Nästa vecka…

godisbutikKommer ni ihåg när Pippi, Tommy och Annika stannade utanför en godisbutik och Annika frågade förhoppningsfullt:

”Ska vi gå in i den butiken?”

Pippi svarade med eftertryck :

”Ja, DEN butiken ska vi gå in i. Långt in!”

Då förstår ni hur jag känner mig när jag står framför en kamerabutik. DEN butiken ska jag gå riktigt långt in i. Och det har jag gjort idag. Med laddat kontantkort  knallade jag iväg.

Verm-24mm-P900-0273Redan innan har jag trampat runt en hel del på nätet för att försöka hitta rätt i kameradjungeln, men det är banne mig inte lätt! Den här artikeln blev jag lite tagen av. Den visar först en panoramabild från Yellowstone National Park, tror jag det är.

Ser ni tornet därborta? Jomen däääär. Lite till höger uppe på bergskammen. Nu då?

Verm-2000mm-P900-0263-960x720Verm-124mm-P900-0269-960x720

Och här kan man nästan se vilka som befinner sig på tornets terrass.Verm-4000mm-P900-0259-960x720

Det vill till en väldigt duktig kamera med superzoom för att kunna gå så nära från så långt håll. Förstoringen är på 85 gånger! Om det vore en systemkamera skulle objektivet vara bortåt två meter! Men denna kompaktkamera är betydligt behändigare. En sådan vill man ju gärna ha och sitta på stranden och lura på storlommen i sommar! Den (kameran, inte lommen) har en lättare kusin, som klarar en förstoring på 60 gånger. Inte illa det heller.

Först gick jag till en välrenommerad kameraaffär på Hornsgatan. De var vänliga, pedagogiska och tjänstvilliga. Lite för medgörliga. Jag saknade den där råheten som man kan möta i professionella affärer: ”Det där är inget för dig, har du funderat på en xx-kamera i stället?” Så  jag knallade vidare till favoritaffären, som bemannas (ja, bara karlar) av idel kameraproffs med en mycket förtroendeingivande nördframtoning.

Men… de har stängt på lördagar! Otålig som jag är funderade jag en sekund på att åka till Media Markt eller nåt och plocka vad som helst från hyllan. Jag besinnade mig dock och gick hem för att skriva lördagsblogg i stället. Men nästa vecka, då blir det kamerainköp! Jag är inte ensam om att våndas över vilken kamera jag ska ha, så kanske jag rentav kan få lite goda råd?

Veckans ämne för lördagsbloggen är alltså Nästa vecka. Tack Wienerbrödslandet för fina teman denna månad. Och nästa vecka är det ju också dags för nya teman. Vem tar över?

Oj, det är tydligen min tur! Vad sägs om följande maj-teman:

 2 maj: Maj
 9 maj: Museer 
16 maj: Fåglar 
23 maj: Fotografera (igen!)
30 maj: Sommarläsning

Här finns lördagstemabloggarna: Anna, Bildbloggen, Gnuttan  Helena,  Karin på Pettas, Livsrummet,  Lisa Malin, musikanta, Olgakatt, Pensionären på önPysseliten, Spanaren, Stenstugu, Tove och Ulla

 

Det här inlägget postades i Foto, Lördagstema och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

66 svar på Nästa vecka…

 1. LupusLupus99 skriver:

  Det öppnar snart en ny proffsbutik i Stockholm. På Sveavägen har jag för mig.
  De finns redan på Norr Mälarstrand men ska öppna en butik till eller
  möjligen flytta jag vet inte så noga.

  • Karin skriver:

   Men riktiga proffs? Inte för unga, men inte heller för gamla? Sådana som hellre säljer en kamera mindre än släpper iväg en kamera till någon som de inte riktigt tror kan hantera den? En sådan affär går jag gärna in i!

 2. Tove Olberg skriver:

  Det blir spännande nästa vecka för dig då! Några råd och synpunkter från mig kan du inte få Karin för jag är novis på området, gillar fota men har inte än kommit till stadiet bättre kamera .. Lycka till!

 3. Lisa skriver:

  Hej!

  Spännande med ny kamera! Jag gjorde affär idag med. Köpte mig en ny telefon som har skaplig kamera. Inte som en riktig så klart, men ok för att åtminstone kunna fota lite grand då man är ute utan systemkamera. :)

  Jag ska fundera på om jag tar stafettpinnen för månadens ord.

