Tillökning i familjen

Anna berättar på sin blogg hur det är att få en ny kamera i familjen, hur man fotograferar allt i sin omgivning: ”Allt ifrån gruset på gården till grannen på andra sidan älven. Sådär som femåringar gör när de får låna en kamera! Alla motiv är spännande bara för att de finns och fastnar!” Precis så är det!

Numera har vi alltså en liten krabat på ungefär 600 gram och den visar sig vara riktigt duktig. Det är bara fotografen som måste bli duktigare, men det kommer väl, hoppas jag, när vi lärt känna varandra lite bättre. Anna berättar också stolt att anknytningsfasen gått bra för dem (Wi-fi anslutningen) men så långt har vi inte kommit än.

Vi har faktiskt inte kommit långt alls, men det beror verkligen inte på kameran. Här kommer mitt första råd till alla som funderar på en ny kamera: Byt inte operativsystem i datorn samtidigt som ni köper ny kamera! Det kan slumpa sig så att operativsystemet (Yosemite) inte accepterar det gamla bildbehandlingssystemet (iPhoto) och då blir det krångligt, åtminstone till man lärt sig använda det nya som heter ”Bilder”. Om man befinner sig på en plats med dålig uppkoppling måste man minska ner bilderna för att kunna lägga upp dem på bloggen. Men det verkar inte Bilder vilja göra. Hjälp! Är det någon som vet hur man minskar bildstorleken i bildbehandlingsprogrammet ”Bilder”?

Eller vänta, jag kan nog överlista systemet och välja ett mindre bildformat i epostprogrammet och skicka dem till mig själv…

Jo, det går tydligen, med vissa kvalitetsförluster. Det här ser ju inte så kul ut. farstastig

Men om jag zoomar in hittar jag den här.vitsippa farsta

Och här har vi en välbekant vy.slussenvy

Usch ja, det är lite stökigt därnere på Slussen. Mellan Stadshustornet och Riddarholms-kyrkan, ser man Bonnierhuset sticka upp som en rak lite ljusare byggnad.IMG_0194

Där, långt borta, ungefär mitt i bild. Och när jag zoomar in åt det hållet kan jag faktiskt se vad klockan är på Bonnierhusets fasad. bonnierklocka

Det blev alltså inte den där värstingkameran från Nikon som jag tänkte mig först, den som förstorar 85 gånger. För det första väger den lite mer, nästan som ett mjölkpaket. Det är mycket att bära med i handväskan. Och för det andra är det rätt marigt att hålla fast det motiv man zoomar in på långt håll, om man inte använder stativ. Och då blir det ju ännu mer att knö ner väskan.

canon powershotDet blev inte heller det mindre syskonet till värsting-Nikonen, utan en Canon som heter Powershot SX60 HS. Det betyder att den förstorar 60 gånger och det är ju inte så illa det heller!

Tanken är att jag ska kunna få lite bättre bilder på storlommen i vår sjö. Lommen är på plats, den kommer så fort isen går upp, nu gäller det bara att jag också är där när den patrullerar strandkanten i gryningen.

Ett mycket varmt tack till alla som bidragit med synpunkter! Eftersom jag är lite otålig av mig hade jag nog rusat ut på stan och köpt första bästa (vilket inte alltid innebär att man får det man verkligen behöver) om det inte varit för kloka råd och värdefull information som fått mig att tänka efter en gång till. Bara det att jag varit i fyra olika fotobutiker innan jag bestämde mig är så otypiskt för mig att omgivningen häpnar!

Uppdatering om att ändra bildstorlek

storlekEh… det där med att ändra bildstorlek går till så här, berättade redaktörn. Så här ser det ut när man ska exportera från från Bilder. Om man klickar på den där lilla pilen till höger om JPEG-rutan, den ensamma pilen, så dyker det upp nya trevliga rutor. storlek 2

Mycket användbara, om man vill ändra storlek på bilderna. Glöm alltså vad jag skrev om den krångliga omvägen att minska bilderna i mejlprogrammet och skicka till sig själv…

Och hjärtligt tack till redaktörn, som är bra på att läsa handböcker!

