Lite anakronism får man ju tåla, men…

TV-serien ”Vår tid är nu” är ett välkommet inslag på måndagskvällarna. Men just idag kändes det som om serien är inne i en  formsvacka.  Ska man verkligen knö in död, födsel, otrohet, mord och mycket mer i ett enda avsnitt?

Och även om jag inte är så petnoga med tidstrogna detaljer blir jag lite besviken över en så vag beskrivning av det val som spelar en viktig roll i handlingen. Är det kommunalval eller riksdagsval? Upprepade attacker på Hjalmar Mehr tyder på kommunalval, men när en av huvudpersonerna blir kallad till statsministern för att diskutera debattinlägg låter det (förutom att det kanske känns lite väl improviserat) mer som riksdagsval. Är året 1968, eftersom man firar att socialdemokraterna fått egen majoritet? Men om det är 1968 satt ju statsministern och statsrådsberedningen vid Mynttorget, liksom de flesta departement. Ändå är det till Rosenbad som Maggan blir kallad för att peppa Erlander.

Här är Mynttorget på 1960-talet då de flesta departement låg i Gamla Stan:

Om man gick in mellan mittpelarna i Kanslihuset och en halv trappa ner hittade man en mycket anspråkslös personalrestaurang, vid namn ”Käkhålan”.

Ber om ursäkt om jag är lite kinkig. Men om man nu bemödar sig så mycket om de tidstypiska detaljerna som man faktiskt gör, vore det väl inte oöverkomligt att placera Erlanders kontor på rätt adress.

För övrigt anser jag att någon borde göra en film om Rainer Maria Rilke med Adam Lundgren i huvudrollen. Här är dom. Lundgren som Peter Löwander i Vår tid är nu och Rilke som Rilke målad av sin svåger.

 

Det här inlägget postades i Att tolka och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Lite anakronism får man ju tåla, men…

 1. margaretha skriver:

  Gnäll så mycket du vill (bara du bloggar!), du kan inte stöta dig med mig eftersom jag inte nyttjar TV, och inte ens vet vem Adam Lundgren är. Men Rainer Maria Rilke känner jag ju till, och håller verkligen med dig om att det borde göras en film om honom, med Adam i huvudrollen. Jag trodde först att det var samma person på bilderna.
  Margaretha

  • Karin skriver:

   Visst är dom osannolikt lika! Jag visste inte heller vem Adam Lundgren var förrän jag började titta på TV-serien. Och när jag skrev blogginlägget kollade jag upp namnet; för mig är han ett av de tre syskonen Löwander i serien.

 2. skogsgurra skriver:

  Vi har faktiskt väntat på ditt nästa bidrag. Undrat lite varför så glest. Och så där. Mälarens vatten kan det väl inte vara som drar så starkt just nu?

  Detaljer. Viktiga. Det är detaljerna som, tagna tillsammans, utgör helheten.

  Och då undrar jag vad Lifvendal i SvD har råkat ut för idag. Hon har plötsligt spårat ur fullständigt. Använder ”sista utpost” i stället för ”sista utväg” och ”kärnkraftshot” i stället för ”kärnvapenhot”. Hur kan det bli på detta sättet?

  Utred!

  • Karin skriver:

   Den här gången var det inte Mälarens vatten, utan en förkylning av den där nya sorten som knappast går att skilja från influensa, som satte ner bloggenergin. Men nu är jag på benen igen. Kul med en otåligt väntande läsekrets!

   Utredning ska tas under övervägande.

 3. Tove Olberg skriver:

  Det blev något ödesmättat i går i Vår tid. Jag tänkte inte på de politiska detaljerna, där har jag för lite kunskap om landet jag numera bor i.
  Men jag tänker att jo då, visst kan mycket ske på en gång, kanske kunde det ha lagts ut på flera avsnitt med det var lite instopparstuk jaaa …
  Kul att du skriver :-)

  • Karin skriver:

   Ja, HUR ska man orka hänga med i alla de där svängarna och VAD har Angelo egentligen gjort?

   • Cecilia N skriver:

    Angelo har trotsat Ragnarsson. Och det är ju en ful fisk ända från start.
    (Dvs: Ragnarsson krävde av Angelo att han skulle se till att anställa Ragnarssons jugoslaver. Om inte skulle han få betala själv. En gång i tiden utnyttjades Angelo av honom på typ slavkontrakt. Nu tipsade Angelo jugoslaverna om en bättre mellanhand än Ragnarsson.)