 4. Pysseliten skriver:

  Åh! Lycka till! Jag fick en kompaktkamera med superduperzoom och världens bästa filmfunktion i födelsedagspresent för några år sedan. Jag älskar min kamera! Nu längtar jag efter att gå långt in i en datorbutik, så jag kan köpa mej en vettig dator som kan användas till både (enkel) bildbehandling och bloggande! Det är ta mej tusan ogörligt med den lilla platta jag använder nu.

  • Karin skriver:

   Way to go! Min dator och jag är oskiljaktiga. Men så är det liten och lätt men ändå välutrustad med alla program man behöver och gott om minne. Kliv in i den där datorbutiken du – långt in!

  • LupusLupus99 skriver:

   Ja en vettig dator är ett måste för den som vill hålla på med mer en
   bara lite surfande. Så titta in på Sweclockers för där finns både
   tester och ett forum i vilket du kan fråga efter tips,

   http://www.sweclockers.com/testcenter/barbara-datorer

   Sedan oavsett vilken dator du väljer så köp till en externa hårddisk
   eller två för lagring/backup.

 5. Pysseliten skriver:

  PS. På en tvärgata till Birger Jarlsgatan, där en trevlig kamerabutik ligger finns ett ännu trevligare franskt café. Rekommenderas.

 6. Anki skriver:

  Spännande att stå inför köp av en ny kamera… hoppas du hittar en du gillar. Jag har den typen… alltså en långzoomare… 60x förstoring… och bra macro. Gillar den mycket, men det beror ju på hur höga krav man har. Skönt i alla fall att slippa släpa runt på flera olika objektiv.

  • Karin skriver:

   Låter som om du har den lättare kusinen. Ett fabrikat som börjar på N?
   Jag funderar allvarligt på den också.

   • Anki skriver:

    Börjar inte på N… utan på C… C som i Canon. Canon PowerShot SX50 HS heter den. Ber om ursäkt jag tog visst i för mycket – 50x förstoring ska det vara (såg nu att jag skrev fel). Den allra senaste modellen heter SX60 och den förstorar x60 :)
    Just det, angående murklorna… stenmurklor äter jag inte, men toppmurklorna äter jag fortfarande. Enligt färska rön så bör man dock vara lite försiktig även med dem, men de är inte alls lika giftiga.

 7. Skogsgurra skriver:

  Lika otålig blev jag. Har inte köpt en ny kamera på fyra år. Men det verkar hopplöst att få tag i den. Ser ut att komma en bit in i maj. Jag hoppas på att hovleverantören Cyberphoto (i Umeå, tror jag) reserverar en.

  Cyberphoto är den redigaste nätshoppen jag träffat på, ever. Och det beror inte på att de ibland använder lite snask som utfyllnad i paketen utan att de med norrländsk pålitlighet gör rätt varje gång. Utan fånerier.

  • Karin skriver:

   Då är det den där större varianten du tänker dig? Jag kände på den i butiken i går, bara demo-exet, de hade ingen kamera inne till försäljning – fyra veckors leveranstid. Den är rätt stor och tung, medan lillkusinen (som är nästan lika duktig) är betydligt hanterligare.

   • Skogsgurra skriver:

    Jo, den där, jo.

    I fickan har jag en liten ganska tunn Sony Cybershot med 10x zoom som jag tejpat moderatten på så att jag inte behöver undra varför den inte uppför sig som vanligt.

    Varför jag blev exalterad när jag läste om P900? Jo, jag har riskerat livet genom att klättra i maskiner och stolpar för att läsa motorskyltar och transformatordata på alldeles omöjliga ställen. Med kraftig zoom kan jag stå på backen/golvet och få uppgifterna utan att behöva se fram mot månader i gipsfodral.

    Makroläget lockar också. Dagens IC är så små och dåligt märkta att det nästan inte går att identifiera dem. Med ner till 1 cm fokus och bra sidoljus klarar man den ynkligaste lasermärkning.

    Vårt intensiva djurliv kan också vara intressant att fånga. Det är järv, det är varg, det är lo…
    https://www.youtube.com/watch?v=td6wJnDY7F0 Såå dålig var han inte. Då var Snoddas svårare att uthärda. Ursäkta digressionen.

  • Pysseliten skriver:

   Håller med! Man får ju med godis i paketet!

