Kapad av aliens

Plötsligt har min dator blivit knäpp. Vad jag än försöker skriva blir det

∞¶≈™|[]‹÷≤ª∂ßπ±~ç‹›ƒ∂ß鮆ª√˛¸µ†

Och så vidare. Alltså ungefär som om jag håller ner ”alt”-tangenten, men långt ifrån konsekvent. Hursomhelst, det enda tecken som ser ut som det ska är siffran 2. Och det blir ju lite enahanda (eller tvåsamt?) i längden att bara använda den.

et_1474485b-xlarge_trans++DPfUJJJzp2bObtoYsJdDTizkqDdFBRKCxKBXgNJHEV0Jag fixade lite med inställningarna till tangentbordet och startade om datorn i hopp om att allt skulle ha löst sig. Men tror ni att jag, min sjudubbla jubelidiot, tänkte på att ta bort lösenordet innan jag startade om. Nix.

Och nu går det överhuvudtaget inte att logga in, för allt blir ≤∂ßπ±~ç‹›ƒßé.

Jag tror jag har blivit kapad av ondsinta aliens och önskar att E.T. skulle kunna komma till undsättning. Han skulle säkert kunna peka lite med sitt pekfinger på tangenterna och få alla att fungera. Men det lär väl inte hända, insåg jag, så jag gick till Macdoktorn i stället. Inget av det doktorn frågade om har inträffat. Har jag tappat den i golvet? Nej. Har jag spillt kaffe eller ädlare drycker på den? Ack nej. Har jag tappat en marmeladmacka upp och ner på tangentbordet? Inte det heller.

”Vad använder du för vätska när du gör rent tangentbordet?” undrade doktorn då.

”Ingen alls” sa jag sanningsenligt ”jag vänder upp och ner på tangentbordet och skakar det. Och knackar det i bordet för att smulorna ska ramla bort.”

”SMULORNA! KNACKAR?!”

Ja, nu är datorn på sjukhus och här sitter jag med en historielös extradator. Hoppas det löser sig för jag kommer hela tiden på olika bilder, brev och dokument som jag skulle vilja plocka fram. Backup finns för äldre material, men inte för de senaste veckorna, eller månaden… eller så. Ack E.T. var är du när man behöver dig som bäst?

Det här inlägget postades i Att skriva, Att tolka, Livet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Kapad av aliens

 1. Karin Eklund skriver:

  E.T. went home!
  Jag håller tummarna för att han kommer och fixar din dator…
  Det är ju så förargligt, förargligt när aliens-en ställer till det så där.

  • Karin skriver:

   Han gjorde ju det, E.T. Och när jag räknar efter inser jag att han måste vara i fyrtioårsåldern vid det här laget. Håhåjaja. Kanske han har blivit interstellar datakonsult. Eller telefonoperatör? Helloe… anyone out there?

 2. Annika J. skriver:

  Hoppas det är en snäll och duktig doktor som inte tar alltför hutlöst betalt!

  Under tiden behärskar jag mig och behärskar mig och … näh, jag kan inte låta bli att låtsas att min dator också talar alien. Dagens datum uttryckt genom [alt]:
  @∞ ü¸ü߆ı @≈©§

  (ursäkta)

  • Karin skriver:

   Men så bra – då kanske du kan översätta det som min dator skriver! Fast det verkar vara lite olika aliendialekter och först måste jag förstås logga in mig, men det går ju inte när lösenordet blir något helt annat, till och med om jag använder ett externt tangentbord. Runt, runt, fram och tillbaka (som det lilla barnet sa när hen fått tag i en garnstump och kunde repa upp hela tröjan…).

 3. kicki skriver:

  Kom att tänka på en limrik

  Mannen från Hökarängen
  suckade och sa
  Min fru äter skorpor i sängen
  annars är allting bra.

  Hasse Alfredsson skrev, tror jag

  • Karin skriver:

   Eller Alf Henriksson?

   Datorn från äppelfabriken
   suckade stilla och sa
   jag klarar inte grafiken
   med smulor jag inte vill ha.

 4. Anna/notonmusic skriver:

  Måste vara något otäckt infekterat digitalt moln som svävar över Blogglandia, det spökade ju hos mig med häromdagen! Hoppas verkligen att det löser sig. Fattar precis grejen f ö med knacka och smulor. Känns helt naturligt att vända upp och ner på det sladdlösa lilla tangentbordet och knacka lite lätt vid rengöring!

