Närproducerat och ekologiskt

Här har vi lite chokladkolor som är mycket närproducerade, nämligen i köket här hemma.

Jag försöker hitta ingredienser som är någorlunda snälla mot naturen, men just när det gäller chokladkola kan det vara lite knepigt. Danisco la ner produktionen av ekologiska sockerbetor för tio-tolv år sedan och om man vill ha ekologiskt socker får man leta efter rörsocker. Men det är ju verkligen inte närproducerat. Så jag tar vanligt oekologiskt socker.

Chokladen är också långväga och där finns all anledning att se upp, för det finns bra och dåliga kakaoodlingar. Fairtrade-kakao börjar bli lättare att få tag på och det är en mycket bra idé. Lite ekologisk grädde och ett par skedar vaniljpulver så blir det chokladkola. Jag skulle gärna dela med mig av receptet om jag kunde, för det blir väldigt goda kolor, men jag vet inte alls hur mycket jag tar av de olika ingredienserna. Men såhär gå det till i alla fall. Jag tror inte det är så noga med gram och centiliter.

Jag häller i ett par, tre deciliter grädde i en kastrull så att det blir en lagom sjö. Sedan häller jag i en hög strösocker i mitten så att det blir liksom en vit vulkan. På den häller jag sirap som får rinna ner längs sidorna som lava. Och sist vulkanaskan, dvs ett par, tre matskedar kakao. Javisstja, vaniljsocker eller vaniljpulver också. Och gärna lite starkt kaffe. Och SALT! Jätteviktigt med en nypa salt! Man får smaka sig fram helt enkelt. Och det går förstås precis lika bra att bara hälla ihop allting i vilken ordning som helst, men det är roligare att göra en vulkan!

Det är Olgakatt som föreslagit närodlat eller okologiskt som tema för denna vecka och här finns övriga temabloggare: Anki,  Anna, Byfånen, Matfreaket,  Livsrummet, Olgakatt, Pensionären på ön (pausar i höst?), Ulla-Minnatur, Tove, Ingrid Musikanta, Pettas Karin, Yvonne, och Paula

Det här inlägget postades i Att tolka, Lördagstema, vikten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Närproducerat och ekologiskt

 1. kicki skriver:

  Jo din chokladkola är berömd, jag kanske skulle försöka åstadkomma den själv också. Annars brukar jag sitta och dregla över denna underbara tidskrift Journal Chocolat men oftast är recepten så komplicerade så det får räcka med att läsa dom. Ganska ofta har dom reportage om kakaobönder och fairtrade.

  • Karin skriver:

   Sätt igång, för nu har du ju receptet! Mer precist än så kan jag nog tyvärr inte prestera.

   Har du sett några artiklar i chokladtidskriften om vad man matchar fairtrade-kakaon med för socker?

   • kicki skriver:

    Nej, de ägnar sig bara åt kakao, i viss mån the och och (bevare mig) lakrits.

   • Karin skriver:

    Man kanske ska skicka en liten förfrågan om några sockerreportage också? För om man skriver om choklad skriver man ju till minst 30% (oftast mer) om socker. Dom ägnar sig väl åt lite elegantare chokladsorter än Marabou mjölkchoklad, men där är hälften socker. Minst.

 2. Musikanta skriver:

  Låter ungefär som receptet på min mormors våfflor. Om du har tid kan du läsa här – våfflorna blir jättegoda. http://musikanta.blogspot.se/2012/03/mormors-vafflor.html
  Kram

  • Karin skriver:

   Precis! Mycket bra våffelrecept, för det är lurigt mer exakta mått. Ett par deciliter mjöl kan vara väldigt olika mycket beroende på hur packat det är. Och att väga mjöl är vanskligt, svårt att få exakt. Då är det bättre att känna sig för. Tills det blir lagom!

Kommentarer är stängda.