   • Karin skriver:

    Godis minsann! Nu blev det svårt. Jag brukar försöka gynna lokala handlare när jag kan, som Söderbokhandeln i stället för att köpa böcker på nätet. Dels får man bra råd och service,dels vill man ju att de ska vara kvar. Samma med kamerabutiker, mm. Om jag bodde mindre centralt och shoppingvänligt vore det en annan sak, då skulle nätshopping (i stället för närshopping) vara självklart. Så det blir nog separata inköp för kamera och godis, trots allt.

 8. Karin på Pettas skriver:

  Önskar dig lycka till nästa vecka!
  Att inhandla en kamera man är nöjd med är viktigt!
  Uffe låter hälsa att om du tänker dig 60-85 ggr:s förstoringar
  så behöver du ett bra stativ :)

  • Karin skriver:

   Tack! Ja, jag noterade att det var svårt att fokusera rätt när jag höll den i handen, med full zoom. Det lär ska finnas stabilisator som kompenserar för rörelse. Men den kompenserar ju inte för att man riktar kameran fel:-)

 9. Ulla Laiho skriver:

  Mitt macro-objektiv (tungt tillbehör) förstorar 5 gånger. Underbar tanke att stå framför en blomma och sedan fota den med 85 gångers förstoring – vad ser jag då? Cellerna? Ska läsa din länk till artikeln.

  • Karin skriver:

   Visst är det lockande! Men som sagt, den där med kraftigaste zoomen är lite tung – alltså inte jättetung, men jämfört med en smidig kompaktkamera som man kan stoppa i fickan. Den väger ungefär nio hekto, lite mindre än ett mjölkpaket. Om jag hade obegränsat med pengar skulle jag köpa den där med värstingzoom OCH en liten fickvänlig kamera med riktigt stor sensor.

 10. LupusLupus99 skriver:

  Karin, när du valt en kamera så bör du vara medveten om att vi båsister
  kommer att göra anspråk på att få ta del av resultatet. ;)

  Sedan så får vi hoppas att det blir bra med fotoaffärstipset du fick av mig. :)

  • Karin skriver:

   Självklart – oavsett resultat! Jag läste en rätt amper artikel nyligen av en fotograf som var lite trött på att alla utgick från att det var hennes kamera som tog sådana fantastiska bilder. Det hänger ju lite på fotografen också…

   Men som sagt, rapport kommer, både när det gäller kameraköp och kameraaffärer!

 11. Anna/notonmusic skriver:

  Fick Canon Powershot serien rekommenderad av fotograf häromdagen… Och jag säger bara lycka till med godisinköpen nästa vecka…eller när det nu blir!

  • Karin skriver:

   Ja, den är också spännande, särskilt för att den lättare låter en fixera fokus långt bort. Jag blir alltmer förvirrad när det gäller mitt kamerainköp, men hela tiden förvirrad på en allt högre nivå. Och det kan jag tacka alla kunniga kommentarer för!

   • Anna/notonmusic skriver:

    Tack för fina Maj-teman Karin! Jag tar gärna stafettpinnen nästa gång, hade tänkt säga det nu i maj men säger som dottern sa när hon borde ha tagit på sig disken ”jag hade mat i munnen” … Kram

 12. Anki skriver:

  Vi har en ny deltagare från den här veckan… Liza med adress http://scraplivet.se/

 13. Tove Olberg skriver:

  Nu har jag kollat majtema, de sitter som en smäck, …fotografering skrev vi om i mars – men det är stor bredd i det så vi kan ta det igen! Så får vi din nya kamerahistoria och fotografier då. Det går an!
  :-)

  • Karin skriver:

   Men jösses det gjorde vi ju! Jag kollade inte ens för jag var övertygad om att det var någon annan vinkel, typ avbildning, dokumentering eller så. Men varför inte: here we go again!

 14. Gnuttan skriver:

  Alltid spännande med ny kamera! Jag hoppas du får tag på den i nästa vecka och att du blir nöjd. Den lät ju onekligen bra, bara med undantag för reflektionerna, men till det priset så kan man ju kosta på sig att sätta upp en skuggande hand när det behövs.
  Tack också för nya, spännande teman. Nu blir det att börja grubbla!

 15. Fantastisk kamera, skulle jag behöva för att fånga forsärlan på bild.

 16. Krönikören skriver:

  Vissa affärer har en magnetisk effekt. Tyvärr även på kassan.

  Älskar dina ord ”med en mycket förtroendeingivande nördframtoning”. Snacka om mitt i prick!