 

Det här inlägget postades i Foto och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

45 svar på Tillökning i familjen

 1. LupusLupus99 skriver:

  Det verkar vara ett bra val.

  • Karin skriver:

   Ja, hittills är jag nöjd. Jag fick en hel del goda råd hos Scandinavian Photo och där fanns alla kameror man kan tänka sig. Men kamerorna satt fast med snören i väggen så det var svårt att testa dem. Hos Fotokungen släppte dom ut mig på stan med kameran!

 2. Redaktören skriver:

  Så här ändrar man upplösning och storlek på en bild i programmet Bilder. Man markerar bild man vill förändra. Väljer exportera i apple-menyn. Fyller i önskad upplösning och storlek i dialogruta. Exportera bilden dit man vill, t ex skrivbordet om man bara ska använda den en gång för montering på en webbsida.

  • Karin skriver:

   Hej och hå, någon har läst the f*cking manual! Tack och bock!
   Lägger in en uppdatering i inlägget.

  • LupusLupus99 skriver:

   Personligen använder jag Light Image Resizer om det är många bilder
   som man vill ändra storlek eller format på. Den finns dock inte i
   en MacOS-version.

   • Karin skriver:

    Ska börja botanisera lite bland andra bildbehandlingsprogram när jag blivit lite varm i kläderna. Jag har visserligen Photoshop men det är tungrott för mindre justeringar. Tills vidare nöjer jag mig med Bilder, som kan ungefär samma saker som iPhoto.

    • LupusLupus99 skriver:

     Det finns ju GIMP också.

    • Karin skriver:

     Ja hur mår GIMP? Jag läste en recension för två tre år sedan och då var Mac-GIMP lite skakig. Men det brukar ju kunna gå över.

     • LupusLupus99 skriver:

      Mac-versionen vet jag inget om eftersom
      jag föredrar Windows över MacOS.

      Windowsversionen (v.2.8) verkar fungera helt ok.
      Jag har inte använt den mer en ytterst lite så
      det är svårt att bilda sig någon egentlig uppfattning.

 3. Karin på Pettas skriver:

  Grattis till tillökningen! Det blev ju en fin och stor flicka! :)
  Och fina bilder blir det också…

  • Karin skriver:

   Ja, en riktigt kraftig liten krabat. Men ändå behändig. I kamerabutiken såg jag de objektiv som behövs för att få samma zoom med en systemkamera och de var ofattbart långa och stora. Där behövs både bärare och stativ, skulle jag tro.

   Jag har hittat ett litet stativ till den här kameran, som en liten tving, så att det går att skruva fast den på verandaräcket eller en stolsrygg. Kan vara bra när jag ska zooma in storlommen!

 4. Anna/notonmusic skriver:

  Grattis Karin till tillökningen! Roligt att du länkade ”hem till mej”! Vilken fantastisk zoom du verkar ha nu! Trots att kameran inte är större! Den kommer du att ha mycket roligt med! Min Klara-Fina tar inte bilder på så långt håll, hon är lite för liten för det. Men hon är otroligt smidig och lätt att ha med sig överallt. I sommarhuset där vi inte har wi-fi trodde jag det skulle bli problem med överföring av bilder, men det gick att använda kameran som kopplingspunkt och lätt som en plätt hoppade bilderna över till Ipad även där :-) Tack för ett spännande och lärorikt inlägg!

  • Karin skriver:

   Tack för givande diskussioner under min shoppingrunda! Jag är väldigt nöjd med min kompromiss och hade jag inte fått ta del av dina och andras synpunkter hade jag nog rusat iväg och köpt ”fel” kamera. Jag har ju fortfarande lillkameran (Coolpix p340) som är bra till vardags och så den nya som får följa med när det är lite mer seriöst fotograferande på gång. Eller seriöst och seriöst… När jag ska smyga i strandbuskaget för att fota storlommen, alltså!