  • Karin skriver:

   Värre än så kapten Haddok (som vi brukar säga här hemma när nåt är riktigt illa), jag vänder upp och ner på hela MacBooken och dunkar den i bordet. Den har kanske fått hjärnskakning?

   En av mina ex-datorer gjorde en verkligt dramatisk sorti när den på en och samma gång fick hjärnsläpp (trasigt logikkort), panikångest (kernel panic) och tarmvred (sprängda batterier) och var bortom räddning. Detta verkar hanterligare, men kanske ändå ohjälpligt. Inköpt 2011, vilket är jähättelähängesedan i dessa sammanhang.

   PS. Vad bra att de digitala orosmolnen skingrats i era trakter!

 5. Förr samlade man allt man skrev i pärmar eller anteckningsböcker. Förr. Nu gör man inte det och då går det som det går också. Hoppas macen repar sig. Trodde det bara var pcar som knäppade sig.

  • Karin skriver:

   Trodde jag också… Eller egentligen inte. Jag hade en Mac som dog en gruvlig död för tio år sedan. Men annars. De ska ju bara jobba på. Anteckningsböcker är bra. Och skissblock!

 6. Eva Swedenmark skriver:

  Jag har en liten dammsugare för macens tangentbord som suger upp små förargliga smulor som rymmer dit!

  • Karin skriver:

   Ja, det gäller att hålla efter smulregnet. Jag använder vanliga dammsugaren ibland, med ”klädborsten” i stället för golvmunstycket. Och för att inte tangenterna ska slukas av dammsugaren knyter jag över en linneduk som tangentstopp (över munstycket alltså, inte över tangentbordet!). Funkar, men en liten tangentbordsdammsugare vore kanske smidigare…

   Men det verkar faktiskt ha varit någon sorts cyberattack. Aliens! Två andra personer råkade ut för precis samma sak, samtidigt som jag. Och när det gick att någorlunda hantera datorn med hjälp av externt tangentbord var det ändå omöjligt att få @-tecknet att fungera. Och då gick det ju inte att skriva e-postadresser. I båda fallen blev det ett trademark-tecken i stället – som jag inte alls lyckas åstadkomma nu, hur mycket jag än försöker. Alltså ett mini-TM som är lite upphöjt. ALIENS!!

 7. Olgakatt skriver:

  När vi macanvändare var en liten minoritet var vi inte intressanta för trojaner och andra otäcka typer. Den ljuva tiden är uppenbarligen förbi och man måste skydda sig med dubbla brandväggar och andra väktare. Fy bubblan, vilken osis! Håller tummarna att doktorn klarar biffen!

 8. Pysseliten skriver:

  Jag tror vi missade vernissagen! Eller? Visst hänger dina alster till beskådan någonstans nu?

  • Karin skriver:

   Nejdå, eller i alla fall inte någon vernissage med mina alster. Men vernissage var det på galleri Bellman där min akvarellkompis Kristina ställer ut tillsammans med några andra. Mycket trevlig utställning.Den håller på nästa vecka också.

   Här får ni i alla fall ett av mina senaste alster från Klevgränd. Jag kan inte måla utsikten över stan, för Slussen ser ut som ett sönderbombat Aleppo. Men om man riktar blicken ner mot gränden är det lite mer rofyllt.
   Klevgränd

   • Pysseliten skriver:

    Aha! Får se om jag inte kan ta mig lite tid på onsdag efter lunch … Jag tycker kanske att Slussenkatastrofen kan vara värd att dokumentera och kanske hitta någonslags skönhet i … Ungefär som dom där ryska hårt arbetande människorna som blev förevigade i sin nöd av tex. Aleksandr Dejneka. (Googlade den där utställningen på Nationalmuseum för några år sedan, annars hade jag inte klarat av att rapa upp en enda rysk konstnär!)

  • Karin skriver:

   Åh, vad jag önskar att jag hade en bild av ”Metrobyggerska i Moskva” nu! Men den hänger i dotterns lägenhet i Sao Paulo. Här sitter de som jobbar med Slussenprojektet mest i maskiner. Och detta är utsikten som de där två personerna till höger på min akvarell sitter och tittar ut över:
   slussenproj

Kommentarer är stängda.