Flykt

Version 2

Flyktfåglar… Den här bilden hittade jag på nätet för många år sedan. Jag gillar den verkligen men vet inget om bakgrunden.

Så här års återvänder flyttfåglarna (flyktfåglar trodde jag det hette som barn) från sina längre eller kortare resor. För ett par år sedan kunde man följa en fiskgjusefamilj under hela häckningsperioden, fram till flytten till Afrika på hösten.

Deras bo i Estland har utrustats med en webbkamera och under dygnets alla ljusa timmar kunde man se vad de hade för sig. Nu är det tomt i det boet, men man kan hitta fina naturbilder och andra bon att följa på Looduskalenderns sida. 130409aa077

9789100139957Där är dagens bild den här fina steglitsan (eller heter det steglitsen?). Japp, just samma fågel som finns i den fina boken Steglitsan av Donna Tartt, som handlar om en känd målning från 1654 av Carl Fabritius. Han dog när ett krutlager exploderade i Delft, i Holland, där han  arbetade som lärling åt Rembrandt. Målningen klarade sig och är en av de få som man med säkerhet vet är målad av Fabritius.

I Donna Tartts bok klarar målningen sig återigen i en explosion, räddas av en pojke och hamnar i en spännande berättelse där pojken tvingas på flykt med tavlan och till sist hamnar han i Holland. En av nyckel-meningarna i boken är ”Allt vi lyckas rädda från historien är ett mirakel.”

Så här ser målningen ut som gömmer sig bakom det sönderrivna omslagspappret. Fågeln kan inte fly(ga), för den sitter fast med en liten kedja. steglits Fabritius (1)

Flykt är Livsrummets förslag till lördagstema denna vecka. Möjligen kan vän av ordning tycka att mitt inlägg är en flykt från ämnet och det är ju i så fall bara bra.

Här finns övriga lördagstemabloggare: Olgakatt Helena Gnuttan  Livsrummet Pysseliten Tove  Anki  Anna Noton Music  Pensionären på ön Klimakteriehäxan Min natur

Det här inlägget postades i Att måla, Böcker, fåglar, fiskgjusarna, konst, Lördagstema, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Flykt

 1. LupusLupus99 skriver:

  Vad tyst det var här?

  Jag antar att den här filmen passar bra in på temat.
  http://www.imdb.com/title/tt0057115/combined?mode=desktop

 2. Anna/notonmusic skriver:

  Det är det som är så bra med lördagstemat, att det är så töjbart åt alla ledder. Jag har inte läst boken, något att rekommendera? Ser att du har läst Horace Engdahl, jag har precis skaffat exfruns bok så jag får väl ge mig i kast med hans bok sedan då…

  • Karin skriver:

   Streglitsan är väldigt gripande, välskriven och spännande. Många av mina kompisar som också läste den kroknade i mitten och undrade om det var värt att fortsättas. Det tycker jag absolut att det är!

   Vi får återkomma till Horace när du också läst…

 3. Har sett sädesärlan igår och idag. Det är vår det. Fast strömstaren glötar i fortfarande i ån. Ge sig iväg norrut! För då är också värmen här.

 4. HeLena skriver:

  Fina bilder! och ett tips om flykt in i bokvärlden. Trevligt!

 5. kicki skriver:

  Bästa fågelbuskaget togs bort av grannen (enligt mitt önskemål) och därmed försvann alla småfåglar, det hade jag inte räknat med. Däremot bor vi under E4an för svanar, gäss och tranor andra flyttande sjöfågel och jag kutar efter kameran och kommer alltid för sent.

  • Karin skriver:

   Man bör nog sitta på pass för det mesta med laddad kamera och vänta in motiven. Men det gör man ju som bekant inte. Inte ens storlommen lyckades jag få en bild på i somras!

   • LupusLupus99 skriver:

    Vi har i år fått nytillkomna besökare som vi inte har haft förut
    hos oss. Det är knipor och storskrakar som har hittat hit.
    Kniporna är ett helt gäng medan storskrakarna bara är
    några enstaka få.

   • Karin skriver:

    Grattis! Trevligt med fåglar som är lätta att känna igen, tycker jag. Vi brukar ha en knipfamilj vid stranden på landet och de verkar så vänliga och trevliga på något sätt. Och söta!

 6. Barbro A skriver:

  Nu tittade jag in här på sidan igen för jag var nyfiken på ev. kommentarer om det leende ansiktet på himlen, översta bilden. Men ingen har sagt något! Jag tyckte ögonen och munnen log så milt och vänligt.

  • Karin skriver:

   Visst är det ett underbart vårleende som fåglarna åstadkommer på himlen! Jag tror jag fick bilden tillskickad från en kompis för många år sedan och har tyvärr ingen aning om upphovspersonen.

Kommentarer är stängda.