vill ha tillbaka gamla tiders alla lokala tids-zoner.

 5. Karin Eklund skriver:

  Jag är då inte i takt med tiden…som inte har kommenterat här förrän nu.
  Men en framkantsmänniska är jag också, så hurra för oss som är sådana.
  Ha det bra på andra sidan potten!

  • Karin skriver:

   Jooodå, på denna sällanblogg, är du visst i takt med tiden!
   Och dessutom en timme före oss. Kan det bli mera framkant?

Kommentarer är stängda.