 5. LupusLupus99 skriver:

  Två blombilder, så upp till bevis Karin! ;)

  http://i.imgur.com/OE4ZVaF.jpg http://i.imgur.com/H7dcWtk.jpg?1

 6. kicki skriver:

  Var på fotoklubben i går och det visades fantastiska bilder. Men att släpa på 8 kg kamera och en halvmeter objektiv känns inte lockande. Min Nikon CoolpixP510 har sina begränsningar och är lite motsträvig men den är bärbar. Men det hade ju varit kul med en lite mer samarbetsvillig kamera. Vill ha!

  • Karin skriver:

   Det fanns en liten pedagogisk utställning i en av fotoaffärerna där man visade den där 85-gånger-zoom-kompakt-kameran bredvid en systemkamera med motsvarande objektiv. Ungefär lika långt som min arm! Så om man har tillgång till trevliga motiv på lite håll är det en riktigt bra idé med en sån här kompakt kamrat.

   Men jag upptäcker med skräckblandad förtjusning att jag utan vidare kan identifiera folk inte bara nere på Södermalmstorg, utan också borta i Gamla stan. Samt givetvis restauranggästerna på Gondolen…

   • kicki skriver:

    Allmänheten varnas endast på detta sätt.

   • LupusLupus99 skriver:

    Visst är det så men å andra sidan så erbjudet de
    objektiven en helt annan kvalité och funktion.

    Jag tycker den typ av kameror som du köpte erbjuder
    en bra kompromiss även om de inte är riktigt lika vassa
    som en ”riktig” systemkamera.

    De funkar bra till vardags och till ”turistfoto” men för den
    som vill ha lite mer så får man gå upp på en ”systemare”. ;)

    • Karin skriver:

     Kompromiss var ordet sa Bull – och den får duga till bloggbilder, barnbarnsporträtt och storlommen!

   • Pysseliten skriver:

    Hittills har min 30x zoom räckt, men nu fick jag lite habegär. Kamera och kikare i ett!

    • Karin skriver:

     Ja, faktiskt. Funkar fint som kikare och man kan vinkla bildskärmen och få en periskopkikare om man vill!

 7. Ulla Laiho skriver:

  Det där är ju en strålande bra kamera.

  • Karin skriver:

   Den känns rätt lovande, tycker jag. Nu ska vi bara lära känna varandra, så jag skulle kanske ta och läsa den där handboken, för en gångs skull. Det verkar ju stå ett och annat intressant i den!

 8. Enn Kokk skriver:

  Det är kul att följa dina mödor med nya kameran.

  Själv har jag valt att inte ha några bilder på min blogg – där försöker jag fånga läsarnas intresse med det som förr var mitt yrkesgebiet, att skriva texter som fångar läsarnas intresse. Och hittills har jag lyckats hyggligt väl med det senare, säger sitemetern.

 9. Pysseliten skriver:

  Bravo och grattis till inköpet! Det är bra att ha folk runtom som gillar att göra marknadsundersökningar och läsa handböcker, eftersom det är så erbarmligt tråkigt.

 10. PK skriver:

  Canons lite mer påkostade kameror brukar vara bra. Din kamera har motsvarande 21mm som vidvinkligaste läge, Nikon P900 har 24mm. Dom tre mm kommer du att ha mer nytta av än av en massa mm i teleänden. Framför allt när du fotar/filmar inomhus och där det är trångt. Angående storlek och vikt, den bästa kameran är alltid den som du har med dej. Jag är övertygad om att du blir nöjd med ditt val.

  • Karin skriver:

   Har jag det, minsann? Jag tror du vet mer om min kamera än jag vet själv, vilket inte är så konstigt eftersom jag egentligen inte vet särskilt mycket alls. Fast jag kan ju alltid fråga HSLH (Han Som Läser Handböcker). Och hittills har det ju gått bra…

 11. Krönikören skriver:

  Vilken bebis, grattis! Smart med en lättviktig tungviktare, det är två i en det. Som gammal IT-nörd har jag gillat manualer. Förut. Numera tycker jag (oftast) att prylen ifråga inte är användarvänlig nog om jag måste slå upp manualen. Men när jag ändå hör det någon gång, så saknas oftast svaret.

