När nöden är störst…

Om kaffe vore en förbjuden drog skulle jag ligga illa till. Nu är det tack och lov tillåtet, men det innebär en del pyssel i alla fall. Eftersom jag dessutom måste ha mjölk i kaffet, för att kunna dricka det, kan man nog med visst fog kalla mig blandmissbrukare.

En midsommar för många år sedan skulle ta oss till Dalarna från en skärgårdsö på kvällen/natten. Jag insåg att det skulle bli svårt att få tag i mjölk till morgonkaffet, men hoppades på någon jouröppen bensinmack. Nix. Stängt överallt. När vi nalkades målet såg jag några kossor på en äng.

”Mjölk!” hojtade jag. Men redaktörn, som varit med förr, körde bara förbi. ”Om du tjuvmjölkar främmande kossor en midsommarnatt kommer du omedelbart att förvandlas till en hängbjörk. Eller, i värsta fall, brännas på bål som en häxa.”

Jaha, nähä. Det blev en eländig midsommardag, eftersom jag skulle ha behövt kaffe redan klockan fem på morgonen; det är då jag måste ha min första fix. Annars utbryter en huvudvärk som pågår i tre dagar. Det är som ett tåg som måste passera alla stationer.

Nyligen höll det på att bli lika illa. Men den här gången var det kaffet som var slut. Visst har affärerna ofattbart generösa öppettider här i huvudkommunen, men just i halvfemtiden på morgonen är det mesta stängt. Jag trevade desperat i alla skåp.

DSCN3384 (1)Något undangömt kaffepaket? Någon liten utflyktsförpackning  som blivit kvar i en vrå?

DSCN3350Här är vad jag hittade. Jag räddades från en tredagarshuvudvärk av de här behändiga små förpackningarna som är ett slags minikaffebryggare. Man kokar upp vatten, häller i och väntar ett par minuter och sedan kan man servera sig en rejäl kopp (3 dl) nybryggt kaffe. Så här ser de ut från sidan och framifrån.

Alldeles miljövänligt är det väl inte med allt förpackningsmaterial, men sannolikt bättre än Nespresso-kapslar av aluminium. Men var har jag köpt dem? Ingen aning. Kanske en present? Tusen tack i så fall!

Det här inlägget postades i Livet, Tur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

23 svar på När nöden är störst…

 1. Eva Swedenmark skriver:

  Men så fiffiga små kaffepåsar. Vilken tur. Hemskt med huvudvärk av kaffeabstinens.
  Nespressokapslarna lämnar jag i metallåtervinningen, inte tillräckligt bra tror du?

  • Karin skriver:

   Jag såg en liten instruktionsfilm på Youtube om hur man själv kan återanvända de där kapslarna. Oerhört pillrigt och jag tror kanske mer att det var någon slags satir. Metallåtervinningen låter som en mycket bättre idé.

 2. Annika J. skriver:

  Men gu’ vad praktiskt! Hur lång hållbarhet är det på sånt?

  Hm, skulle inte vara helt fel att ha i beredskap till längre strömavbrott (och allmän skogsfika, för den delen) eftersom det är betydligt lättare att bara fixa hett vatten än att hålla på och krångla med filter och deras hållare och allt sådant.

  • Karin skriver:

   Hållbarheten verkar mycket lång. Jag minns ju inte ens när jag köpte/fick dem! (Och SÅ dåligt minne har jag inte…) Kaffet är vakuumpackat, tills man öppnar. Filter, filterhållare och kanna i ett.

 3. LupusLupus99 skriver:

  Men visst borde det finnas dygnsöppna bensinmackar i Stockholm?
  Eller ligger de för långt bort?

  • Karin skriver:

   Vi färdades liksom på snedden, norr om Stockholm (från Blidö till södra Dalarna) och när jag väl kom på det där med mjölk var vi redan i Knivstatrakten.

   Till historien hör att jag hade ställt in vår tämligen nyköpta GPS för att vi skulle hitta smartaste vägen. Jag missade dock att den var inställd på promenad, i stället för bilfärd, så det blev en lång och slingrig resa, utan bensinmackar.

 4. LupusLupus99 skriver:

  Förresten så har jag gjort din hemläxa Karin.
  Här kan du hitta ditt bryggipåsenkaffe.
  Finns säkert på flera ställen.

 5. Anna/notonmusic skriver:

  Den där iden blev jag alldeles betagen i! Inte för jag vet direkt när jag skulle använda den men antagligen är jag nån sorts missbrukare jag med då för jag bara MÅSTE ha mitt morgonkaffe. Men hur smakade det måste jag ju fråga?

  • Karin skriver:

   Det blev gott kaffe! Mycket godare än pulverkaffe, som ju annars är alternativet om man har tillgång till hett vatten och vill göra det lätt för sig. Etiopienpåsen var godast.

   Kolla länken här ovanför som LL99 hittat!

 6. Karin på Pettas skriver:

  Vilken tur att redaktören inte stannade. Med tanken på att du kunde ha blivit en hängbjörk. Där skulle du ha stått och hängt och hängt…
  Den där typen av kaffepåsar är ju perfekt att ha i medicinskåpet.
  Du får införskaffa nödhjälp, köpa ett litet lager utifall att allting råkar vara stängt när ilet kastar sig över dig.

  • Karin skriver:

   Eller hur! Visst är hängbjörkar vackra, men jag tror inte hängbjörklivet passar mig något vidare, så reslysten som jag är.

 7. Gott med mjölk i kaffet både på franska och italienska. Till frukost. Sedan vill jag ha svart, helst Zoega. Men inte efter 17.00 för då blir det sömnlöst. Det är mycket med kaffe.

  • Karin skriver:

   Ja, det är mycket med kaffe. Ett skäl till att jag måste ha min första kaffefix klockan fem på morgonen är att jag inte heller jag dricka kaffe efter fempå eftermiddagen. I femtiden på morgonen har koffeinnivån sjunkit till katastrofalt låga nivåer och då gäller det att sätta in en rejäl dos innan huvudvärken slår till.
   Sedan somnar jag om och sover väldigt gott, vilket det tycks finnas vetenskapliga förklaringar på. Alltså att man inte somnar på kvällen av kaffe, men väl på morgonen. Nåt med hjärnans alfa- coh betavågor, tror jag.

 8. Kulturchefen skriver:

  Ja, käre värld, kaffe är svårt att klara sig utan. Men det är inte satir, det där med kapslarna! Jag fick ju en maskin i fyllajämntpresent och var väl inte överlycklig över att 3 g kaffe kräver 6 g förpackning … sedan hittade jag den här;

  https://www.youtube.com/watch?v=rBqtSj-4Ucw

  Funkar hur bra som helst. Man kan t ex titta på skidåkning med ena ögat medan man laddar om en dröse.

  • Karin skriver:

   Du GÖR det! Det funkar? Kudos!

   Man kanske skulle ransonera aluminiumkapslarna, eller införa en rejäl pant på dem. Eftersom de är sammansatta av olika material gäller tydligen ingen sopsorteringslagstiftning. Man får alltså slänga dem i hushållssoporna. Man kan lämna till metallåtervinning, men jag såg någonstans att det är mindre än fem procent som hamnar där.

 9. kicki skriver:

  Väldigt bra att du inte försökte mjölka de där nötkreaturen, det verkar vara ungtjurar.

Kommentarer är stängda.