    • Karin skriver:

     Jo, men är det han som har puttat Ragnarsson i spat, det är frågan. Det ser rätt mörkt ut för honom, men det finns ju inga bevis för att det var han. Men en mycket stark indiciekedja.

 4. Karin Eklund skriver:

  Kanske pengarna ströps ? Jag menar att man måste kanske få ihop allt i ett enda avsnitt för annars…”ja, ni ska ha löner alla ni som skådespelar”. Så kan det vara men troligen är det inte så i alla fall. Jag följer inte med Vår tid är nu, just nu men såg den i början och tyckte att den var bra och välspelad.
  Så skönt att förkylningen från hell har bedarrat! Krya på dig ännu mera.
  Jag är så glad att du åter är på banan!

  • Karin skriver:

   Ja det verkar ha varit lite bråttom av en eller annan anledning.

   Verkligen skönt att känna sig som människa igen. Nyttigt med en påminnelse ibland hur skönt det är att sova om nätterna i stället för att hosta, eller att det går att svälja utan att det känns som taggtråd i hela halsen.

 5. Cecilia N skriver:

  Jag har reagerat på att en taxi i Stockholm hade östgötsk registreringsskylt. Och Erik, skåningen som är pappa till Ninas dotter, sågs köra omkring i en stockholmsregistrerad bil.

  Dessutom hade Maggan i början av den här säsongen en röd kofta som såg väldigt mycket ut som Bohus stickning. (Även om kameran inte dröjde och zoomade in för att göra en ordentlig undersökning.) En servitris har inte en sån kofta. Någonstans invände någon att det fanns säkert hemgjorda plagiat även på den tiden. Jo. Så kanske det var. Men ändå.

  • Karin skriver:

   De ”felskyltade” bilarna noterade jag aldrig. Observant av dig!
   Däremot konstaterade jag nöjd att det åkte omkring A-skyltade bilar i Stockholmstrafiken.
   Maggans tröja tyckte jag mer såg mer ut som en allmän hemstickad tröja med lite mönsterstickning, sådana som tanterna i min barndom i Dalarna brukade ha.

 6. Cecilia N skriver:

  Jag har för mig att 1965 var ett årtal vi fick förra avsnittet. (Eller så minns jag fel.)

  Jag som inte känner till att Rosenbad inte varit regeringskansli sedan evigheten förstod inte din fixering vid Mynttorget. Kanske att det fick bli Rosenbad i manus för att även jag skulle förstå, och mina gelikar.

  • Karin skriver:

   Möjligen kände inte filmskaparna heller till det. Men OM de gjorde det hade man kunnat lösa det smidigt med att Maggan blir kallad till regeringskansliet, Erlander etc (inte ”Rosenbad”) och bara låta henne gå in mellan de där pelarna på Mynttotget. Anakronismem stärktes ju av att hon visas in i ett tjusigt Rosenbadliknande rum och inte i något mera anspråkslöst av det slag som präglade regeringen Erlander.

   Jag missade tidsangivelsen på det avsnittet, men det är troligt att det var 1968 (då s fick egen majoritet), eller ett av kommunalvalen 62, eller 66.

   • Cecilia N skriver:

    Men tror du inte högertrafikomläggningen kommer att märkas av?

   • Karin skriver:

    Ja det har du rätt i. Men då undrar jag verkligen vilket val det är man firar på DK!

    • Karin skriver:

     PS. Nu har jag skrivit till TV och frågat vilket val det är som skildras i det senaste avsnittet.

     • Cecilia N skriver:

      Jag gissar på 1965.

     • Karin skriver:

      Men 1965 var det ju inte heller val. Väl? Kommunalval 62, riksdagsval 64, kommunalval 66 och riksdagsval 68. Det är vad vi har att välja på.

      Det skulle kunna vara kommunalvalet 66, eftersom mycket i innehållet är åt kommunalvalshållet, men såvitt jag vet fick inte socialdemokraterna egen majoritet i Stockholm då. Det var ju det misslyckade ”ställ er i bostadskön”-valet.

Kommentarer är stängda.