 17. Spanaren skriver:

  Så spännande med kameran och hur går det?
  En sådan kamera måste väl kosta skjortan eller …
  Min kompaktkamera har 30 ggr zoom men det blir blähä med det du berättar. Är så nöjd med min kompaktkamera/ kram

  Ps Då skriver jag upp dessa teman *tack* Skriver när jag kan och det har du förstått sen förr så :-)

  • Karin skriver:

   30 ggr zoom är ju inte illa! Jag tror att en maxzoom på 60 ggr eller 85 ggr kräver stativ. Rapport kommer inom kort om mitt val. Stay tuned!

   • LupusLupus99 skriver:

    Bra Karin men vänta inte för länge, vi spricker snart
    av nyfikenhet. ;)

   • Karin skriver:

    Ingen risk LL99!

    Jag spricker nästan av motsvarande lust att berätta om mina inköpsöverväganden och kommer aldrig i livet att kunna vänta tills det blir dags för lördagstemat om fotografering om en dryg vecka eller två, eller när det nu var. … bäst att kolla… Nämen vad i allsindar!!! Hur tänkte jag när jag föreslog ”Fotografering” som lördagstema den 23 maj, trots att jag visste att jag skulle handla kamera i april?

 18. PK skriver:

  Författaren till fotografen: ”Fantastiska bilder du tar, din kamera måste vara jättebra.”

  Fotografen till författaren: ”Fantastiska böcker du skriver, din skrivmaskin måste vara jättebra.”

  • Karin skriver:

   Just så! Min pappa som var en bra fotograf hade en spegelreflexkamera utan några som helst tillbehör som zoomobjektiv och annat. Möjligen hade han någon extra färgad lins. Det blev bra bilder det också.

   • Skogsgurra skriver:

    De där ”färgade linserna” var filter. Utan inverkan på brännvidden, men undertryckte vissa våglängder. Bland annat för att få fram dramatiska himlar. Det var populärt på den tiden.
    Och visst hade han makroobjektiv. Även om de bestod av ett glasögonglas med hål borrade i sidorna så att han kunde spänna fast dem framför kameraobjektivet med en bit elastisk tråd.

   • Karin skriver:

    Ja, ja, jag är ju om inte nybörjare så i alla fall någon slags åternybörjare, vad det nu kan heta. Retronovis? Men filter är ju jättebra! Det måste jag också ha. Ett UV-filter är aldrig fel. Och det vore ju kul med lite gulfilter och annat också. Tack för påminnelsen.

    Några glasögonglas med hål i kan jag inte minnas. Är du säker på att det var han som experimenterade med det?

    • Skogsgurra skriver:

     Ja, det är jag alldeles säker på.

     Jag såg det lite som en variant av horndalseffekten – att klara sig med det som fanns till hands i stället för att investera stora pengar i ”de riktiga grejerna”*. Jag tror att Gustaf Bergquist (urmakaren, kanske optiker också) fixade hålen. Att borra i glas var inget självklart för oss träkarlar (jag räknade mig nog dit på den tiden).

     *Och därmed vara tillfälligt mera produktiv än vad som ansågs rimligt. Men också riskera lägre produktivitet över längre tid.
     Nu kom ju strukturomvandlingen och satte ännu snabbare stopp. Så bakkanten av horndalseffekten hann aldrig göra sig riktigt påmind.

    • Karin skriver:

     Fast visst var nedläggningen av Horndals bruk en effekt av Horndalseffekten, i alla fall delvis. När ekonomerna räknade på vilket bruk som skulle läggas ner (Horndal eller Boxholm) konstaterade de att man hade investerat mer i Boxholm så det borde få vara kvar (i alla fall ett tag framöver) medan Horndal var avskrivet och klart att läggas ner. En fortsatt drift skulle dra med sig stora investeringsbehov. Osökt kommer jag att tänka på P O Edins rapport nyligen om behovet av en totalrenovering av Sverige…

 19. Musikanta skriver:

  Nu vet jag ju att det är du som står för lördagstemat i maj. Får se om jag hinner att skriva något – jag ska ha födelsedagskalas för Kent som fyller 70 på fredsdagen med buffé för 25 på lördagen. Veckan kommer att vara pressad med städning och matlagning och inhandling av diverse matvaror. Trevliga teman i alla fall. Kameran verkar vara helt fantastisk!
  Ingrid

  • Karin skriver:

   Oj vilket trevligt maj-projekt med 70-årsfest på fredsdagen! Och nyss såg jag att du hann med ett lördagsinlägg denna vecka dessutom. Lycka till med festförberedelserna!

Kommentarer är stängda.