  • Karin skriver:

   Den här lilla duktiga bebisen har dessutom en delvis inbyggd manual som gör att det kommer upp information och goda råd på skärmen när man vrider på rattarna. Men vi har ju bara börjat lära känna varandra. Vem vet vad som händer när den kommer upp i trotsåldern!

 12. Skogsgurra skriver:

  Praktiskt att kunna kolla hur mycket klockan är. Men hur blir det vid dimma? Är Bonnierhusets klocka läsbar då?

  Det där säger jag mest för att den där kameran som du lurade mig att otåligt beställa från CyberPhoto i Umeå fortfarande har en ganska lång väntetid.

  Jag behöver inte 2 meters zoom särskilt ofta. Och jag har inte en hel stad att plåta, bara några träd, bondens traktor (visserligen med bonde, men ändå långt ifrån folket på Skeppsbron), kor, får och sporadiska vargar. Men tänk så härligt att kunna läsa en märkskylt på en motor eller transformator utan att behöva klättra på hala och skitiga maskinstativ eller bryta sig in i ett högspänningsställverk.

  Där fyller ekonomivarianten av långzoomaren ett sedan mycket länge känt behov.

  • Karin skriver:

   Och ekorrarna! Glöm inte ekorrarna – när du har riggat upp kameran i lämpligt fönster kan du få fina bildserier från ekorrarnas liv och leverna. Även om Poppoppop(?) kanske inte hänger hos er längre finns det säkert andra som vill vara med på bild.

   Vid mörker och dimma får jag nog rikta kameran mot mer närbelägna klockor, Storkyrkans, NK-klockan, eller varför inte klockradion.

   • Skogsgurra skriver:

    Finns det vilja finns det lösningar. Ett tips: klockradion brukar kunna läsas with the unaided eye.

    Poppoppopp har nog försvunnit nånstans i näringskedjan. Han var nog för snabb för lon och vargen. Men ormvråken är starkt misstänkt.

    Han lever kvar som bakgrundsbild på datorn.

 13. Lena i Wales skriver:

  Kul med ny kamera, men lite för tekniskt för mej. Har svårt med det där med teknik. Men vilken zoom du har!

  • Karin skriver:

   Visst är den duktig! Och det finns automatik, så man kan få väldigt fina foton utan att ens läsa manualen.

 14. Anki skriver:

  Stort grattis till nya kameran! Efterträdaren till min… nu blev jag väldigt sugen på att uppgradera mig själv med en dito!
  Lycka till med nya kompisen!

  • Karin skriver:

   Tack! Man skulle ju nästan kunna tro att jag är sponsrad av någon kameratillverkare, men de har ingen aning om att jag och lilla kanon-krabaten har funnit varandra.

 15. Grattis till tillökningen! Idag finns klibbalen med lite grann i nya inlägget.

  • Karin skriver:

   Såg alen. Mycket imponerande. Tror jag. Tills jag mätt vår al som kanske utmanar Hjo-alen, åtminstone på höjden och kanske med åldern.

   • Skogsgurra skriver:

    Vår al – addern – den som sett likadan ut i alla år jag följt den. Börjar fundera på om det inte borde heta semper alnus (eller om det blir alnum?) i stället för semper idem.

    • Karin skriver:

     Den ser dessutom likadan ut på fotografier från innan du fanns. Alltid densamma. Semper idem. Kanske semper idem alnum. För om den bleve något annat än en al skulle jag bli väldigt förvånad. Och den också.

 16. Tove Olberg skriver:

  ÅÅÅÅÅÅÅÅååå … jaaaa nog är det skillnad på kameror …. men en likhet finns antingen den är liten eller stor – en tar ju bilder av allt, vet inte hur många grusbilder det blivit …. fotogen kamera och ägare! Annas heter ju Klara -Fina, vad heter din för det är väl en flicka … Canona kanske. Grattis!

 17. Spanaren skriver:

  Hej! Detta hade jag inte läst. Ser att det till slut blev samma märke som min kamera. Min förstorar 30 ggr. Jättenöjd /kram

Kommentarer är stängda.