Kycklinglevermoussen – den leve!

Här kommer utlovat recept på kyckliglevermousse. Det här är ett väldigt robust recept som kan ändras om lite hursomhelst. Jag gör olika varje gång och har inget skrivet recept.

Det viktiga är kycklinglever, lök och ansjovis. Jag tycker det blir godast att krydda med kryddnejlika och kanske enbär, men det går att ta rosmarin i stället. En skvätt madeira funkar fint som smaksättare, men kan bytas ut mot något annat som ger lite syrlig sötma. Jag har testat svart vinbärssaft (går bra) äppeljuice (går också bra) hjortronsylt (mindre lyckat) och en kombination av tomatpuré och citron (väldigt lite citron!). Man får pröva sig fram. Det är ju någorlunda billiga råvaror.

Det här behövs: 
- Färsk kycklinglever om det finns, annars fryst, 400 gram, 
- En stor rödlök (eller två små, eller gul, eller 4 schalottenlökar), 
- Ett par vitlöksklyftor, 
- 2-3 ansjovisfiléer (jag tar mer, ungefär en halv liten ansjovisburk, 
 med spad och allt, men det är för att jag gillar ansjovissmaken), 
- 2 krossade kryddnejlikor, ev ett par krossade enbär, 
- Salt och svartpeppar, 
- Lite madeira, 
- En stor klick smör 
- Grädde om man vill ha en moussig konsistens

Skölj levern och skär i mindre bitar. Hacka lök, vitlök och ansjovis. Stek lök och vitlök först, gyllenbrunt i smör. Lägg i levern och genomstek den. Blanda ner ansjovis, madeira, nejlike- och enbärskrosset, peppar och salt. Låt steka ihop ett par minuter. Mixa i en matberedare när det svalnat lite. Klicka ner smöret och mixa till en slät smet. Det går att smaka av kryddningen vartefter eftersom allt ju är genomstekt och klart.

Om man häller upp detta i en snygg pyts och ställer i kylen så att det stelnar, har man ett gott smörgåspålägg, typ leverpastej. Man kan man fluffa upp med vispgräddem man vill ha mousse. Antingen ovispad, eller vispad, beroende på hur fluffigt man vill ha. Gott att servera på rostat bröd med gurka, äpple eller päron och lite balsamvinäger. Eller på små crostinis. Eller på en limpsmörgås…

Det här inlägget postades i Att tolka, Jul, Språkpolisen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Kycklinglevermoussen – den leve!

 1. Hurra! Tusen tack! Jag sparar receptet till nästa gång det kommer hungrigt folk, just nu har det farit åt annat håll. Lika bra det för jag ängar mig mest åt Alvedon och pappersnäsdukar.
  Den där bilden på förra inlägget, det är jättebra, speciellt himlen och jösses vad kallt det ser ut.

  • Karin skriver:

   Usch för förkylning på nyårsafton! Vill du ha lite huskurer, eller är du redan välförsedd med sånt?

   • Kicki Englund Frost skriver:

    Eftersom jag var duktig gamling och vaccinerade mig mot influensa så fick jag en vanligt folkförkylning istället. Snart över, ska bara gnälla lite så jag blir ompysslad.

 2. Musikanta skriver:

  Ibland önskar jag att jag inte vore gift med en vegetarian…
  Gott Nytt år önskar Ingrid

  • Karin skriver:

   I år har jag sett de mest överraskande vegetariska alternativ på julborden, så vem vet – det kanske går att klura ut en vegetarisk variant på detta recept också. Men det kräver nog en del experimenterande, gissar jag. Veganvarianten på inlagd sill var riktigt trevlig, aubergine i stället för sill, men i övrigt allt lika. Helt OK.

   Tack för i år och gott 2019 önskar jag dig och din vegetarian:)

Kommentarer är stängda.